Předmět: Wellness gastronomie

« Zpět
Název předmětu Wellness gastronomie
Kód předmětu TUACHP/TP6WG
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Mrázková Martina, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Charakteristika wellness gastronomie. - Potraviny a nápoje ve wellness gastronomii. - Kvalita potravin a nápojů ve wellness gastronomii. - Výživa člověka ve wellness gastronomii I. - Výživa člověka ve wellness gastronomii II. - Systémy stravování ve wellness gastronomii. - Zdravý životní styl. - Organizace wellness střediska. - Technologické postupy přípravy wellness pokrmů I. - Technologické postupy přípravy wellness pokrmů II. - Technika obsluhy ve wellness gastronomii. - Gastronomie v rámci lázeňství. - Psychologie a výživa ve wellness gastronomii. - Bezpečnost a hygiena ve wellness gastronomii.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Praktické procvičování
  • Příprava na zápočet - 90 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
definovat wellness gastronomii, potraviny a nápoje ve wellness gastronomii
definovat wellness gastronomii, potraviny a nápoje ve wellness gastronomii
popsat kvalitu potravin a nápojů ve wellness gastronomii
popsat kvalitu potravin a nápojů ve wellness gastronomii
popsat výživu člověka ve wellness gastronomii a zdravý životní styl
popsat výživu člověka ve wellness gastronomii a zdravý životní styl
charakterizovat gastronomii v rámci lázeňství
charakterizovat gastronomii v rámci lázeňství
popsat technologické postupy přípravy wellness pokrmů
popsat technologické postupy přípravy wellness pokrmů
Odborné dovednosti
popsat vliv wellness gastronomie na zdraví člověka
popsat vliv wellness gastronomie na zdraví člověka
sestavit vhodné skladby wellness pokrmů
sestavit vhodné skladby wellness pokrmů
aplikovat znalosti výživového doporučení pro jednotlivé fyziologické skupiny
aplikovat znalosti výživového doporučení pro jednotlivé fyziologické skupiny
aplikovat diety v rámci lázeňství
aplikovat diety v rámci lázeňství
aplikovat znalosti o bezpečnosti a hygieny ve wellness gastronomii
aplikovat znalosti o bezpečnosti a hygieny ve wellness gastronomii
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Odborné dovednosti
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Didaktický test
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • CASEOVÁ, F. 1001 Chutí. Volvox Globator, 2010. ISBN 978-80-7207-770-0.
  • DALLEN, M. Zelené potraviny. Ratio Bona, spol. s r.o., 2010. ISBN 978-80-254-4590-7.
  • DOSTÁLOVÁ, J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Forsapi, Praha, 2008. ISBN 978-80-903820-8-4.
  • Kohout, P. Potraviny - Součást zdravého životního stylu. Forsapi, 2010. ISBN 9788087327395.
  • Krejčí, M., Hošek V. Wellness. Grada, 2016. ISBN 978-80-271-0010-1.
  • REGER-NASH, B., SMITH, M., JUCKETT, G. Foundations of Wellness. Human Kinetics, 2014. ISBN 1450402003.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr