Předmět: Principy úchovy potravin

« Zpět
Název předmětu Principy úchovy potravin
Kód předmětu TUACHP/TP7PU
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Sumczynski Daniela, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Chemické složení konzervárenských surovin z aspektu konzervace. 2. Činitelé ovlivňující údržnost potravin a jejich klasifikace. 3. Vylučování mikroorganismů z prostředí. 4. Tepelná sterilace, výpočet kontrolních kritérií sterilačního režimu. 5. Aplikace osmoanabiotických metod a jejich vlivy na procesy v potravinářských materiálech. 6. Aplikace xeroanabiotických metod a jejich vlivy na procesy v potravinářských materiálech. 7. Aplikace psychroabiotických metod a jejich vlivy na procesy v potravinářských materiálech. 8. Aplikace kryoabiotických metod a jejich vlivy na procesy v potravinářských materiálech. 9. Aplikace chemoabiotických metod a jejich vlivy na procesy v potravinářských materiálech. 10. Aplikace cenoabiotických metod a jejich vlivy na procesy v potravinářských materiálech. 11. Přehled technologických procesů u hlavních skupin konzervárenských výrob. 12. Technologická specifika při provozní aplikaci přímých konzervačních metod. 13. Technologická specifika při provozní aplikaci nepřímých aplikací konzervačních metod. 14. Technologie speciálních konzervárenských výrob.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Účast na výuce - 70 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 25 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 25 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
vysvětlit princip konzervace potravin
vysvětlit princip konzervace potravin
rozdělit a popsat techniky konzervace potravin
rozdělit a popsat techniky konzervace potravin
popsat principy úchovy potravin sterilací, sušením, mražením
popsat principy úchovy potravin sterilací, sušením, mražením
popsat techniky konzervace potravin chemoanabiotickými metodami
popsat techniky konzervace potravin chemoanabiotickými metodami
popsat techniky konzervace potravin cenoanabiotickými metodami
popsat techniky konzervace potravin cenoanabiotickými metodami
Odborné dovednosti
vypočítat složení nálevu na kompot
vypočítat složení nálevu na kompot
stanovit hodnotu sterilační účinnosti kompotu
stanovit hodnotu sterilační účinnosti kompotu
připravit pickles cenoanabiotickou cestou
připravit pickles cenoanabiotickou cestou
vyrobit hořčici bez využití konzervačních technik
vyrobit hořčici bez využití konzervačních technik
připravit chutney a chili omáčku metodou tepelné sterilace
připravit chutney a chili omáčku metodou tepelné sterilace
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Projekce (statická, dynamická)
Projekce (statická, dynamická)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Didaktický test
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • KAREL, M., LUND, D.B. Physical Principles of Food Preservation. NY, USA: Marcel Dekker, Inc., 2003. ISBN 0-8247-4063-7.
  • Rahman, M.S. Handbook of Food Preservation. Boca Raton, FL: CRC Press, 2007. ISBN 978-1-57444-606-7.
  • VALÁŠEK P., ROP, O. Základy konzervace potravin. Zlín , 2007. ISBN 978-80-7318-587-9.
  • VELÍŠEK, J. (Ed.). Chemie potravin I.-III. Praha, 2002.
  • ZEUTHEN, P., BOGH-SORENSEN, L. Food Preservation Techniques. Woodhead Publishing., 2003. ISBN 978-1-85573-530-9.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr