Vyučující
|
-
Moučka Robert, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
- Reologické veličiny, pojmy a dělení kapalin. - Parametry ovlivňující viskozitu. - Způsoby měření viskozity. - Reologické modely. - Viskoelastické chování gelů, emulzí a suspenzí. - Přístroje pro měření reologických a viskoelastických vlastností. - Přísady, modifikátory viskozity. - Reologie potravin. - Polymery v potravinách. - Korelace reologie s texturními a senzorickými vlastnostmi. - Reologie v potravinářském průmyslu. - Korelace reologie s podmínkami zpracování a dopravy materiálů. - Reologie v kontrole kvality. - Vliv stárnutí materiálů na reologické vlastnosti.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Laborování
- Příprava na zkoušku
- 120 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
rozdtřídit kapaliny podle reologických vlastností |
rozdtřídit kapaliny podle reologických vlastností |
definovat reologické modely |
definovat reologické modely |
použít reologické modely v potravinářském průmyslu |
použít reologické modely v potravinářském průmyslu |
vysvětlit korelaci reologie s podmínkami zpracování materiálů |
vysvětlit korelaci reologie s podmínkami zpracování materiálů |
popsat vliv stárnutí materiálů na reologické vlastnosti |
popsat vliv stárnutí materiálů na reologické vlastnosti |
Odborné dovednosti |
---|
změřit viskozitu |
změřit viskozitu |
pracovat s přístroji pro měření reologických a viskoelastických vlastností |
pracovat s přístroji pro měření reologických a viskoelastických vlastností |
popsat vliv stárnutí materiálů na reologické vlastnosti |
popsat vliv stárnutí materiálů na reologické vlastnosti |
použít přísady a modifikátory viskozity |
použít přísady a modifikátory viskozity |
změřit senzorické vlastnosti potravin |
změřit senzorické vlastnosti potravin |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
Brummer, Ruediger. Rheology essentials of cosmetic and food emulsions. 1st ed. New York, NY : Springer, 2005. ISBN 3540255532.
-
HOLUBOVÁ, R. Základy reologie a reometrie kapalin. 1. vyd. Studijní opora.. Olomouc: UP v Olomouci, 2014. ISBN 978-30-244-4178-8.
-
MEZGER, T. Applied rheology: with Joe Flow on Rheology Road. Graz: Anton Paar, 2015. ISBN 978-3-9504016-0-8.
-
MORRISON, I.D., ROSS, S. Colloidal dispersions: suspensions, emulsions, and foams. New York: Wiley-Interscience, 2002. ISBN 0471176257.
-
VLIET, T. Rheology and fracture mechanics of foods. Boca Raton: CRC Press, 2014. ISBN 978-1-4398-2703-1.
-
Wein, O. Úvod do reologie. Brno : Malé Centrum, 1996. ISBN 80-238-0928-8.
|