Předmět: Instrumentální metody v analýze potravin a bioaktivních látek

« Zpět
Název předmětu Instrumentální metody v analýze potravin a bioaktivních látek
Kód předmětu TUCH/TZIMA
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc.
Obsah předmětu
1) Plynová chromatografie. Stanovení lipidických a senzoricky aktivních složek potravin. 2) Kapalinová a gelová chromatografie. Stanovení dusíkatých látek, senzoricky aktivních látek, barviv, vitamínů a přídatných látek. 3) Elektromigrační metody. Stanovení bílkovin, peptidů a iontů. 4) Index lomu, polarimetrie. Stanovení cukrů, aminokyselin a ostatních opticky aktivních látek. 5) Chiroptické metody - optická rotační disperze, cirkulární dichroismus. Využití pro stanovení konfigurace molekul, stanovení míry denaturace proteinů. 6) Analýza prvků (spalovací EA, ES, MAS, AAS, MS). Způsoby mineralizace vzorků. 7) Molekulová absorpční spektrometrie v UV-VIS. Stanovení prvků, barviv, tříslovin organických kyselin a ostatních fenolických látek. 8) Luminiscenční a fluorescenční spektrometrie. Stanovení antioxidantů a polyfenolických látek. 9) Vibrační spektrometrie - IR, RAMAN. Stanovení a identifikace cizorodých látek. 10) Hmotnostní spektrometrie - základní principy (typy ionizace [EI, ESI, APCI, MALDI], separace iontů [sektorová, Q, TOF, IT, Orbitrap, ICR]), hmotnostní spektra získaná pomocí EI a měkkých ionizačních technik. Stanovení a identifikace přírodních, sacharidických a cizorodých látek. 11) Hmotnostní spektrometrie - kombinace se separačními technikami (GC-MS, LC-MS, CE-MS, IC-ICP-MS), kombinace separátorů iontů (QqQ, Q-TOF), tandemová hmotnostní spektrometrie. Stanovení a identifikace stopově zastoupených látek. 12) 1H NMR - chemický posun signálů, počet signálů, integrální intenzita signálů, multiplicita signálů. 13) NMR spektroskopie dalších jader. 14) Kvantitativní NMR - experimentální předpoklady a využití.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • Davídek, J. Laboratorní příručka analýzy potravin. Praha : SNTL, 1977.
  • GROB, R.L., BARRY, E.F. (Eds.). Modern Practice of Gas Chromatography. 4th Ed.. New York: J. Wiley and Sons, 2004. ISBN 978-0-471-22983-4.
  • Kinston H. M., Jassie L. Introduction to microwave sample preparation. ACS, Washington DC, 1988.
  • Klouda, Pavel. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd. Ostrava : Pavel Klouda, 2003. ISBN 80-86369-07-2.
  • Meyer V.R. Practical high-performance liquid chromatography. 4.ed, J.Wiley and Sons, NY USA, 2004.
  • Montaser A., Golightly D.W. Inductively Coupled Plasmas in Analytical Atomic Spectrometry. 2nd ed., VCH New York, 1992. ISBN 1-56081-514-0.
  • NELMS, S.M. ICP Mass Spectrometry Handbook.. Oxford: Blackwell, 2005. ISBN 978-1-405-10916-1.
  • NOLLET, L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol. 1, Vol. 2.. New York: Marcel Dekker, 1996. ISBN 9780824750367.
  • Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practice. 3.ed., ITP New York, 1994.
  • PRÍBELA, A. Analýza potravin. Cvičenie. (Skriptum). Bratislava : STU, 1991. ISBN 80-227-0374-5.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr