Předmět: Mikrobiologie potravin

« Zpět
Název předmětu Mikrobiologie potravin
Kód předmětu TUIOZP/TE7MP
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Janalíková Magda, doc. Mgr. Ph.D.
  • Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Aplikovaná mikrobiologie a její úlohy. Rozdíly mezi prokaryotickými a eukaryotickými mikroorganizmy. 2. Mikroorganizmy žádoucí a nežádoucí v potravinářství. 3. Procesy metabolizmu mikroorganizmů a jejich význam pro potravinářské výroby. 4. Vnější a vnitřní faktory ovlivňující růst a přežívání mikroorganizmů v potravinách. Konzervace potravin. Produkce inhibičních látek mikroorganizmy. 5. Odběr vzorků pro mikrobiologickou analýzu a metody detekce mikroorganizmů v potravinách. 6. Bakterie mléčného kvašení a jejich význam v potravinářství a biotechnologiích. 7. Mikrobiologie mléka a mléčných výrobků. 8. Mikrobiologie masa a masných výrobků, ryb, drůbeže, vajec a výrobků z vajec. 9. Mikrobiologie nealkoholických nápojů, ovoce, zeleniny a výrobků z nich. 10. Úloha mikroorganizmů při výrobě fermentovaných nápojů. 11. Mikrobiologie potravin rostlinného původu - mlýnské, pekařské a cukrářské výrobky, škrobárenské výrobky, cukr a cukrovinky. 12. Mikrobiologie výrobků tukařského průmyslu. Mikrobiologie výrobků studené kuchyně, lahůdek, polotovarů a hotových pokrmů. 13. Funkční potraviny ve vztahu k mikroorganizmům. Probiotika, prebiotika a synbiotika. 14. Využití geneticky modifikovaných mikroorganizmů při produkci potravin. Zdravotní rizika. Detekce geneticky modifikovaných organizmů v potravinách.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Analýza prezentace, Individuální práce studentů, Práce studentů ve dvojicích
  • Příprava na zkoušku - 120 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti obecné a potravinářské mikrobiologie a biochemie.
Znalosti obecné a potravinářské mikrobiologie a biochemie.
Výsledky učení
Rozumět základům mikrobiologie.
Rozumět základům mikrobiologie.
Rozlišovat mikroorganismy podle jejich vlastností.
Rozlišovat mikroorganismy podle jejich vlastností.
Popsat žádoucí a nežádoucí mikroorganismy v potravinách.
Popsat žádoucí a nežádoucí mikroorganismy v potravinách.
Stanovit mikrobiologický rozbor potravin.
Stanovit mikrobiologický rozbor potravin.
Vyjmenovat hlavní bakterie, kvasinky a plísně vyskytující se v potravinách.
Vyjmenovat hlavní bakterie, kvasinky a plísně vyskytující se v potravinách.
Odborné dovednosti
Mikrobiologicky zhodnotit potraviny a suroviny pro výrobu potravin.
Mikrobiologicky zhodnotit potraviny a suroviny pro výrobu potravin.
Poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin.
Poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin.
Teoreticky navrhnout postupy minimalizace těchto rizik.
Teoreticky navrhnout postupy minimalizace těchto rizik.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Analýza prezentace
Analýza prezentace
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Práce studentů ve dvojicích
Práce studentů ve dvojicích
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Známkou
Známkou
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část)
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část)
Doporučená literatura
  • ADAMS, M.R. Food Microbiology. Cambridge: RSC Publishing, 2008. ISBN 978-0-85404-284-5.
  • HUTKINS, R.V. Microbiology and Technology of Fermented Foods. Ames: Blackwell, 2006. ISBN 0-8138-0018-8.
  • ICMSF. Microoorganisms in Foods 6: Microbial Ecology of Food Commodities. New York: Kluwer Academic/Plenum Publishers, 2005. ISBN 030648675X.
  • RAY, B., BHUNIA, A. Fundamental Food Microbiology. 5th Ed.. Boca Raton: CRS Press, 2014. ISBN 978-1-4665-6443-5.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr