Předmět: Hodnocení výživy

« Zpět
Název předmětu Hodnocení výživy
Kód předmětu TUACHP/TP6HV
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný, Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Velichová Helena, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Základní pojmy v oblasti výživy. - Úroveň výživy obyvatelstva ČR. - Referenční hodnoty pro příjem živin. - Výživová doporučení. - Nevyváženost příjmu a výdaje energie. - Metodika plánování výživy jednotlivce a kolektivu. - Nutriční a ekonomické hodnocení výživy. - Ztráty na potravinách. - Zvýšení výživové hodnoty stravy. - Režijní náklady ve společném stravování.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Praktické procvičování
  • Příprava na zkoušku - 120 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti z oblasti biochemie.
Znalosti z oblasti biochemie.
Výsledky učení
Popsat úroveň výživy obyvatelstva ČR
Popsat úroveň výživy obyvatelstva ČR
Uvést výživová doporučení (pro jednotlivé populační skupiny)
Uvést výživová doporučení (pro jednotlivé populační skupiny)
Definovat výživové doporučené dávky (referenční hodnoty pro příjem živin)
Definovat výživové doporučené dávky (referenční hodnoty pro příjem živin)
Vysvětlit postup při plánování a hodnocení výživy
Vysvětlit postup při plánování a hodnocení výživy
Odborné dovednosti
Sestavit a vyhodnotit nutričně a energeticky osobní jídelníček v programu NutriPro
Sestavit a vyhodnotit nutričně a energeticky osobní jídelníček v programu NutriPro
Navrhnout, sestavit a vyhodnotit nutričně a energeticky jídelníček pro jednotlivé populační skupiny (dle pohlaví, věku, zátěže) v programu NutriPro
Navrhnout, sestavit a vyhodnotit nutričně a energeticky jídelníček pro jednotlivé populační skupiny (dle pohlaví, věku, zátěže) v programu NutriPro
Stanovit pomocí kalkulace náklady na porci jednotlivých pokrmů
Stanovit pomocí kalkulace náklady na porci jednotlivých pokrmů
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Odborné dovednosti
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Analýza jiné písem. práce studenta (kazuistika, deník, plán ...)
Didaktický test
Didaktický test
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Analýza jiné písem. práce studenta (kazuistika, deník, plán ...)
Doporučená literatura
  • Společnost pro výživu. Referenční hodnoty pro příjem živin. 1. vyd.. Praha: Výživaservis, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
  • BERDANIER, C.D., DWYER, J.T., HEBER, D. Handbook of Nutrition and Food. 3rd Ed.. CRC Press, 2013. ISBN 978-1466505711.
  • DUNFORD, M., DOYLE, J.A. Nutrition for Sport and Exercise. 3 Ed.. Cengage Learning, 2014. ISBN 978-1285752495.
  • ELIA, M. et al. New Clinical Nutrition. 2nd Ed.. Wiley-Blackwell, 2013. ISBN 978-1405168106.
  • NOVÁK, V., BUŇKA, F., KADIDLOVÁ, H. Ekonomika výživy a výživová politika I. 1. vyd.. Zlín: UTB Zlín, 2006. ISBN 80-7318-429-X.
  • Novák, Václav. Základy ekonomiky výživy. Vyd. 1. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, 2005. ISBN 8073182629.
  • PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTALOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT, 2007. ISBN 9788070804681.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr