Předmět: Aplikace NMR v analýze potravin a bioaktivních látek

« Zpět
Název předmětu Aplikace NMR v analýze potravin a bioaktivních látek
Kód předmětu TUCH/TE9AN
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Vícha Robert, doc. Mgr. Ph.D.
  • Dastychová Lenka, RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Základní principy a instrumentace NMR. 2. Praktické aspekty pořizování NMR spekter. 3. Možnosti využití NMR spektroskopie (kapalná a pevná fáze), MRI. 4. Kvalitativní 1H NMR. 5. Kvalitativní NMR dalších jader 13C, 19F, 31P, 15N. 6. Kvantitativní NMR spektroskopie. 7. NMR v analýze potravin. 8. Využití NMR při autentizaci potravin a potravinářských surovin. 9. 2D korelační experimenty homonukleární. 10. 2D korelační experimenty heteronukleární. 11. DOESY spektroskopie. 12. Využití NMR při online sledování chemických přeměn. 13. NMR techniky pro sledování chemické výměny. 14. NMR v pevné fázi.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Laborování
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 30 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 14 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 20 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Oblasti možných aplikací NMR experimentů při analýze potravin.
Oblasti možných aplikací NMR experimentů při analýze potravin.
Oblasti možných aplikací MRI experimentů při analýze potravin.
Oblasti možných aplikací MRI experimentů při analýze potravin.
Využití a limity základních 2D NMR experimentů pro strukturní analýzu a identifikaci organických sloučenin.
Využití a limity základních 2D NMR experimentů pro strukturní analýzu a identifikaci organických sloučenin.
Využití 2H NMR spektroskopie.
Využití 2H NMR spektroskopie.
Odborné dovednosti
Identifikace neznámé sloučeniny (konstituce) na základě 1H, 13C, HH-COSY, HX-HSQC, HX-HMBC experimentů.
Identifikace neznámé sloučeniny (konstituce) na základě 1H, 13C, HH-COSY, HX-HSQC, HX-HMBC experimentů.
Analýza konfigurace neznámé sloučeniny na základě NOESY/ROESY experimentů.
Analýza konfigurace neznámé sloučeniny na základě NOESY/ROESY experimentů.
Analýza DOSY spekter.
Analýza DOSY spekter.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Písemná zkouška
Známkou
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Písemná zkouška
Známkou
Doporučená literatura
  • BERGER, S., BRAUN, S. 200 and More NMR Experiments: A Practical Course. 3rd Ed.. Wiley-VCh Verlag, 2004. ISBN 978-3527310678.
  • FIELD, L.D., LI, H.L., MAGILL, A.M. Instructor's Guide and Solutions Manual to Organic Structures from 2D NMR Spectra. John Wiley and Sons Ltd., 2015. ISBN 978-1119027256.
  • HORE, P. NMR: The Toolkit. How Pulse Sequences Work. 2nd Ed.. Oxford University Press, 2015. ISBN 978- 0198703426.
  • IGGO, J.A. NMR Spectroscopy in Inorganic Chemistry. Oxford University Press, 2000. ISBN 978-0198558903.
  • JACOBSEN, N.E. NMR Data Interpretation Explained: Understanding 1D and 2D NMR Spectra of Organic Compounds and Natural Products. 1st Ed.. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, Inc., 2016. ISBN 978-1118370223.
  • KEELER, J. Understanding NMR Spectroscopy. John Wiley and Sons Ltd., 2002. ISBN 978-0470746080.
  • Martin Dračínský. NMR spektroskopie pro chemiky. Praha, 2021. ISBN 978-80-7444-085-4.
  • SPYROS, A., DAIS, P. NMR Spectroscopy in Food Analysis: RSC (RSC Food Analysis Monographs, Book 10).. Cambridge: The Royal Society of Chemistry, 2013. ISBN 978-1849731751.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr