Předmět: Výroba a vlastnosti obalů

« Zpět
Název předmětu Výroba a vlastnosti obalů
Kód předmětu TUFMI/TK8VV
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Slobodian Petr, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Klasifikace obalů a jejich funkce. 2. Výroba a vlastnosti skleněných a kovových obalů. 3. Výroba a vlastnosti papírových obalů a lepenky. 4. Použití plastů v obalech. 5. Technologie výroby obalů z plastů. 6. Technologie výrob vícevrstvých obalů. 7. Plnění, skladování a manipulace s obaly. 8. Balení v modifikované atmosféře. 9. Kinetika deteriorativních reakcí. 10. Povrchové úpravy a povrchové vlastnosti obalů. 11. Optické vlastnosti obalových materiálů. 12. Hodnocení mechanických a bariérových vlastností. 13. Spojování obalových materiálů. 14. Recyklace a likvidace obalů. Seznam laboratorních úloh: 1. Solvolýza polyethylenglykol tereftalátu z použitých PET lahví. 2. Mechanické vlastnosti jednoose orientované PE obalové fólie. 3. Vakuové tvarování plastů. 4. Svařování plastových fólií. 5. Tepelná degradace PVC fólie sledované kolorimetricky. 6. Analýza obalových materiálů pomocí FT-IR spektroskopie.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zápočet - 60 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
klasifikovat obaly a jejich funkce
klasifikovat obaly a jejich funkce
popsat výrobu a vlastnosti skleněných a kovových obalů
popsat výrobu a vlastnosti skleněných a kovových obalů
popsat technologii výroby obalů z plastů
popsat technologii výroby obalů z plastů
popsat technologii výroby vícevrstvých obalů
popsat technologii výroby vícevrstvých obalů
vysvětlit recyklaci a likvidaci obalů
vysvětlit recyklaci a likvidaci obalů
Odborné dovednosti
analyzovat obalové materiály pomocí FT-IR spektroskopie
analyzovat obalové materiály pomocí FT-IR spektroskopie
změřit mechanické vlastnosti jednoose orientované PE obalové fólie
změřit mechanické vlastnosti jednoose orientované PE obalové fólie
svařovat plastové fólie
svařovat plastové fólie
sledovat kolorimetricky tepelnou degradace PVC fólie
sledovat kolorimetricky tepelnou degradace PVC fólie
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Týmová práce
Týmová práce
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • AHMED, S. Bio-Based Materials for Food Packaging: Green and Sustainable Advanced Packaging Materials. 1st Ed.. Singapore: Springer, 2018. ISBN 9789811319082.
  • COLES, R., McDOWELL, D., KIRWAN, M.J. Food Packaging Technology. Continuum International Publishing Group, 2003. ISBN 9781841272214.
  • CRILLO, G. Composites Materials for Food Packaging. Nashville: John Wiley & Sons, 2018. ISBN 9781119160205.
  • DUCHÁČEK, V. Polymery: výroba, vlastnosti, zpracování, použití. 2. přeprac. vyd.. Praha: VŠCHT, 2006. ISBN 80-7080-617-6.
  • EMBLEM, A. Packaging Technology: Fundamentals, Materials and Processes. Cambridge: Woodhead Publishing, 2012. ISBN 9781845696658.
  • KAČEŇÁK, I. Obaly a obalová technika. Bratislava: Slovenská vysoká škola technická, 1990. ISBN 80-227-0301-x.
  • MORRIS, S.A. Food and Package Engineering. Wiley-Blackwell, 2011. ISBN 9781283295277.
  • SELKE, S. Plastics Packaging: Properties, Processing, Applications, and Regulations. Hanser Publications, 2021. ISBN 9781569908228.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr