Vyučující
|
-
Sumczynski Daniela, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
- Zásady odběru representativních vzorků a příprava vzorků k měření pro zajištění jakosti naměřených dat. - Nejdůležitější analytické metody používané v potravinářství. - Optické metody - AAS, AES, MAS a NIRS spektrometrie. - Elektrochemické metody - rozpouštěcí a adsorptivní voltametrie. - Separační metody. - Plynová a kapalinová chromatografie. - Elektromigrační metody. - Hmotnostní spektrometrie. - Kombinované metody (HPLC-MS, GC-MS, CZE-MS, ICP-MS). - Anorganická stopová analýza. - Analytická chemie přírodních organických látek. - Analytická chemie aditiv a kontaminantů. - Analytická chemie majoritních složek. - Speciální metody pro analýzu a hodnocení potravin (NMR, EPR, ELISA, RIA, PCR).
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Individuální práce studentů
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Dobrá znalost základů analytické a fyzikální chemie. |
Dobrá znalost základů analytické a fyzikální chemie. |
Výsledky učení |
---|
Popsat techniky odběru vzorků s důrazem na reprezentativnost a charakter vzorku |
Popsat techniky odběru vzorků s důrazem na reprezentativnost a charakter vzorku |
Charakterizovat rozdíl mezi spektrálními a nespektrálními analytickými metodami |
Charakterizovat rozdíl mezi spektrálními a nespektrálními analytickými metodami |
Popsat analytické metody AAS, AES, IČ spektrometrii |
Popsat analytické metody AAS, AES, IČ spektrometrii |
Popsat a charakterizovat základní extrakční techniky jako dynamická headspace, SPE, SPME, UAE, MAE, SFE, ASE |
Popsat a charakterizovat základní extrakční techniky jako dynamická headspace, SPE, SPME, UAE, MAE, SFE, ASE |
Charakterizovat a vysvětlit principy chromatografických metod jako HPLC, GC, GPC, SFC |
Charakterizovat a vysvětlit principy chromatografických metod jako HPLC, GC, GPC, SFC |
Odborné dovednosti |
---|
Připravit analytický vzorek pro stanovení koncentrace analytů |
Připravit analytický vzorek pro stanovení koncentrace analytů |
Pracovat s metodou lineární regrese |
Pracovat s metodou lineární regrese |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
Inductively coupled plasma mass spectrometry handbook. 1st pub. Oxford : Blackwell ; Boca Raton, FL : CRC Press, 2005. ISBN 1-4051-0916-5.
-
Eckschlager, K., Horsák, I., Kodejš, Z. Vyhodnocování analytických výsledků a metod. 224 s. Praha, SNTL/ALFA, 1980.
-
Holzbecher, Z., Churáček, J. Analytická chemie. Praha : SNTL, 1987.
-
Churáček, J. et al. Analytická separace látek. 384 s. Praha, SNTL, 1990.
-
Kealey, D., Haines, P.J. Analytical Chemistry. Oxford, BIOS Sci. Publ., 2002.
-
Kellner, R. et al. Analytical Chemistry. Weinheim, Wiley-VCH, 1998.
-
Kinston H. M., Jassie L. Introduction to microwave sample preparation. ACS, Washington DC, 1988.
-
Kubáň, Vlastimil. Analýza potravin. Vyd. 1. V Brně : Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007. ISBN 978-80-7375-036-7.
-
Montaser A., Golightly D.W. Inductively Coupled Plasmas in Analytical Atomic Spectrometry. 2nd ed., VCH New York, 1992. ISBN 1-56081-514-0.
-
Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practise, 3rd Ed. New York , 1994.
-
Skoog, D. A., Leary, J. J. Principles of Instrumental Analysis, 4th Ed., Sanders Coll. Publ. Philadelphia, 1992.
-
Skoog, D.A. et al. Fundamentals of Analytical Chemistry. Sounders College Publ., 1996, 423 pp. Philadelphia, 1996.
-
Szpunar, Joanna. Hyphenated techniques in speciation analysis. Cambridge : RSC, 2003. ISBN 0-85404-545-7.
|