Předmět: Chemie potravin a pokrmů

« Zpět
Název předmětu Chemie potravin a pokrmů
Kód předmětu TUACHP/TZCPP
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Voda v potravinách a pokrmech - charakteristika a vlastnosti, výskyt a význam. 2. Aminokyseliny - struktura, dělení, zástupci, vlastnosti, výskyt v potravinách, význam. 3. Bílkoviny - struktura, dělení, zástupci, vlastnosti, výskyt v potravinách, význam. 4. Tuky, oleje a látky lipidické povahy - charakteristika, dělení, vlastnosti, reakce, výskyt a význam. 5. Mastné kyseliny - struktura, dělení, zástupci, vlastnosti, výskyt v potravinách, význam. 6. Minerální látky v potravinách a pokrmech - charakteristika a vlastnosti, výskyt a význam. 7. Monosacharidy - struktura, dělení, zástupci, vlastnosti, výskyt v potravinách, význam. 8. Oligosacharidy - struktura, dělení, zástupci, vlastnosti, výskyt v potravinách, význam. 9. Polysacharidy - struktura, dělení, zástupci, vlastnosti, výskyt v potravinách, význam. 10. Hydrofilní vitaminy - dělení, zástupci, vlastnosti, výskyt v potravinách, význam. 11. Lipofilní vitaminy - dělení, zástupci, vlastnosti, výskyt v potravinách, význam. 12. Aromatické látky - vonné látky - zástupci, vlastnosti, výskyt v potravinách a pokrmech, význam. 13. Chuťově aktivní látky - zástupci, vlastnosti, výskyt v potravinách a pokrmech, význam. 14. Přírodní barviva - dělení, zástupci, vlastnosti, výskyt v potravinách, význam. 15. Kontaminanty - zástupci, vlastnosti, výskyt v potravinách, zdravotní hodnocení. 16. Přídatné látky (aditiva) prodlužující údržnost, barvu, texturu - dělení, zástupci, vlastnosti, význam.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • Belitz H.- D., Grosch W. Food Chemistry. 2nd Ed. Springer-Verlag, Berlin, Heidleberg, New York , 1999.
  • Jan Velíšek, Jana Hajšlová. Chemie potravin II. Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9.
  • Jan Velíšek, Jana Hajšlová. Chemie potravin I. Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.
  • ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno: NCO NZO, 2006. ISBN 978-80-7013-435-1.
  • Velíšek, J. Chemie potravin I, II, III. Tábor : OSSIS, 2002. ISBN 80-86659-03-8.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr