Vyučující
|
-
Sumczynski Daniela, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Chemické složení konzervárenských surovin z aspektu konzervace. 2. Činitelé ovlivňující údržnost potravin a jejich klasifikace. 3. Vylučování mikroorganismů z prostředí. 4. Tepelná sterilace, výpočet kontrolních kritérií sterilačního režimu. 5. Aplikace osmoanabiotických metod a jejich vlivy na procesy v potravinářských materiálech. 6. Aplikace xeroanabiotických metod a jejich vlivy na procesy v potravinářských materiálech. 7. Aplikace psychroabiotických metod a jejich vlivy na procesy v potravinářských materiálech. 8. Aplikace kryoabiotických metod a jejich vlivy na procesy v potravinářských materiálech. 9. Aplikace chemoabiotických metod a jejich vlivy na procesy v potravinářských materiálech. 10. Aplikace cenoabiotických metod a jejich vlivy na procesy v potravinářských materiálech. 11. Přehled technologických procesů u hlavních skupin konzervárenských výrob. 12. Technologická specifika při provozní aplikaci přímých konzervačních metod. 13. Technologická specifika při provozní aplikaci nepřímých aplikací konzervačních metod. 14. Technologie speciálních konzervárenských výrob.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Účast na výuce
- 70 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 25 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 25 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
vysvětlit princip konzervace potravin |
vysvětlit princip konzervace potravin |
rozdělit a popsat techniky konzervace potravin |
rozdělit a popsat techniky konzervace potravin |
popsat principy úchovy potravin sterilací, sušením, mražením |
popsat principy úchovy potravin sterilací, sušením, mražením |
popsat techniky konzervace potravin chemoanabiotickými metodami |
popsat techniky konzervace potravin chemoanabiotickými metodami |
popsat techniky konzervace potravin cenoanabiotickými metodami |
popsat techniky konzervace potravin cenoanabiotickými metodami |
Odborné dovednosti |
---|
vypočítat složení nálevu na kompot |
vypočítat složení nálevu na kompot |
stanovit hodnotu sterilační účinnosti kompotu |
stanovit hodnotu sterilační účinnosti kompotu |
připravit pickles cenoanabiotickou cestou |
připravit pickles cenoanabiotickou cestou |
vyrobit hořčici bez využití konzervačních technik |
vyrobit hořčici bez využití konzervačních technik |
připravit chutney a chili omáčku metodou tepelné sterilace |
připravit chutney a chili omáčku metodou tepelné sterilace |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Projekce (statická, dynamická) |
Projekce (statická, dynamická) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Didaktický test |
Didaktický test |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
KAREL, M., LUND, D.B. Physical Principles of Food Preservation. NY, USA: Marcel Dekker, Inc., 2003. ISBN 0-8247-4063-7.
-
Rahman, M.S. Handbook of Food Preservation. Boca Raton, FL: CRC Press, 2007. ISBN 978-1-57444-606-7.
-
VALÁŠEK P., ROP, O. Základy konzervace potravin. Zlín , 2007. ISBN 978-80-7318-587-9.
-
VELÍŠEK, J. (Ed.). Chemie potravin I.-III. Praha, 2002.
-
ZEUTHEN, P., BOGH-SORENSEN, L. Food Preservation Techniques. Woodhead Publishing., 2003. ISBN 978-1-85573-530-9.
|