Předmět: Trendy v gastronomii I

« Zpět
Název předmětu Trendy v gastronomii I
Kód předmětu TUACHP/TP8TG
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Mlček Jiří, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Charakteristika současných trendů v české a světové gastronomii. 2. Potraviny budoucnosti. 3. Využití lokálních surovin pro gastronomii - locavorismus. 4. Zážitková gastronomie. 5. Vaření před hosty. 6. Molekulární gastronomie I. 7. Molekulární gastronomie II. 8. Kryogenní kuchyně. 9. Molekulární mixologie. 10. Food pairing. 11. Finger food, street a truck food. 12. Slow food. 13. Trendy české gastronomie. 14. Trendy světové gastronomie.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zápočet - 32 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 28 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
popsat charakteristiku současných trendů ve světové gastronomii.
popsat charakteristiku současných trendů ve světové gastronomii.
shrnout charakteristiku současných trendů v české gastronomii.
shrnout charakteristiku současných trendů v české gastronomii.
charakterizovat vybrané hlavní gastronomické trendy z minulých let.
charakterizovat vybrané hlavní gastronomické trendy z minulých let.
vyjmenovat a popsat aktuální gastronomické trendy (podle aktuálního stavu v daném akademickém roce).
vyjmenovat a popsat aktuální gastronomické trendy (podle aktuálního stavu v daném akademickém roce).
vysvětlit a charakterizovat základní pojmy u gastronomických trendů.
vysvětlit a charakterizovat základní pojmy u gastronomických trendů.
Odborné dovednosti
vybrat vhodné potraviny pro aplikaci ve vybraných gastronomických trendech.
vybrat vhodné potraviny pro aplikaci ve vybraných gastronomických trendech.
připravit jednoduchý pokrm podle vybraného gastronomického trendu.
připravit jednoduchý pokrm podle vybraného gastronomického trendu.
prezentovat přípravu pokrmu před jinými konzumenty.
prezentovat přípravu pokrmu před jinými konzumenty.
kriticky zhodnotit vytvořený pokrm.
kriticky zhodnotit vytvořený pokrm.
u vybraných trendů (Food pairing, Molekulární gastronomie, aj.) vytvářet vhodné kombinace surovin na základě informací z literárních zdrojů.
u vybraných trendů (Food pairing, Molekulární gastronomie, aj.) vytvářet vhodné kombinace surovin na základě informací z literárních zdrojů.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Didaktický test
Příprava a přednes prezentace
Příprava a přednes prezentace
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • Carlo, P. Food & Freedom: How the Slow Food Movement Is Changing the World Through Gastronomy. Rizzoli Ex Libris, 2015. ISBN 978-0847846856.
  • Ferran, A. Modern Gastronomy: A to Z.. CRC Press, 2010. ISBN 978-1439812457.
  • Koukolíček, P. Molekulární gastronomie. Praha, 2015. ISBN 978-80-247-5635-6.
  • Raab, M. Molekulární kuchyně. Dauphin, 2014. ISBN 978-80-7272-629-5.
  • This, H. Kitchen Mysteries: Revealing the Science of Cooking. Les Secrets de la Casserole. New York: Columbia University Press, 2007. ISBN 978-0-231-14170-3.
  • This, H. Molecular Gastronomy: Exploring the Science of Flavor. New York: Columbia University Press, 2006. ISBN 978-0-231-13312-8.
  • Vega, C. et al. The Kitchen as Laboratory. New York, 2012. ISBN 978-0-231-15344-7.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr