Vyučující
|
-
Ondrášová Monika, Mgr. Ph.D.
-
Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc.
-
Mlček Jiří, prof. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Úvod, základní nutriční složky, význam, biologická hodnota. 2. Bílkoviny a jejich vlastnosti, změny při zpracování potravin. 3. Lipidy a jejich vlastnosti, změny při skladování a zpracování potravin. 4. Sacharidy a jejich vlastnosti, změny a reakce při skladování a zpracování potravin. 5. Bioaktivní složky potravin, zástupci, význam, zdroje, využití. 6. Přírodní antioxidanty - zástupci a jejich struktura, vlastnosti a mechanismus účinku. 7. Polyfenolické látky a přírodní barviva s antioxidačním účinkem - zástupci a jejich struktura, vlastnosti a mechanismus účinku. 8. Vitaminy a minerální látky s antioxidačním účinkem - zástupci, vlastnosti a mechanismus účinku. 9. Přírodní antimikrobiální látky - zástupci, význam, výskyt, vlastnosti. 10. Aditivní látky přidávané do potravin - přírodní složky a syntetické sloučeniny, vlastnosti, využití. 11. Další cizorodé složky potravin, rozdělení a zástupci, výskyt, zdravotní hodnocení, způsoby jejich eliminace. 12. Endogenní kontaminanty - zástupci, vznik a výskyt, vlastnosti, hodnocení, eliminace. 13. Exogenní kontaminanty I. - zástupci, výskyt, vlastnosti, hodnocení, eliminace. 14. Exogenní kontaminanty II. - přírodní jedy - zástupci, výskyt, vlastnosti, hodnocení, eliminace.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
- Příprava na zkoušku
- 34 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 24 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 20 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 42 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalosti z anorganické, organické, fyzikální chemie, biologie. |
Znalosti z anorganické, organické, fyzikální chemie, biologie. |
Znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii. |
Znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii. |
Výsledky učení |
---|
vyjmenovat bílkoviny a charakterizovat jejich vlastnosti |
vyjmenovat bílkoviny a charakterizovat jejich vlastnosti |
popsat lipidy |
popsat lipidy |
charakterizovat cukry a jejich vlastnosti |
charakterizovat cukry a jejich vlastnosti |
vyjmenovat aditivní látky a popsat jejich vlastnosti |
vyjmenovat aditivní látky a popsat jejich vlastnosti |
charakterizovat kontaminanty |
charakterizovat kontaminanty |
Odborné dovednosti |
---|
navrhnout reakce mastných kyselin |
navrhnout reakce mastných kyselin |
vytvořit reakce aminokyselin |
vytvořit reakce aminokyselin |
napsat reakce derivátů monosacharidů |
napsat reakce derivátů monosacharidů |
posoudit reaktivitu některých aditivních látek v potravinách |
posoudit reaktivitu některých aditivních látek v potravinách |
posoudit negativní vlivy kontaminantů v potravinách |
posoudit negativní vlivy kontaminantů v potravinách |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Doporučená literatura
|
-
Belitz H.- D., Grosch W. Food Chemistry. 2nd Ed. Springer-Verlag, Berlin, Heidleberg, New York , 1999.
-
DAMODARAN, S., PARKIN, K.L. Fennema?s Food Chemistry. CRC Press, 2017. ISBN 9781482208122.
-
Harold, G. On Food and Cooking. New York, Scribner, 2004. ISBN 978-0-684-80001-1.
-
Velíšek, J., Hajšlová, J. Chemie potravin II. Tábor : OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9.
-
Velíšek, J., Hajšlová, J. Chemie potravin I. Tábor : OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.
-
Velíšek, J. The Chemistry of Food. Chichester, West Susex, 2014. ISBN 978-1-118-38384-1.
|