|
Vyučující
|
-
Moučka Robert, Ing. Ph.D.
-
Jurča Marek, Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
- Úvod do potravinářských obalů. - Struktura a vlastnosti polymerních materiálů. - Technologie výroby polymerních obalů. - Papírové obaly a kombinace materiálů. - Kovové a skleněné obaly. - Potisky, polepky na obalech. - Deteriorativní reakce potravin. - Trvanlivost potravin a aseptické obaly, aktivní a inteligentní obaly. - Obaly pro mikrovlnný ohřev. - Balení masa a masných výrobků. - Balení ovoce a zeleniny. - Balení mléčných výrobků. - Balení tekutin. - Bezpečnostní a legislativní aspekty potravinářských obalů.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Praktické procvičování
- Účast na výuce
- 28 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 50 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 12 hodin za semestr
|
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| popsat strukturu a vlastnosti polymerních materiálů |
| popsat strukturu a vlastnosti polymerních materiálů |
| roztřídit technologie výroby polymerních obalů |
| roztřídit technologie výroby polymerních obalů |
| charakterizovat vlastnosti kovových a skleněných obalů |
| charakterizovat vlastnosti kovových a skleněných obalů |
| zhodnotit legislativní aspekty potravinářských obalů |
| zhodnotit legislativní aspekty potravinářských obalů |
| vysvětlit aseptické obaly, aktivní a inteligentní obaly |
| vysvětlit aseptické obaly, aktivní a inteligentní obaly |
| Odborné dovednosti |
|---|
| navrhnout obal pro mikrovlnný ohřev |
| navrhnout obal pro mikrovlnný ohřev |
| navrhnout obal pro ovoce a zeleninu |
| navrhnout obal pro ovoce a zeleninu |
| navrhnout obal pro maso |
| navrhnout obal pro maso |
| navrhnout obal pro mléko |
| navrhnout obal pro mléko |
| zhodnotit bezpečnostní aspekty potravinářských obalů |
| zhodnotit bezpečnostní aspekty potravinářských obalů |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Exkurze |
| Exkurze |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
|
Doporučená literatura
|
-
Coles, R., McDowell, D., Kirwan, M.J. Food Packaging Technology. Blackwell, 2003. ISBN 978-0849397882.
-
Mleziva, J. Polymery : výroba, struktura, vlastnosti a použití. 2. přeprac. vyd.. Praha: Sobotáles, 2000. ISBN 8085920727.
-
Robertson, G.L. Food Packaging: Principles and Practice. CRC, 2006. ISBN 978-0849337758.
-
Selke, S.E.M., Culter, J.D., Hernandez, R.J. Plastics Packaging: Properties, Processing, Applications and Regulations. Hanser Gardner Publications, 2004. ISBN 978-1569903728.
|