Vyučující
|
-
Velichová Helena, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Právní formy podnikaní v ČR pro oblast gastronomických služeb. 2. Založení podniku společného stravování. 3. Náležitosti podnikatelského plánu pro gastronomický provoz. 4. Franchising - charakteristika, uplatnění v gastronomii. 5. Likvidace podniku společného stravování. 6. Hospodaření podniku (výnosy, náklady, hospodářský výsledek). 7. Financování podniku. 8. Leasing - charakteristika a možnosti využití v gastronomii. 9. Management podniku - charakteristika základních funkcí, formální a neformální organizační struktura podniku. 10. Marketing - charakteristika, produkt, cena, místo, propagace. 11. Personalistika v podniku - plánování a získávání pracovníků. 12. Ochrana spotřebitele v oblasti potravin a stravovacích služeb.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Odborné dovednosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
MARTINOVIČOVÁ, D., M. KONEČNÝ a J. VAVŘINA. Úvod do podnikové ekonomiky. 2014. ISBN 978-80-247-5316-4.
-
SHELTON, H. The secrets to writing a successful business plan: a pro shares a step-by-step guide to creating a plan that gets results. Rockville: Summit Valley Press, 2017. ISBN 978-0-9899460.
-
Srpová, Jitka. Základy podnikání : teoretické poznatky, příklady a zkušenosti českých podnikatelů. 1. vyd. Praha : Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3339-5.
-
SYNEK, M., KISLINGEROVÁ, E. a kolektiv. Podniková ekonomika. 6. přepracované a doplněné vydání.. Praha: C. H. Beck,, 2015. ISBN 978-80-7400-274-8.
-
ZAPLETALOVÁ, Šárka. Podnikání malých a středních podniků na mezinárodních trzích. Praha: Ekopress, 2015. ISBN 978-80-87865-16-3.
|