Předmět: Řízení a organizace v gastronomii

« Zpět
Název předmětu Řízení a organizace v gastronomii
Kód předmětu TUACHP/TZROG
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Velichová Helena, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Právní formy podnikaní v ČR pro oblast gastronomických služeb. 2. Založení podniku společného stravování. 3. Náležitosti podnikatelského plánu pro gastronomický provoz. 4. Franchising - charakteristika, uplatnění v gastronomii. 5. Likvidace podniku společného stravování. 6. Hospodaření podniku (výnosy, náklady, hospodářský výsledek). 7. Financování podniku. 8. Leasing - charakteristika a možnosti využití v gastronomii. 9. Management podniku - charakteristika základních funkcí, formální a neformální organizační struktura podniku. 10. Marketing - charakteristika, produkt, cena, místo, propagace. 11. Personalistika v podniku - plánování a získávání pracovníků. 12. Ochrana spotřebitele v oblasti potravin a stravovacích služeb.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • MARTINOVIČOVÁ, D., M. KONEČNÝ a J. VAVŘINA. Úvod do podnikové ekonomiky. 2014. ISBN 978-80-247-5316-4.
  • SHELTON, H. The secrets to writing a successful business plan: a pro shares a step-by-step guide to creating a plan that gets results. Rockville: Summit Valley Press, 2017. ISBN 978-0-9899460.
  • Srpová, Jitka. Základy podnikání : teoretické poznatky, příklady a zkušenosti českých podnikatelů. 1. vyd. Praha : Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3339-5.
  • SYNEK, M., KISLINGEROVÁ, E. a kolektiv. Podniková ekonomika. 6. přepracované a doplněné vydání.. Praha: C. H. Beck,, 2015. ISBN 978-80-7400-274-8.
  • ZAPLETALOVÁ, Šárka. Podnikání malých a středních podniků na mezinárodních trzích. Praha: Ekopress, 2015. ISBN 978-80-87865-16-3.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr