Vyučující
|
-
Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc.
|
Obsah předmětu
|
1) Plynová chromatografie. Stanovení lipidických a senzoricky aktivních složek potravin. 2) Kapalinová a gelová chromatografie. Stanovení dusíkatých látek, senzoricky aktivních látek, barviv, vitamínů a přídatných látek. 3) Elektromigrační metody. Stanovení bílkovin, peptidů a iontů. 4) Index lomu, polarimetrie. Stanovení cukrů, aminokyselin a ostatních opticky aktivních látek. 5) Chiroptické metody - optická rotační disperze, cirkulární dichroismus. Využití pro stanovení konfigurace molekul, stanovení míry denaturace proteinů. 6) Analýza prvků (spalovací EA, ES, MAS, AAS, MS). Způsoby mineralizace vzorků. 7) Molekulová absorpční spektrometrie v UV-VIS. Stanovení prvků, barviv, tříslovin organických kyselin a ostatních fenolických látek. 8) Luminiscenční a fluorescenční spektrometrie. Stanovení antioxidantů a polyfenolických látek. 9) Vibrační spektrometrie - IR, RAMAN. Stanovení a identifikace cizorodých látek. 10) Hmotnostní spektrometrie - základní principy (typy ionizace [EI, ESI, APCI, MALDI], separace iontů [sektorová, Q, TOF, IT, Orbitrap, ICR]), hmotnostní spektra získaná pomocí EI a měkkých ionizačních technik. Stanovení a identifikace přírodních, sacharidických a cizorodých látek. 11) Hmotnostní spektrometrie - kombinace se separačními technikami (GC-MS, LC-MS, CE-MS, IC-ICP-MS), kombinace separátorů iontů (QqQ, Q-TOF), tandemová hmotnostní spektrometrie. Stanovení a identifikace stopově zastoupených látek. 12) 1H NMR - chemický posun signálů, počet signálů, integrální intenzita signálů, multiplicita signálů. 13) NMR spektroskopie dalších jader. 14) Kvantitativní NMR - experimentální předpoklady a využití.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Odborné dovednosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
Davídek, J. Laboratorní příručka analýzy potravin. Praha : SNTL, 1977.
-
GROB, R.L., BARRY, E.F. (Eds.). Modern Practice of Gas Chromatography. 4th Ed.. New York: J. Wiley and Sons, 2004. ISBN 978-0-471-22983-4.
-
Kinston H. M., Jassie L. Introduction to microwave sample preparation. ACS, Washington DC, 1988.
-
Klouda, Pavel. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd. Ostrava : Pavel Klouda, 2003. ISBN 80-86369-07-2.
-
Meyer V.R. Practical high-performance liquid chromatography. 4.ed, J.Wiley and Sons, NY USA, 2004.
-
Montaser A., Golightly D.W. Inductively Coupled Plasmas in Analytical Atomic Spectrometry. 2nd ed., VCH New York, 1992. ISBN 1-56081-514-0.
-
NELMS, S.M. ICP Mass Spectrometry Handbook.. Oxford: Blackwell, 2005. ISBN 978-1-405-10916-1.
-
NOLLET, L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol. 1, Vol. 2.. New York: Marcel Dekker, 1996. ISBN 9780824750367.
-
Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practice. 3.ed., ITP New York, 1994.
-
PRÍBELA, A. Analýza potravin. Cvičenie. (Skriptum). Bratislava : STU, 1991. ISBN 80-227-0374-5.
|