Předmět: Chemie nutraceutik a funkčních potravin

« Zpět
Název předmětu Chemie nutraceutik a funkčních potravin
Kód předmětu TUCH/TZCNF
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Sumczynski Daniela, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Klasifikace funkčních potravin a nutraceutik. 2. Chemie významných nutraceutik. 3. Vybraná základní chronická degenerativní onemocnění (kardiovaskulární onemocnění, osteoporóza, aj.). 4. Glykosidy, dietetická vláknina a oligosacharidy jako významné funkční složky potravin, jejich působení v organismu. 5. Aminokyseliny, peptidy a proteiny jako významné funkční složky potravin, jejich působení v organizmu. 6. Polynenasycené mastné kyseliny a látky lipidové povahy jako významné funkční složky potravin, jejich působení v organismu. 7. Vitaminy jako významné funkční složky potravin, jejich působení v organismu. 8. Minerální látky jako významné funkční složky potravin, jejich působení v organizmu. 9. Antioxidanty jako významné funkční složky potravin, jejich působení v organizmu. 10. Bakterie mléčného kvašení (probiotika) a prebiotika jako významné funkční složky potravin, jejich působení v organismu. 11. Chemie nutraceutik - základní pojmy, klasifikace nutraceutik, legislativa pro nutraceutika a doplňky stravy v rámci EU. 12. Základní způsoby získávání nutraceutik - izolace, syntéza, metody. 13. Biogenní prvky a vitamíny - výskyt, referenční hodnoty příjmu, fyzikálně-chemické vlastnosti, izolace, biologické účinky (metabolismus). 14. Rostlinná a živočišná barviva - výskyt, referenční hodnoty příjmu, fyzikálně-chemické vlastnosti, izolace, biologické účinky (metabolismus). 15. Meziprodukty a produkty Maillardových reakcí - výskyt, referenční hodnoty příjmu, fyzikálně-chemické vlastnosti, izolace, biologické účinky, metabolizmus. 16. Nanočástice a jejich využití v potravinách - využití nanotechnologií při přípravě nutraceutik a funkčních potravin.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
definovat odborné terminologie z oblasti výživy a klasifikace nutraceutik, definovat základní pojmy
definovat odborné terminologie z oblasti výživy a klasifikace nutraceutik, definovat základní pojmy
popsat metody a konkrétní příklady získávání nutraceutik
popsat metody a konkrétní příklady získávání nutraceutik
popsat a charakterizovat účinky vlákniny, polynenasycených mastných kyselin a fytosterolů zejména v oblasti ovlivňování hladiny glukózy a cholesterolu v těle
popsat a charakterizovat účinky vlákniny, polynenasycených mastných kyselin a fytosterolů zejména v oblasti ovlivňování hladiny glukózy a cholesterolu v těle
popsat a charakterizovat rostlinná barviva a polyfenolické látky, jejich získávání a následné fyziologické účinky
popsat a charakterizovat rostlinná barviva a polyfenolické látky, jejich získávání a následné fyziologické účinky
definovat a popsat teorie účinků biogenních prvků, vitaminů, aminokyselin a proteinů jako nutraceutik
definovat a popsat teorie účinků biogenních prvků, vitaminů, aminokyselin a proteinů jako nutraceutik
define professional terminology from the field of nutrition and classification of nutraceuticals, define basic terms
define professional terminology from the field of nutrition and classification of nutraceuticals, define basic terms
describe methods and specific examples of obtaining nutraceuticals
describe methods and specific examples of obtaining nutraceuticals
describe and characterize the effects of fiber, polyunsaturated fatty acids and phytosterols, especially in the area of influencing the level of glucose and cholesterol in the body
describe and characterize the effects of fiber, polyunsaturated fatty acids and phytosterols, especially in the area of influencing the level of glucose and cholesterol in the body
describe and characterize plant dyes and polyphenolic substances, their acquisition and subsequent physiological effects
describe and characterize plant dyes and polyphenolic substances, their acquisition and subsequent physiological effects
define and describe theories of the effects of biogenic elements, vitamins, amino acids and proteins as nutraceuticals
define and describe theories of the effects of biogenic elements, vitamins, amino acids and proteins as nutraceuticals
Vyučovací metody
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr