Vyučující
|
-
Moučka Robert, Ing. Ph.D.
-
Jurča Marek, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
- Úvod do potravinářských obalů. - Struktura a vlastnosti polymerních materiálů. - Technologie výroby polymerních obalů. - Papírové obaly a kombinace materiálů. - Kovové a skleněné obaly. - Potisky, polepky na obalech. - Deteriorativní reakce potravin. - Trvanlivost potravin a aseptické obaly, aktivní a inteligentní obaly. - Obaly pro mikrovlnný ohřev. - Balení masa a masných výrobků. - Balení ovoce a zeleniny. - Balení mléčných výrobků. - Balení tekutin. - Bezpečnostní a legislativní aspekty potravinářských obalů.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Praktické procvičování
- Příprava na zkoušku
- 120 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
popsat strukturu a vlastnosti polymerních materiálů |
popsat strukturu a vlastnosti polymerních materiálů |
roztřídit technologie výroby polymerních obalů |
roztřídit technologie výroby polymerních obalů |
charakterizovat vlastnosti kovových a skleněných obalů |
charakterizovat vlastnosti kovových a skleněných obalů |
zhodnotit legislativní aspekty potravinářských obalů |
zhodnotit legislativní aspekty potravinářských obalů |
vysvětlit aseptické obaly, aktivní a inteligentní obaly |
vysvětlit aseptické obaly, aktivní a inteligentní obaly |
Odborné dovednosti |
---|
navrhnout obal pro mikrovlnný ohřev |
navrhnout obal pro mikrovlnný ohřev |
navrhnout obal pro ovoce a zeleninu |
navrhnout obal pro ovoce a zeleninu |
navrhnout obal pro maso |
navrhnout obal pro maso |
navrhnout obal pro mléko |
navrhnout obal pro mléko |
zhodnotit bezpečnostní aspekty potravinářských obalů |
zhodnotit bezpečnostní aspekty potravinářských obalů |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
Coles, R., McDowell, D., Kirwan, M.J. Food Packaging Technology. Blackwell, 2003. ISBN 978-0849397882.
-
Mleziva, J. Polymery : výroba, struktura, vlastnosti a použití. 2. přeprac. vyd.. Praha: Sobotáles, 2000. ISBN 8085920727.
-
Robertson, G.L. Food Packaging: Principles and Practice. CRC, 2006. ISBN 978-0849337758.
-
Selke, S.E.M., Culter, J.D., Hernandez, R.J. Plastics Packaging: Properties, Processing, Applications and Regulations. Hanser Gardner Publications, 2004. ISBN 978-1569903728.
|