Předmět: Funkční potraviny

« Zpět
Název předmětu Funkční potraviny
Kód předmětu TUACHP/TP7FP
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Sumczynski Daniela, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Koncept a definice, základní terminologie v oblasti funkčních potravin. 2. Klasifikace jednotlivých nutraceutik ve funkčních potravinách. 3. Chemizmus významných nutraceutických látek. 4. Vybraná základní chronická degenerativní onemocnění (kardiovaskulární onemocnění, osteoporóza, aj.) 5. Glykosidy, dietetická vláknina, oligosacharidy a cukerné alkoholy jako významné funkční složky potravin, jejich interakce/působení v organizmu. 6. Aminokyseliny, peptidy a proteiny jako významné funkční složky potravin, jejich interakce/působení v organizmu. 7. Polynenasycené mastné kyseliny a látky lipidové povahy jako významné funkční složky potravin, jejich interakce/působení v organizmu. 8. Vitaminy jako významné funkční složky potravin, jejich interakce/působení v organizmu. 9. Minerální látky jako významné funkční složky potravin, jejich interakce/působení v organizmu. 10. Antioxidanty jako významné funkční složky potravin, jejich interakce/působení v organizmu. 11. Bakterie mléčného kvašení (probiotika) a prebiotika jako významné funkční složky potravin, jejich interakce/působení v organizmu. 12. Ostatní vybraná nutraceutika jako významné funkční složky potravin, jejich interakce/působení v organizmu. 13. Konkrétní vybrané příklady významných funkčních potravin. 14. Shrnutí učiva.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Projekce (statická, dynamická), Analýza prezentace
  • Semestrální práce - 24 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 24 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 42 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti z oblasti organické chemie, biochemie a hlavně chemie potravin.
Znalosti z oblasti organické chemie, biochemie a hlavně chemie potravin.
Výsledky učení
definovat základní pojmy jako funkční potravina, nutraceutikum, biologicky aktivní látka
definovat základní pojmy jako funkční potravina, nutraceutikum, biologicky aktivní látka
charakterizovat chemizmus nutraceutik
charakterizovat chemizmus nutraceutik
objasnit problematiku degenerativních onemocnění
objasnit problematiku degenerativních onemocnění
popsat a charakterizovat jednotlivá nutraceutika a jejich aplikace
popsat a charakterizovat jednotlivá nutraceutika a jejich aplikace
Odborné dovednosti
vyhledat potraviny s nutraceutickými účinky
vyhledat potraviny s nutraceutickými účinky
vyhledat legislativní nařízení v oblasti potravin
vyhledat legislativní nařízení v oblasti potravin
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Projekce (statická, dynamická)
Projekce (statická, dynamická)
Odborné dovednosti
Analýza prezentace
Analýza prezentace
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Analýza prezentace studenta
Analýza seminární práce
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Didaktický test
Didaktický test
Analýza seminární práce
Analýza prezentace studenta
Zpracování prezentace
Zpracování prezentace
Doporučená literatura
  • WATSON, R.R., PREEDY, V.R. Bioactive Food as Dietary Interventions for Liver and Gastrointestinal Disease. Academic Presss Elsevier Inc., 2013.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr