Předmět: Základy strojírenství pro potravinářství

« Zpět
Název předmětu Základy strojírenství pro potravinářství
Kód předmětu TUFMI/TP4ZS
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Vašina Martin, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Úvod do strojírenství, rozdělení mechaniky, základní pojmy v mechanice pevných látek a mechanice tekutin. 2. Hydrostatika - tlakové síly na rovinné a křivé plochy, kapaliny v relativním klidu. 3. Úvod do proudění tekutin, rovnice kontinuity, Bernoulliho rovnice pro prou dění ideální tekutiny. 4. Proudění skutečné kapaliny, Bernoulliho rovnice pro skutečnou kapalinu v gravitačním poli. 5. Ustálené proudění v potrubí, laminární a turbulentní proudění v potrubí. 6. Hydraulické odpory třením a místní, hydraulický výpočet potrubí, charakteristika potrubí. 7. Bernouliho rovnice pro rotující kanál, odstředivé čerpadlo, charakteristika čerpadla, čerpadlo v potrubním systému, čerpadla pro potravinářský průmysl. 8. Měření tlaku a průtoku tekutin v potrubí. 9. Ekvivalence a rovnováha silových soustav, rovnováha vázaných útvarů v rovině. 10. Vnitřní statické účinky, základní druhy namáhání, kombinovaná namáhání. 11. Strojírenské materiály používané v potravinářském průmyslu, nerezové materiály, základní metody obrábění a tváření materiálů. 12. Spoje a spojovací součásti. 13. Pohony a převody - účel a definice pohonu, typy pohonů a převodů. 14.Mechanické převody, tekutinové mechanismy.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 30 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 14 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 20 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
vysvětlit působení tlakové síly v kapalině
vysvětlit působení tlakové síly v kapalině
popsat proudění kapaliny
popsat proudění kapaliny
vysvětlit rozdíl mezi laminárním a turbulentním proudění
vysvětlit rozdíl mezi laminárním a turbulentním proudění
vysvětlit vlastnosti materiálů používaných v potravinářském průmyslu
vysvětlit vlastnosti materiálů používaných v potravinářském průmyslu
popsat typy pohonů a převodů
popsat typy pohonů a převodů
Odborné dovednosti
řešit proudění kapaliny potrubím
řešit proudění kapaliny potrubím
měřit tlak a průtok tekutin v potrubí
měřit tlak a průtok tekutin v potrubí
odhadnout typ proudění potrubím
odhadnout typ proudění potrubím
navrhnout vhodné materiály pro konstrukci strojů v potravinářském průmyslu
navrhnout vhodné materiály pro konstrukci strojů v potravinářském průmyslu
navrhnout vhodný převod
navrhnout vhodný převod
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Demonstrace
Demonstrace
Odborné dovednosti
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Didaktický test
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část)
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část)
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • DRÁBKOVÁ, S., KOZUBKOVÁ, M. Cvičení z mechaniky tekutin. Ostrava: VŠB - TU Ostrava, 2004. ISBN 80-248- 0664-9.
  • FOX, R.W., MCDONALD, A.T., PRITCHARD, P.J. Introduction to fluid mechanics. John Wiley & Sons, United States of America., 2004. ISBN 0-471-20231-2.
  • Janalík, Jaroslav. Mechanika tekutin. 1. vyd. Ostrava : Vysoká škola báoská - Technická univerzita Ostrava, Strojní fakulta, 2002. ISBN 8024800381.
  • KOPÁČEK, J. Pohony a převody. Ostrava: VŠB - TU Ostrava, 2000. ISBN 80-7078-806-2.
  • RULÍK, F. Aplikovaná mechanika - Statika. Zlín: UTB Zlín, 2008. ISBN 978-80-7318-686-9.
  • Valendin, Miroslav. Mechanika I : statika. Vyd. 1. Zlín : Univerzita Tomáše Bati, Fakulta technologická, 2002. ISBN 807318088X.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr