Předmět: Chemie přírodních látek

« Zpět
Název předmětu Chemie přírodních látek
Kód předmětu TUCH/TWPO4
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština, Angličtina
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Klásek Antonín, prof. Ing. DrSc.
Obsah předmětu
- Látkové složení živých soustav, přehled typů přírodních makromolekul a nízkomolekulárních látek. - Konformace a konfigurace. Úrovně struktury přírodních makromolekul, intramolekulární a intermolekulární nekovalentní vazby. - Látkové přeměny v živých soustavách - katabolismus a anabolismus. - Energetické přeměny - přenos, ukládání a čerpání energie. - Aminokyseliny a peptidy. Prostorová struktura a funkce bílkovin, jejich metabolismus. - Enzymy - rozdělení, aktivita, mechanismus účinku, enzymová kinetika, aktivace a inhibice. - Nukleové kyseliny - rozdělení, složení, konformace. Přenos informace v živých soustavách, biosyntéza bílkovin. - Přírodní barviva. - Metabolismus kyslíku, dýchací řetězec a oxidační fosforylace. - Cyklus trikarboxylových kyselin, fotosyntéza a asimilace dusíku. - Sacharidy - monosacharidy, glykosidy, polysacharidy, metabolismus sacharidů a jeho regulace. - Lipidy a isoprenoidy - struktura, funkce, metabolismus. - Hormony a vitaminy - rozdělení, účinek. - Alkaloidy - výskyt, přehled struktur nejběžnějších typů, biologické účinky.

Studijní aktivity a metody výuky
Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Individuální práce studentů
  • Příprava na zkoušku - 80 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti organické chemie.
Znalosti organické chemie.
Výsledky učení
struktura a funkce základních biomolekul
struktura a funkce základních biomolekul
stereochemie přírodních sloučenin
stereochemie přírodních sloučenin
typy biopolymerů, jejich význam a úrovně jejich struktury
typy biopolymerů, jejich význam a úrovně jejich struktury
látkové přeměny v organismech
látkové přeměny v organismech
výskyt jednotlivých typů přírodních látek
výskyt jednotlivých typů přírodních látek
Odborné dovednosti
klasifikovat přírodní látky do jednotlivých strukturních tříd
klasifikovat přírodní látky do jednotlivých strukturních tříd
popsat strukturu, vlastnosti a reakce jednotlivých tříd přírodních látek a jejich biogenezi
popsat strukturu, vlastnosti a reakce jednotlivých tříd přírodních látek a jejich biogenezi
vysvětlit význam nekovalentních interakcí pro strukturu a funkci biopolymerů
vysvětlit význam nekovalentních interakcí pro strukturu a funkci biopolymerů
popsat principy přenosu, ukládání a využívání energie v organismu
popsat principy přenosu, ukládání a využívání energie v organismu
popsat principy základních oxidačně-redukčních dějů v organismech
popsat principy základních oxidačně-redukčních dějů v organismech
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Fukal, L. a kol. Od biomolekul k buňce. ÚOCHB ČSAV, Praha 1992. ISBN nemá.
  • Introduction to Organic Biochemistry. http//www.ebook30.com/science/chemistry/121955. http//www.ebook30.com/science/chemistry/121955.
  • Klásek, A. Biopolymery. Skripta FT, SNTL, Praha 1980. ISBN nemá.
  • Klásek, A. Organická chemie. UTB ve Zlíně, Zlín 2006. ISBN 80-7318-483-4.
  • Kolektiv. Od biomolekul k buňce. 19.sv. "Org. chemie", ÚOCHB ČSAV, Praha 1992. ISBN nemá.
  • McMurry, E.J. Organic Chemistry. A Biological Approach. Brooks Cole, 2006. ISBN 0-495-01525-3.
  • McMurry, J. Organic chemistry. Broks/Cole Publish. Co., Pacific Grove, 1996. ISBN 0-534-23832-7.
  • McMurry, J. Organická chemie. Praha, 2015.
  • Medicinal Chemistry of Bioactive Natural Products. http://ebooks.ebookmall.com.
  • Moravcová, J. Biologicky aktivní přírodní látky. http://www.vscht.cz/lam/new/bapl2003-01.pdf.
  • Natural Product Chemistry. http://www.pdfgeni.com/book.
  • Přírodní látky - homepage. http://www.biotox.cz/naturstoff/chemie/default.html.
  • Vodrážka, Zdeněk. Bioorganická chemie. 1. vyd. Praha : SNTL, 1991. ISBN 80-03-00547-7.
  • Voet, D., Voetová, J.G. Biochemie. Viktoria Publ. , Praha 1995. ISBN 80-85-605-44-9.
  • Zubay, G. Biochemistry. Wm. C. Brown Publishers, London 1998. ISBN 0-697-21900-3.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Food Technology (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technologie potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technologie potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -