Předmět: Chemie potravin II

« Zpět
Název předmětu Chemie potravin II
Kód předmětu TUACHP/TP7CP
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Ondrášová Monika, Mgr. Ph.D.
  • Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc.
  • Mlček Jiří, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Úvod, základní nutriční složky, význam, biologická hodnota. 2. Bílkoviny a jejich vlastnosti, změny při zpracování potravin. 3. Lipidy a jejich vlastnosti, změny při skladování a zpracování potravin. 4. Sacharidy a jejich vlastnosti, změny a reakce při skladování a zpracování potravin. 5. Bioaktivní složky potravin, zástupci, význam, zdroje, využití. 6. Přírodní antioxidanty - zástupci a jejich struktura, vlastnosti a mechanismus účinku. 7. Polyfenolické látky a přírodní barviva s antioxidačním účinkem - zástupci a jejich struktura, vlastnosti a mechanismus účinku. 8. Vitaminy a minerální látky s antioxidačním účinkem - zástupci, vlastnosti a mechanismus účinku. 9. Přírodní antimikrobiální látky - zástupci, význam, výskyt, vlastnosti. 10. Aditivní látky přidávané do potravin - přírodní složky a syntetické sloučeniny, vlastnosti, využití. 11. Další cizorodé složky potravin, rozdělení a zástupci, výskyt, zdravotní hodnocení, způsoby jejich eliminace. 12. Endogenní kontaminanty - zástupci, vznik a výskyt, vlastnosti, hodnocení, eliminace. 13. Exogenní kontaminanty I. - zástupci, výskyt, vlastnosti, hodnocení, eliminace. 14. Exogenní kontaminanty II. - přírodní jedy - zástupci, výskyt, vlastnosti, hodnocení, eliminace.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
  • Příprava na zkoušku - 34 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 24 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 20 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 42 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti z anorganické, organické, fyzikální chemie, biologie.
Znalosti z anorganické, organické, fyzikální chemie, biologie.
Znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii.
Znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii.
Výsledky učení
vyjmenovat bílkoviny a charakterizovat jejich vlastnosti
vyjmenovat bílkoviny a charakterizovat jejich vlastnosti
popsat lipidy
popsat lipidy
charakterizovat cukry a jejich vlastnosti
charakterizovat cukry a jejich vlastnosti
vyjmenovat aditivní látky a popsat jejich vlastnosti
vyjmenovat aditivní látky a popsat jejich vlastnosti
charakterizovat kontaminanty
charakterizovat kontaminanty
Odborné dovednosti
navrhnout reakce mastných kyselin
navrhnout reakce mastných kyselin
vytvořit reakce aminokyselin
vytvořit reakce aminokyselin
napsat reakce derivátů monosacharidů
napsat reakce derivátů monosacharidů
posoudit reaktivitu některých aditivních látek v potravinách
posoudit reaktivitu některých aditivních látek v potravinách
posoudit negativní vlivy kontaminantů v potravinách
posoudit negativní vlivy kontaminantů v potravinách
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Doporučená literatura
  • Belitz H.- D., Grosch W. Food Chemistry. 2nd Ed. Springer-Verlag, Berlin, Heidleberg, New York , 1999.
  • DAMODARAN, S., PARKIN, K.L. Fennema?s Food Chemistry. CRC Press, 2017. ISBN 9781482208122.
  • Harold, G. On Food and Cooking. New York, Scribner, 2004. ISBN 978-0-684-80001-1.
  • Velíšek, J., Hajšlová, J. Chemie potravin II. Tábor : OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9.
  • Velíšek, J., Hajšlová, J. Chemie potravin I. Tábor : OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.
  • Velíšek, J. The Chemistry of Food. Chichester, West Susex, 2014. ISBN 978-1-118-38384-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr