Předmět: Instrumentální metody analýzy potravin

« Zpět
Název předmětu Instrumentální metody analýzy potravin
Kód předmětu TUACHP/TWPI4
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština, Angličtina
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Sumczynski Daniela, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Zásady odběru representativních vzorků a příprava vzorků k měření pro zajištění jakosti naměřených dat. - Nejdůležitější analytické metody používané v potravinářství. - Optické metody - AAS, AES, MAS a NIRS spektrometrie. - Elektrochemické metody - rozpouštěcí a adsorptivní voltametrie. - Separační metody. - Plynová a kapalinová chromatografie. - Elektromigrační metody. - Hmotnostní spektrometrie. - Kombinované metody (HPLC-MS, GC-MS, CZE-MS, ICP-MS). - Anorganická stopová analýza. - Analytická chemie přírodních organických látek. - Analytická chemie aditiv a kontaminantů. - Analytická chemie majoritních složek. - Speciální metody pro analýzu a hodnocení potravin (NMR, EPR, ELISA, RIA, PCR).

Studijní aktivity a metody výuky
Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Individuální práce studentů
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Dobrá znalost základů analytické a fyzikální chemie.
Dobrá znalost základů analytické a fyzikální chemie.
Výsledky učení
Popsat techniky odběru vzorků s důrazem na reprezentativnost a charakter vzorku
Popsat techniky odběru vzorků s důrazem na reprezentativnost a charakter vzorku
Charakterizovat rozdíl mezi spektrálními a nespektrálními analytickými metodami
Charakterizovat rozdíl mezi spektrálními a nespektrálními analytickými metodami
Popsat analytické metody AAS, AES, IČ spektrometrii
Popsat analytické metody AAS, AES, IČ spektrometrii
Popsat a charakterizovat základní extrakční techniky jako dynamická headspace, SPE, SPME, UAE, MAE, SFE, ASE
Popsat a charakterizovat základní extrakční techniky jako dynamická headspace, SPE, SPME, UAE, MAE, SFE, ASE
Charakterizovat a vysvětlit principy chromatografických metod jako HPLC, GC, GPC, SFC
Charakterizovat a vysvětlit principy chromatografických metod jako HPLC, GC, GPC, SFC
Odborné dovednosti
Připravit analytický vzorek pro stanovení koncentrace analytů
Připravit analytický vzorek pro stanovení koncentrace analytů
Pracovat s metodou lineární regrese
Pracovat s metodou lineární regrese
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Inductively coupled plasma mass spectrometry handbook. 1st pub. Oxford : Blackwell ; Boca Raton, FL : CRC Press, 2005. ISBN 1-4051-0916-5.
  • Eckschlager, K., Horsák, I., Kodejš, Z. Vyhodnocování analytických výsledků a metod. 224 s. Praha, SNTL/ALFA, 1980.
  • Holzbecher, Z., Churáček, J. Analytická chemie. Praha : SNTL, 1987.
  • Churáček, J. et al. Analytická separace látek. 384 s. Praha, SNTL, 1990.
  • Kealey, D., Haines, P.J. Analytical Chemistry. Oxford, BIOS Sci. Publ., 2002.
  • Kellner, R. et al. Analytical Chemistry. Weinheim, Wiley-VCH, 1998.
  • Kinston H. M., Jassie L. Introduction to microwave sample preparation. ACS, Washington DC, 1988.
  • Kubáň, Vlastimil. Analýza potravin. Vyd. 1. V Brně : Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007. ISBN 978-80-7375-036-7.
  • Montaser A., Golightly D.W. Inductively Coupled Plasmas in Analytical Atomic Spectrometry. 2nd ed., VCH New York, 1992. ISBN 1-56081-514-0.
  • Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practise, 3rd Ed. New York , 1994.
  • Skoog, D. A., Leary, J. J. Principles of Instrumental Analysis, 4th Ed., Sanders Coll. Publ. Philadelphia, 1992.
  • Skoog, D.A. et al. Fundamentals of Analytical Chemistry. Sounders College Publ., 1996, 423 pp. Philadelphia, 1996.
  • Szpunar, Joanna. Hyphenated techniques in speciation analysis. Cambridge : RSC, 2003. ISBN 0-85404-545-7.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Food Technology (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technologie potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technologie potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -