Předmět: Chemie potravin a přídatných látek

« Zpět
Název předmětu Chemie potravin a přídatných látek
Kód předmětu TUCH/TZPPL
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Sumczynski Daniela, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Základní nutriční složky potravin, jejich význam a biologická hodnota. 2. Bílkoviny a jejich vlastnosti, změny při zpracování potravin. 3. Lipidy a jejich vlastnosti, změny při skladování a zpracování potravin. 4. Sacharidy a jejich vlastnosti, změny a reakce při skladování a zpracování potravin. 5. Přírodní antioxidanty - zástupci a jejich struktura, vlastnosti a mechanismus účinku. 6. Přírodní antimikrobiální látky - zástupci, jejich význam, výskyt a vlastnosti. 7. Cizorodé složky potravin, endogenní a exogenní kontaminanty - rozdělení a zástupci, výskyt, zdravotní hodnocení, způsoby jejich eliminace. 8. Význam, funkce a způsoby použití potravinových přísad. 9. Všeobecné legislativní a zdravotní aspekty přidávání potravinových přísad do potravin. 10. Rozdělení a mechanismy působení konzervačních látek. 11. Vlastnosti, rozdělení a mechanismy působení antioxidantů. 12. Rozdělení, struktura a způsoby přidávání senzoricky aktivních látek. 13. Rozdělení, struktura a metody stanovení aromatických látek. 14. Látky zvyšující biologickou hodnotu potravin. 15. Fyziologická a legislativní omezení příjmu potravních doplňků.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Define the term additive, food supplement, codex alimentarius, quantum satis and toxicity tests
Define the term additive, food supplement, codex alimentarius, quantum satis and toxicity tests
Charakterizovat látky prodlužující trvanlivost na bázi antioxidantů a konzervantů
Charakterizovat látky prodlužující trvanlivost na bázi antioxidantů a konzervantů
Charakterizovat sladidla spadající do přídatných látek
Charakterizovat sladidla spadající do přídatných látek
Charakterizovat intenzifikátory chuti, acidulanty a regulátory kyselosti
Charakterizovat intenzifikátory chuti, acidulanty a regulátory kyselosti
Vyjmenovat a přiřadit jednotlivé legislativní předpisy týkající se přídatných látek do potravin a doplňků stravy
Vyjmenovat a přiřadit jednotlivé legislativní předpisy týkající se přídatných látek do potravin a doplňků stravy
Define the term additive, food supplement, codex alimentarius, quantum satis and toxicity tests
Define the term additive, food supplement, codex alimentarius, quantum satis and toxicity tests
Characterize shelf-life extenders based on antioxidants and preservatives
Characterize shelf-life extenders based on antioxidants and preservatives
Characterize the sweeteners falling under additives
Characterize the sweeteners falling under additives
List and assign individual legislative regulations regarding food additives and dietary supplements
List and assign individual legislative regulations regarding food additives and dietary supplements
Characterize flavor intensifiers, acidulants and acidity regulators
Characterize flavor intensifiers, acidulants and acidity regulators
Vyučovací metody
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • GROB, R.L., BARRY, E.F. (Eds.). Modern Practice of Gas Chromatography. 4th Ed.. New York: J. Wiley and Sons, 2004. ISBN 978-0-471-22983-4.
  • Meyer V.R. Practical high-performance liquid chromatography. 4.ed, J.Wiley and Sons, NY USA, 2004.
  • NELMS, S.M. ICP Mass Spectrometry Handbook.. Oxford: Blackwell, 2005. ISBN 978-1-405-10916-1.
  • NOLLET, L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol. 1, Vol. 2.. New York: Marcel Dekker, 1996. ISBN 9780824750367.
  • ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno: NCO NZO, 2006. ISBN 978-80-7013-435-1.
  • Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practise, 3rd Ed. New York , 1994.
  • Velíšek, Jan; Hajšlová, Jana. Chemie potravin II.. Tábor: Ossis, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9.
  • Velíšek, Jan; Hajšlová, Jana. Chemie potravin I.. Tábor: Ossis, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.
  • Velíšek, Jan. Chemie potravin 1. Vyd. 2. uprav. Tábor : OSSIS, 2002. ISBN 8086659003.
  • Velíšek, Jan. Chemie potravin 2. Vyd. 2. uprav. Tábor : OSSIS, 2002. ISBN 8086659011.
  • Velíšek, Jan. Chemie potravin 3. Vyd. 2. uprav. Tábor : OSSIS, 2002. ISBN 808665902X.
  • Velíšek Jan. The chemistry of food. Chichester, West Susex, 2014. ISBN 978-1-118-38384-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr