Předmět: Technologie a hodnocení vína v gastronomii

« Zpět
Název předmětu Technologie a hodnocení vína v gastronomii
Kód předmětu TUACHP/TZHVG
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Velichová Helena, Ing. Ph.D.
  • Ondrášová Monika, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Původ révy vinné, historie jejího pěstování a vinařství. 2. Složení hroznů révy vinné, moštů a vín a jejich kvalitativní zatřídění do jakostních skupin. 3. Charakteristika odrůd révy vinné. 4. Rozdělení vín podle různých hledisek a typů, vína s přívlastkem, vína šumivá, perlivá, aromatizovaná, dolihovaná, autentická. 5. Výroba vín z bílých odrůd révy vinné. 6. Výroba vín z modrých odrůd révy vinné. 7. Výroba speciálních vín, výroba šumivých vín. 8. Lahvování a uchovávání vína, archivace vína. 9. Vady a choroby vína. 10. Senzorické hodnocení vína, degustace vína. 11. Podávání vín, zásady, sklenice a pomůcky na servis vín. 12. Snoubení vín s pokrmy (enogastronomie), hlavní zásady jejich vzájemné kombinace.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • Fic, V., a kol. VÍNO - Sborník aplikačních postupů. 2 THETA: Český Těšín, 2014. ISBN 978-80-86380-71-1.
  • Fic, V. a kol. Víno, analýza - technologie - gastronomie. 2 Theta, Český Těšín, 2015.
  • Pavloušek, P. Encyklopedie révy vinné. Brno: Computer Press, 2006. ISBN 978-80-251-1704-0.
  • PAVLOUŠEK, P. Výroba vína u malovinařů. 2. vydání.. Praha: Grada Publishing, a.s., 2010. ISBN 978-80-247-3487-3.
  • Sbírka zákonů ČR, částka 105/2004. Zákon č. 321/2004 o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů.. Praha, 2004.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr