Předmět: Chemie přídatných látek a doplňků potravin

« Zpět
Název předmětu Chemie přídatných látek a doplňků potravin
Kód předmětu TUACHP/TP7DP
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Rouchal Michal, doc. Ing. Ph.D.
  • Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc.
  • Sumczynski Daniela, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Význam, funkce a způsoby použití potravinových přísad. 2. Všeobecné legislativní a zdravotní aspekty přidávání potravinových přísad do potravin. 3. Odběry, úpravy a zpracování vzorků před analýzou. 4. Rozdělení, mechanismy působení a metody stanovení antioxidantů. 5. Rozdělení, mechanismy působení a metody stanovení konzervačních látek (konzervovadel). 6. Rozdělení, struktura a metody stanovení aromatických látek. 7. Rozdělení, struktura a metody stanovení ostatních senzoricky aktivních látek. 8. Rozdělení, struktura a metody stanovení látek upravujících vzhled potravin. 9. Rozdělení, struktura a metody stanovení látek upravujících texturní vlastnosti potravin. 10. Látky zvyšující biologickou hodnotu potravin. 11. Fyziologická a legislativní omezení příjmu potravních doplňků. 12. Moderní separační metody na dělení a stanovení potravinových přísad. 13. Stanovení a identifikace přírodních složek potravin kombinovanými metodami instrumentální analýzy (HPLC-MS, GCMS, CZE-MS, ICP-MS). 14. Speciální metody pro analýzu potravinových přísad (NMR, ELISA, RIA, PCR).

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Laborování
  • Účast na výuce - 42 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 14 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 24 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 10 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní analýzy, zejména instrumentální chemie a analytické chemie potravin.
Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní analýzy, zejména instrumentální chemie a analytické chemie potravin.
Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii.
Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii.
Využívá rovněž teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii a fyzice.
Využívá rovněž teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii a fyzice.
Předpokládají se dobré znalosti z organické chemie, chemie potravin a instrumentálních metod analytických.
Předpokládají se dobré znalosti z organické chemie, chemie potravin a instrumentálních metod analytických.
Výsledky učení
dokáže rozdělit přídatné látky do jednotlivých skupin podle jejich technologicko-funkčního účelu
dokáže rozdělit přídatné látky do jednotlivých skupin podle jejich technologicko-funkčního účelu
dokáže rozdělit přídatné látky do jednotlivých skupin podle funkčního účinku
dokáže rozdělit přídatné látky do jednotlivých skupin podle funkčního účinku
bude znát fyziologické mechanismy a legislativní limity přídatných látek a potravních doplňků
bude znát fyziologické mechanismy a legislativní limity přídatných látek a potravních doplňků
bude znát způsoby zpracování, úpravy a přípravy vzorků na analýzu přídatných látek a potravinových doplňků
bude znát způsoby zpracování, úpravy a přípravy vzorků na analýzu přídatných látek a potravinových doplňků
bude znát běžné i speciální metody analýzy přídatných látek a potravních doplňků
bude znát běžné i speciální metody analýzy přídatných látek a potravních doplňků
Odborné dovednosti
Dokáže provést běžné způsoby zpracování a přípravy vzorků pro analýzu přídatných látek a potravních doplňků.
Dokáže provést běžné způsoby zpracování a přípravy vzorků pro analýzu přídatných látek a potravních doplňků.
Dokáže provést běžné způsoby izolace přídatných látek a potravních doplňků z matrice.
Dokáže provést běžné způsoby izolace přídatných látek a potravních doplňků z matrice.
Dokáže provést běžné způsoby oddělení matrice od analytu.
Dokáže provést běžné způsoby oddělení matrice od analytu.
Dokáže provést běžné stanovení přídatných látek a potravních doplňků v potravinách metodami MAS, HPLC, GC.
Dokáže provést běžné stanovení přídatných látek a potravních doplňků v potravinách metodami MAS, HPLC, GC.
Dokáže vyhodnotit a interpretovat naměřené výsledky s případným statistickým zpracováním.
Dokáže vyhodnotit a interpretovat naměřené výsledky s případným statistickým zpracováním.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Písemná zkouška
Známkou
Známkou
Písemná zkouška
Doporučená literatura
  • Codex Alimentarius - General Standard for Food Additives. WHO, FAO, Europe, 2014.
  • Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 316/2004 Sb. a vyhlášky ministerstva zdravotnictví č. 304/2004.
  • GROB, R.L., BARRY, E.F. (Eds.). Modern Practice of Gas Chromatography. 4th Ed.. New York: J. Wiley and Sons, 2004. ISBN 978-0-471-22983-4.
  • Jan Velíšek, Jana Hajšlová. Chemie potravin II. Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9.
  • Jan Velíšek, Jana Hajšlová. Chemie potravin I. Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.
  • Klouda, P. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd.. Ostrava, 2003. ISBN 80-86369-07-2.
  • Meyer V.R. Practical high-performance liquid chromatography. 4.ed, J.Wiley and Sons, NY USA, 2004.
  • NELMS, S.M. ICP Mass Spectrometry Handbook.. Oxford: Blackwell, 2005. ISBN 978-1-405-10916-1.
  • NOLLET, L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol. 1, Vol. 2.. New York: Marcel Dekker, 1996. ISBN 9780824750367.
  • Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practise, 3rd Ed. New York , 1994.
  • PRÍBELA, A. Analýza potravín. Bratislava : STU, 1991.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr