Vyučující
|
-
Ondrášová Monika, Mgr. Ph.D.
-
Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc.
-
Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D.
-
Mrázková Martina, Ing. Ph.D.
-
Sumczynski Daniela, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Kapalinová chromatografie - jednotlivé techniky, stanovení základních nutrientů, biologicky aktivních látek, přídatných látek, metody derivatizace. 2. Plynová chromatografie - techniky, aplikace GC pro stanovení těkavých analytů, derivatizace. 3. Superkritická fluidní chromatografie - princip, aplikace v analýze potravin 4. Elektromigrační metody - elektroforéza, elektroosmotický tok, techniky separace zónové a kapilární elektroforézy, IEF, ITP, MEKC a jejich aplikace v analýze potravin 5. Hmotnostní spektrometrie - princip ionizace, analyzátory, detektory, aplikace v analýze potravin a bioaktivních látek 6. Hmotnostní spektrometrie - kombinace se separačními metodami (GC-MS, LC-MS, ICP-MS). 7. Analýza prvků - spalovací EA, ES, MAS, AAS, MS). Mineralizace. 8. Molekulová absorpční spektrometrie v UV/VIS. Stanovení barviv, prvků, organických kyselin aj. 9. Luminiscenční a fluorescenční spektrometrie - princip, aplikace v analýze potravin. 10. Vibrační spektrometrie - IR, Raman. Aplikace v analýze potravin a bioaktivních látek. 11. NMR spektroskopie - princip a teorie chemického posunu signálů, jejich počty. 12. Polarimetrie, index lomu - princip a aplikace v potravinářství. 13. Nefelometrie, turbidimetrie - princip a aplikace v potravinářství. 14. Shrnutí učiva.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
- Účast na výuce
- 98 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 10 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 25 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 17 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní analýzy a základy běžných instrumentálních metod. |
Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní analýzy a základy běžných instrumentálních metod. |
Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii. |
Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii. |
Využívá rovněž teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii a fyzice. |
Využívá rovněž teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii a fyzice. |
Výsledky učení |
---|
popsat principy plynové chromatografie a její aplikaci v oblasti analýzy těkavých látek |
popsat principy plynové chromatografie a její aplikaci v oblasti analýzy těkavých látek |
popsat principy kapalinové chromatografie a uvést příklady její aplikace v analýze potravin |
popsat principy kapalinové chromatografie a uvést příklady její aplikace v analýze potravin |
popsat techniku hmotnostní spektrometrie a její význam v oblasti analýzy potravin |
popsat techniku hmotnostní spektrometrie a její význam v oblasti analýzy potravin |
charakterizovat techniky derivatizace při kapalinové a plynové chromatografii |
charakterizovat techniky derivatizace při kapalinové a plynové chromatografii |
vysvětlit principy elektroforetických metod a jejich aplikaci v analýze potravin |
vysvětlit principy elektroforetických metod a jejich aplikaci v analýze potravin |
Odborné dovednosti |
---|
stanovit titrační kyselost mléka |
stanovit titrační kyselost mléka |
stanovit reziduální obsahy dusitanu v masných výrobcích |
stanovit reziduální obsahy dusitanu v masných výrobcích |
připravit mineralizát a stanovit minerální prvky pomocí ICP-MS |
připravit mineralizát a stanovit minerální prvky pomocí ICP-MS |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
Davídek, J. Laboratorní příručka analýzy potravin. Praha : SNTL, 1977.
-
GROB, R.L., BARRY, E.F. (Eds.). Modern Practice of Gas Chromatography. 4th Ed.. New York: J. Wiley and Sons, 2004. ISBN 978-0-471-22983-4.
-
Kinston H. M., Jassie L. Introduction to microwave sample preparation. ACS, Washington DC, 1988.
-
Klouda, Pavel. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd. Ostrava : Pavel Klouda, 2003. ISBN 80-86369-07-2.
-
Meyer V.R. Practical high-performance liquid chromatography. 4.ed, J.Wiley and Sons, NY USA, 2004.
-
Montaser A., Golightly D.W. Inductively Coupled Plasmas in Analytical Atomic Spectrometry. 2nd ed., VCH New York, 1992. ISBN 1-56081-514-0.
-
NELMS, S.M. ICP Mass Spectrometry Handbook.. Oxford: Blackwell, 2005. ISBN 978-1-405-10916-1.
-
NOLLET, L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol. 1, Vol. 2.. New York: Marcel Dekker, 1996. ISBN 9780824750367.
-
Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practice. 3.ed., ITP New York, 1994.
-
PRÍBELA, A. Analýza potravin. Cvičenie. (Skriptum). Bratislava : STU, 1991. ISBN 80-227-0374-5.
|