|
Vyučující
|
-
Janalíková Magda, doc. Mgr. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Aplikovaná mikrobiologie a její úlohy. Rozdíly mezi prokaryotickými a eukaryotickými mikroorganizmy. 2. Mikroorganizmy žádoucí a nežádoucí v potravinářství. 3. Procesy metabolizmu mikroorganizmů a jejich význam pro potravinářské výroby. 4. Vnější a vnitřní faktory ovlivňující růst a přežívání mikroorganizmů v potravinách. Konzervace potravin. Produkce inhibičních látek mikroorganizmy. 5. Odběr vzorků pro mikrobiologickou analýzu a metody detekce mikroorganizmů v potravinách. 6. Bakterie mléčného kvašení a jejich význam v potravinářství a biotechnologiích. 7. Mikrobiologie mléka a mléčných výrobků. 8. Mikrobiologie masa a masných výrobků, ryb, drůbeže, vajec a výrobků z vajec. 9. Mikrobiologie nealkoholických nápojů, ovoce, zeleniny a výrobků z nich. 10. Úloha mikroorganizmů při výrobě fermentovaných nápojů. 11. Mikrobiologie potravin rostlinného původu - mlýnské, pekařské a cukrářské výrobky, škrobárenské výrobky, cukr a cukrovinky. 12. Mikrobiologie výrobků tukařského průmyslu. Mikrobiologie výrobků studené kuchyně, lahůdek, polotovarů a hotových pokrmů. 13. Funkční potraviny ve vztahu k mikroorganizmům. Probiotika, prebiotika a synbiotika. 14. Využití geneticky modifikovaných mikroorganizmů při produkci potravin. Zdravotní rizika. Detekce geneticky modifikovaných organizmů v potravinách.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Analýza prezentace, Individuální práce studentů, Práce studentů ve dvojicích
- Příprava na zkoušku
- 120 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Znalosti obecné a potravinářské mikrobiologie a biochemie. |
| Znalosti obecné a potravinářské mikrobiologie a biochemie. |
| Výsledky učení |
|---|
| Rozumět základům mikrobiologie. |
| Rozumět základům mikrobiologie. |
| Rozlišovat mikroorganismy podle jejich vlastností. |
| Rozlišovat mikroorganismy podle jejich vlastností. |
| Popsat žádoucí a nežádoucí mikroorganismy v potravinách. |
| Popsat žádoucí a nežádoucí mikroorganismy v potravinách. |
| Stanovit mikrobiologický rozbor potravin. |
| Stanovit mikrobiologický rozbor potravin. |
| Vyjmenovat hlavní bakterie, kvasinky a plísně vyskytující se v potravinách. |
| Vyjmenovat hlavní bakterie, kvasinky a plísně vyskytující se v potravinách. |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Mikrobiologicky zhodnotit potraviny a suroviny pro výrobu potravin. |
| Mikrobiologicky zhodnotit potraviny a suroviny pro výrobu potravin. |
| Poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin. |
| Poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin. |
| Teoreticky navrhnout postupy minimalizace mikrobiologických rizik. |
| Teoreticky navrhnout postupy minimalizace mikrobiologických rizik. |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Přednášení |
| Přednášení |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Exkurze |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Exkurze |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Analýza prezentace |
| Analýza prezentace |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Individuální práce studentů |
| Individuální práce studentů |
| Práce studentů ve dvojicích |
| Práce studentů ve dvojicích |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Známkou |
| Známkou |
| Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část) |
| Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část) |
|
Doporučená literatura
|
-
ADAMS, M.R. Food Microbiology. Cambridge: RSC Publishing, 2008. ISBN 978-0-85404-284-5.
-
DOYLE, Michael. Food microbiology fundamentals and frontiers. Washington, DC. 2013.
-
HUTKINS, R.V. Microbiology and Technology of Fermented Foods. Ames: Blackwell, 2006. ISBN 0-8138-0018-8.
-
ICMSF. Microoorganisms in Foods 6: Microbial Ecology of Food Commodities. New York: Kluwer Academic/Plenum Publishers, 2005. ISBN 030648675X.
-
RAY, B., BHUNIA, A. Fundamental Food Microbiology. 5th Ed.. Boca Raton: CRS Press, 2014. ISBN 978-1-4665-6443-5.
-
SCHAECHTER, M. Encyclopedia of microbiology. Oxford. 2009.
|