Předmět: Reologie potravin

« Zpět
Název předmětu Reologie potravin
Kód předmětu TUFMI/TK6RP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Moučka Robert, Ing. Ph.D.
  • Sedlačík Michal, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Reologické veličiny, pojmy a dělení kapalin. - Parametry ovlivňující viskozitu. - Způsoby měření viskozity. - Reologické modely. - Viskoelastické chování gelů, emulzí a suspenzí. - Přístroje pro měření reologických a viskoelastických vlastností. - Přísady, modifikátory viskozity. - Reologie potravin. - Polymery v potravinách. - Korelace reologie s texturními a senzorickými vlastnostmi. - Reologie v potravinářském průmyslu. - Korelace reologie s podmínkami zpracování a dopravy materiálů. - Reologie v kontrole kvality. - Vliv stárnutí materiálů na reologické vlastnosti.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Laborování
  • Příprava na zkoušku - 120 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
rozdtřídit kapaliny podle reologických vlastností
rozdtřídit kapaliny podle reologických vlastností
definovat reologické modely
definovat reologické modely
použít reologické modely v potravinářském průmyslu
použít reologické modely v potravinářském průmyslu
vysvětlit korelaci reologie s podmínkami zpracování materiálů
vysvětlit korelaci reologie s podmínkami zpracování materiálů
popsat vliv stárnutí materiálů na reologické vlastnosti
popsat vliv stárnutí materiálů na reologické vlastnosti
Odborné dovednosti
změřit viskozitu
změřit viskozitu
pracovat s přístroji pro měření reologických a viskoelastických vlastností
pracovat s přístroji pro měření reologických a viskoelastických vlastností
popsat vliv stárnutí materiálů na reologické vlastnosti
popsat vliv stárnutí materiálů na reologické vlastnosti
použít přísady a modifikátory viskozity
použít přísady a modifikátory viskozity
změřit senzorické vlastnosti potravin
změřit senzorické vlastnosti potravin
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Brummer, Ruediger. Rheology essentials of cosmetic and food emulsions. 1st ed. New York, NY : Springer, 2005. ISBN 3540255532.
  • HOLUBOVÁ, R. Základy reologie a reometrie kapalin. 1. vyd. Studijní opora.. Olomouc: UP v Olomouci, 2014. ISBN 978-30-244-4178-8.
  • MEZGER, T. Applied rheology: with Joe Flow on Rheology Road. Graz: Anton Paar, 2015. ISBN 978-3-9504016-0-8.
  • MORRISON, I.D., ROSS, S. Colloidal dispersions: suspensions, emulsions, and foams. New York: Wiley-Interscience, 2002. ISBN 0471176257.
  • VLIET, T. Rheology and fracture mechanics of foods. Boca Raton: CRC Press, 2014. ISBN 978-1-4398-2703-1.
  • Wein, O. Úvod do reologie. Brno : Malé Centrum, 1996. ISBN 80-238-0928-8.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr