Předmět: Úvod do biotechnologií

« Zpět
Název předmětu Úvod do biotechnologií
Kód předmětu TUACHP/TP6UB
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Bučková Martina, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Co jsou biotechnologie - vymezení problematiky, rozdělení biotechnologií, základní pojmy. 2. Historie vzniku a rozvoje biotechnologií. 3. Základní charakteristiky biotechnologických procesů - požadavky na biologické činitele, suroviny, kultivační média. 4. Základní charakteristiky biotechnologických procesů - bioreaktory, způsoby kultivací. 5. Monitoring a řízení biotechnologických procesů. 6. Potravinářské biotechnologie, mikrobiální biotechnologie. 7. Rostlinné biotechnologie. 8. Živočišné biotechnologie. 9. Biotechnologie v humánní medicíně. 10. Environmentální biotechnologie. 11. Průmyslové biotechnologie. 12. Biosenzory. 13. Nové trendy v biotechnologiích. 14. Biotechnologie v ČR a ve světě.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Individuální práce studentů
  • Příprava na zápočet - 120 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 70 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 25 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
pojmu biotechnologie a příkladů tradičních i moderních biotechnologií.
pojmu biotechnologie a příkladů tradičních i moderních biotechnologií.
základních prvků biotechnologického procesu a jejich pořadí v technologickém procesu.
základních prvků biotechnologického procesu a jejich pořadí v technologickém procesu.
nejvýznamnějších faktorů, které ovlivňují průběh průmyslové kultivace.
nejvýznamnějších faktorů, které ovlivňují průběh průmyslové kultivace.
možností monitoringu kultivace a významu monitoringu v technologickém procesu.
možností monitoringu kultivace a významu monitoringu v technologickém procesu.
základních informací týkajících se geneticky modifikovaných organismů, stručně charakterizuje situaci v EU a ve světě a uvede příklady GMO.
základních informací týkajících se geneticky modifikovaných organismů, stručně charakterizuje situaci v EU a ve světě a uvede příklady GMO.
Odborné dovednosti
dovede popsat bioreaktor a charakterizovat různé způsoby vedení kultivace.
dovede popsat bioreaktor a charakterizovat různé způsoby vedení kultivace.
dovede navrhnout parametry vhodné pro sledování průběhu kultivace v bioreaktoru a postupy pro izolaci produktu.
dovede navrhnout parametry vhodné pro sledování průběhu kultivace v bioreaktoru a postupy pro izolaci produktu.
uvede příklady používaných substrátů, typy kultivačních médií a druhy používaných biologických činitelů.
uvede příklady používaných substrátů, typy kultivačních médií a druhy používaných biologických činitelů.
vyhledávání a reportování o konkrétních příkladech biotechnologických aplikací v oblasti potravinářství, zemědělství, medicíny, farmacie, životního prostředí, příp. v jiných oblastech.
vyhledávání a reportování o konkrétních příkladech biotechnologických aplikací v oblasti potravinářství, zemědělství, medicíny, farmacie, životního prostředí, příp. v jiných oblastech.
práce s klíčovými slovy pro shrnutí prezentovaných poznatků a jejich zatřídění.
práce s klíčovými slovy pro shrnutí prezentovaných poznatků a jejich zatřídění.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Známkou
Písemná zkouška
Známkou
Písemná zkouška
Doporučená literatura
  • veřejný informační zdroj.
  • veřejný informační zdroj.
  • BLAIR, R., REGENSTEIN, J.M. Genetic modification and food quality: a down to earth analysis. Chichester: Wiley Blackwell, 2015. ISBN 978-1-118-82364-4.
  • CLARKE, K.G. Bioprocess engineering: an introductory engineering and life science approach. Oxford: Woodhead Publishing, 2013. ISBN 978-1-78242-167-2.
  • DUNFORD, N.T. Food and industrial bioproducts and bioprocessing. Chichester, West Sussex, UK: Wiley-Blackwell, 2012.
  • STRATILOVÁ, Z., JEDLIČKOVÁ, M. GMO bez obalu, 4. vyd.. Ministerstvo zemědělství, 2016. ISBN 978-80-7434-295-0.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr