Předmět: Základy balení potravin

« Zpět
Název předmětu Základy balení potravin
Kód předmětu TUFMI/TK3ZB
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Moučka Robert, Ing. Ph.D.
  • Jurča Marek, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Úvod do potravinářských obalů. - Struktura a vlastnosti polymerních materiálů. - Technologie výroby polymerních obalů. - Papírové obaly a kombinace materiálů. - Kovové a skleněné obaly. - Potisky, polepky na obalech. - Deteriorativní reakce potravin. - Trvanlivost potravin a aseptické obaly, aktivní a inteligentní obaly. - Obaly pro mikrovlnný ohřev. - Balení masa a masných výrobků. - Balení ovoce a zeleniny. - Balení mléčných výrobků. - Balení tekutin. - Bezpečnostní a legislativní aspekty potravinářských obalů.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Praktické procvičování
  • Příprava na zkoušku - 120 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
popsat strukturu a vlastnosti polymerních materiálů
popsat strukturu a vlastnosti polymerních materiálů
roztřídit technologie výroby polymerních obalů
roztřídit technologie výroby polymerních obalů
charakterizovat vlastnosti kovových a skleněných obalů
charakterizovat vlastnosti kovových a skleněných obalů
zhodnotit legislativní aspekty potravinářských obalů
zhodnotit legislativní aspekty potravinářských obalů
vysvětlit aseptické obaly, aktivní a inteligentní obaly
vysvětlit aseptické obaly, aktivní a inteligentní obaly
Odborné dovednosti
navrhnout obal pro mikrovlnný ohřev
navrhnout obal pro mikrovlnný ohřev
navrhnout obal pro ovoce a zeleninu
navrhnout obal pro ovoce a zeleninu
navrhnout obal pro maso
navrhnout obal pro maso
navrhnout obal pro mléko
navrhnout obal pro mléko
zhodnotit bezpečnostní aspekty potravinářských obalů
zhodnotit bezpečnostní aspekty potravinářských obalů
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Coles, R., McDowell, D., Kirwan, M.J. Food Packaging Technology. Blackwell, 2003. ISBN 978-0849397882.
  • Mleziva, J. Polymery : výroba, struktura, vlastnosti a použití. 2. přeprac. vyd.. Praha: Sobotáles, 2000. ISBN 8085920727.
  • Robertson, G.L. Food Packaging: Principles and Practice. CRC, 2006. ISBN 978-0849337758.
  • Selke, S.E.M., Culter, J.D., Hernandez, R.J. Plastics Packaging: Properties, Processing, Applications and Regulations. Hanser Gardner Publications, 2004. ISBN 978-1569903728.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr