Vyučující
|
-
Rouchal Michal, doc. Ing. Ph.D.
-
Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc.
-
Sumczynski Daniela, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Význam, funkce a způsoby použití potravinových přísad. 2. Všeobecné legislativní a zdravotní aspekty přidávání potravinových přísad do potravin. 3. Odběry, úpravy a zpracování vzorků před analýzou. 4. Rozdělení, mechanismy působení a metody stanovení antioxidantů. 5. Rozdělení, mechanismy působení a metody stanovení konzervačních látek (konzervovadel). 6. Rozdělení, struktura a metody stanovení aromatických látek. 7. Rozdělení, struktura a metody stanovení ostatních senzoricky aktivních látek. 8. Rozdělení, struktura a metody stanovení látek upravujících vzhled potravin. 9. Rozdělení, struktura a metody stanovení látek upravujících texturní vlastnosti potravin. 10. Látky zvyšující biologickou hodnotu potravin. 11. Fyziologická a legislativní omezení příjmu potravních doplňků. 12. Moderní separační metody na dělení a stanovení potravinových přísad. 13. Stanovení a identifikace přírodních složek potravin kombinovanými metodami instrumentální analýzy (HPLC-MS, GCMS, CZE-MS, ICP-MS). 14. Speciální metody pro analýzu potravinových přísad (NMR, ELISA, RIA, PCR).
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Laborování
- Účast na výuce
- 42 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 14 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 24 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní analýzy, zejména instrumentální chemie a analytické chemie potravin. |
Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní analýzy, zejména instrumentální chemie a analytické chemie potravin. |
Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii. |
Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii. |
Využívá rovněž teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii a fyzice. |
Využívá rovněž teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii a fyzice. |
Předpokládají se dobré znalosti z organické chemie, chemie potravin a instrumentálních metod analytických. |
Předpokládají se dobré znalosti z organické chemie, chemie potravin a instrumentálních metod analytických. |
Výsledky učení |
---|
dokáže rozdělit přídatné látky do jednotlivých skupin podle jejich technologicko-funkčního účelu |
dokáže rozdělit přídatné látky do jednotlivých skupin podle jejich technologicko-funkčního účelu |
dokáže rozdělit přídatné látky do jednotlivých skupin podle funkčního účinku |
dokáže rozdělit přídatné látky do jednotlivých skupin podle funkčního účinku |
bude znát fyziologické mechanismy a legislativní limity přídatných látek a potravních doplňků |
bude znát fyziologické mechanismy a legislativní limity přídatných látek a potravních doplňků |
bude znát způsoby zpracování, úpravy a přípravy vzorků na analýzu přídatných látek a potravinových doplňků |
bude znát způsoby zpracování, úpravy a přípravy vzorků na analýzu přídatných látek a potravinových doplňků |
bude znát běžné i speciální metody analýzy přídatných látek a potravních doplňků |
bude znát běžné i speciální metody analýzy přídatných látek a potravních doplňků |
Odborné dovednosti |
---|
Dokáže provést běžné způsoby zpracování a přípravy vzorků pro analýzu přídatných látek a potravních doplňků. |
Dokáže provést běžné způsoby zpracování a přípravy vzorků pro analýzu přídatných látek a potravních doplňků. |
Dokáže provést běžné způsoby izolace přídatných látek a potravních doplňků z matrice. |
Dokáže provést běžné způsoby izolace přídatných látek a potravních doplňků z matrice. |
Dokáže provést běžné způsoby oddělení matrice od analytu. |
Dokáže provést běžné způsoby oddělení matrice od analytu. |
Dokáže provést běžné stanovení přídatných látek a potravních doplňků v potravinách metodami MAS, HPLC, GC. |
Dokáže provést běžné stanovení přídatných látek a potravních doplňků v potravinách metodami MAS, HPLC, GC. |
Dokáže vyhodnotit a interpretovat naměřené výsledky s případným statistickým zpracováním. |
Dokáže vyhodnotit a interpretovat naměřené výsledky s případným statistickým zpracováním. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Písemná zkouška |
Známkou |
Známkou |
Písemná zkouška |
Doporučená literatura
|
-
Codex Alimentarius - General Standard for Food Additives. WHO, FAO, Europe, 2014.
-
Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 316/2004 Sb. a vyhlášky ministerstva zdravotnictví č. 304/2004.
-
GROB, R.L., BARRY, E.F. (Eds.). Modern Practice of Gas Chromatography. 4th Ed.. New York: J. Wiley and Sons, 2004. ISBN 978-0-471-22983-4.
-
Jan Velíšek, Jana Hajšlová. Chemie potravin II. Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9.
-
Jan Velíšek, Jana Hajšlová. Chemie potravin I. Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.
-
Klouda, P. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd.. Ostrava, 2003. ISBN 80-86369-07-2.
-
Meyer V.R. Practical high-performance liquid chromatography. 4.ed, J.Wiley and Sons, NY USA, 2004.
-
NELMS, S.M. ICP Mass Spectrometry Handbook.. Oxford: Blackwell, 2005. ISBN 978-1-405-10916-1.
-
NOLLET, L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol. 1, Vol. 2.. New York: Marcel Dekker, 1996. ISBN 9780824750367.
-
Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practise, 3rd Ed. New York , 1994.
-
PRÍBELA, A. Analýza potravín. Bratislava : STU, 1991.
|