Vyučující
|
-
Bučková Martina, Mgr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Co jsou biotechnologie - vymezení problematiky, rozdělení biotechnologií, základní pojmy. 2. Historie vzniku a rozvoje biotechnologií. 3. Základní charakteristiky biotechnologických procesů - požadavky na biologické činitele, suroviny, kultivační média. 4. Základní charakteristiky biotechnologických procesů - bioreaktory, způsoby kultivací. 5. Monitoring a řízení biotechnologických procesů. 6. Potravinářské biotechnologie, mikrobiální biotechnologie. 7. Rostlinné biotechnologie. 8. Živočišné biotechnologie. 9. Biotechnologie v humánní medicíně. 10. Environmentální biotechnologie. 11. Průmyslové biotechnologie. 12. Biosenzory. 13. Nové trendy v biotechnologiích. 14. Biotechnologie v ČR a ve světě.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Individuální práce studentů
- Příprava na zápočet
- 120 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 70 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 25 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
pojmu biotechnologie a příkladů tradičních i moderních biotechnologií. |
pojmu biotechnologie a příkladů tradičních i moderních biotechnologií. |
základních prvků biotechnologického procesu a jejich pořadí v technologickém procesu. |
základních prvků biotechnologického procesu a jejich pořadí v technologickém procesu. |
nejvýznamnějších faktorů, které ovlivňují průběh průmyslové kultivace. |
nejvýznamnějších faktorů, které ovlivňují průběh průmyslové kultivace. |
možností monitoringu kultivace a významu monitoringu v technologickém procesu. |
možností monitoringu kultivace a významu monitoringu v technologickém procesu. |
základních informací týkajících se geneticky modifikovaných organismů, stručně charakterizuje situaci v EU a ve světě a uvede příklady GMO. |
základních informací týkajících se geneticky modifikovaných organismů, stručně charakterizuje situaci v EU a ve světě a uvede příklady GMO. |
Odborné dovednosti |
---|
dovede popsat bioreaktor a charakterizovat různé způsoby vedení kultivace. |
dovede popsat bioreaktor a charakterizovat různé způsoby vedení kultivace. |
dovede navrhnout parametry vhodné pro sledování průběhu kultivace v bioreaktoru a postupy pro izolaci produktu. |
dovede navrhnout parametry vhodné pro sledování průběhu kultivace v bioreaktoru a postupy pro izolaci produktu. |
uvede příklady používaných substrátů, typy kultivačních médií a druhy používaných biologických činitelů. |
uvede příklady používaných substrátů, typy kultivačních médií a druhy používaných biologických činitelů. |
vyhledávání a reportování o konkrétních příkladech biotechnologických aplikací v oblasti potravinářství, zemědělství, medicíny, farmacie, životního prostředí, příp. v jiných oblastech. |
vyhledávání a reportování o konkrétních příkladech biotechnologických aplikací v oblasti potravinářství, zemědělství, medicíny, farmacie, životního prostředí, příp. v jiných oblastech. |
práce s klíčovými slovy pro shrnutí prezentovaných poznatků a jejich zatřídění. |
práce s klíčovými slovy pro shrnutí prezentovaných poznatků a jejich zatřídění. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Známkou |
Písemná zkouška |
Známkou |
Písemná zkouška |
Doporučená literatura
|
-
veřejný informační zdroj.
-
veřejný informační zdroj.
-
BLAIR, R., REGENSTEIN, J.M. Genetic modification and food quality: a down to earth analysis. Chichester: Wiley Blackwell, 2015. ISBN 978-1-118-82364-4.
-
CLARKE, K.G. Bioprocess engineering: an introductory engineering and life science approach. Oxford: Woodhead Publishing, 2013. ISBN 978-1-78242-167-2.
-
DUNFORD, N.T. Food and industrial bioproducts and bioprocessing. Chichester, West Sussex, UK: Wiley-Blackwell, 2012.
-
STRATILOVÁ, Z., JEDLIČKOVÁ, M. GMO bez obalu, 4. vyd.. Ministerstvo zemědělství, 2016. ISBN 978-80-7434-295-0.
|