Předmět: Laboratoř chemie přídatných látek a doplňků potravin

« Zpět
Název předmětu Laboratoř chemie přídatných látek a doplňků potravin
Kód předmětu TUCH/TP9LC
Organizační forma výuky Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Rouchal Michal, doc. Ing. Ph.D.
  • Prucková Zdeňka, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Parabeny 01 - syntéza vybraného derivátu parabenu a provedení důkazu přítomnosti esterů 4-hydroxybenzoové. 2. Parabeny 02 - ověření čistoty připraveného parabenu (GC-MS, GC-FID, HPLC-UV/Vis) a interpretace získaných dat. 3. Parabeny 03 - provedení úplné strukturní charakterizace připraveného parabenu (NMR, MS, IR) a interpretace získaných dat. 4. Izolace a stanovení sukralosy v umělém sladidle 01 - extrakce a acetylace sukralosy. 5. Izolace a stanovení sukralosy v umělém sladidle 02 - purifikace acetylované sukralosy pomocí sloupcové chromatografie, potvrzení struktury (NMR, MS, IR) a interpretace získaných výsledků. 6. Dulcin 01 - syntéza 4-ethoxyfenylmočoviny pomocí konvenční a mikrovlnami asistované syntézy. 7. Dulcin 02 - ověření čistoty a provedení úplné strukturní charakterizace připraveného parabenu (NMR, MS, IR) a interpretace získaných dat.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zápočet - 60 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
charakterizovat základní skupiny přídatných látek používaných v potravinářství
charakterizovat základní skupiny přídatných látek používaných v potravinářství
rozhodnout o vhodnosti použití příslušné analytické metody (GC-MS, HPLC-MS, IR, NMR) pro stanovení vybraného aditiva v konkrétní matrici
rozhodnout o vhodnosti použití příslušné analytické metody (GC-MS, HPLC-MS, IR, NMR) pro stanovení vybraného aditiva v konkrétní matrici
Odborné dovednosti
navrhnout a provést syntézu vybraného typu potravinářského aditiva
navrhnout a provést syntézu vybraného typu potravinářského aditiva
ověřit čistotu vybraného typu potravinářského aditiva pomocí plynové chromatografie
ověřit čistotu vybraného typu potravinářského aditiva pomocí plynové chromatografie
navrhnout strukturu vybraného typu potravinářského aditiva pomocí infračervené spektrometrie
navrhnout strukturu vybraného typu potravinářského aditiva pomocí infračervené spektrometrie
navrhnout strukturu vybraného typu potravinářského aditiva pomocí hmotnostní spektrometrie
navrhnout strukturu vybraného typu potravinářského aditiva pomocí hmotnostní spektrometrie
ověřit strukturu a/nebo čistotu vybraného typu potravinářského aditiva pomocí nukleární magnetické rezonance
ověřit strukturu a/nebo čistotu vybraného typu potravinářského aditiva pomocí nukleární magnetické rezonance
stanovit přítomnost vybraného typu potravinářského aditiva v přidělené matrici
stanovit přítomnost vybraného typu potravinářského aditiva v přidělené matrici
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • HOFFMANN, E., STROOBANT, V. Mass Spectometry: Principles and Applications. 3rd Ed. John Willey & Sons, 2007. ISBN 13 978-0470033111.
  • Milata V. et al. Spektrálne metódy v chémii. Bratislava, STU, 2004. ISBN 80-227-2049-6.
  • ROBINSON, J.W. Undergraduate Instrumental Analysis. 7th Ed. Boca Raton: CRC Press, 2014. ISBN 978-1-4200-6135-2.
  • VITHA, M.F. Chromatography: Principles and Instrumentation. 1st Ed.. John Willey & Sons, 2016. ISBN 978-1119270881.
  • ZÁRUBA, K. Analytická chemie. Díl 2.. Praha: VŠCHT, 2016. ISBN 978-80-7080-951-8.
  • ZÁRUBA, K. Analytická chemie. Praha: VŠCHT Praha, 2016. ISBN 978-80-7080-950-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr