Vyučující
|
-
Velichová Helena, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
- Základní pojmy v oblasti výživy. - Úroveň výživy obyvatelstva ČR. - Referenční hodnoty pro příjem živin. - Výživová doporučení. - Nevyváženost příjmu a výdaje energie. - Metodika plánování výživy jednotlivce a kolektivu. - Nutriční a ekonomické hodnocení výživy. - Ztráty na potravinách. - Zvýšení výživové hodnoty stravy. - Režijní náklady ve společném stravování.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Praktické procvičování
- Příprava na zkoušku
- 120 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalosti z oblasti biochemie. |
Znalosti z oblasti biochemie. |
Výsledky učení |
---|
Popsat úroveň výživy obyvatelstva ČR |
Popsat úroveň výživy obyvatelstva ČR |
Uvést výživová doporučení (pro jednotlivé populační skupiny) |
Uvést výživová doporučení (pro jednotlivé populační skupiny) |
Definovat výživové doporučené dávky (referenční hodnoty pro příjem živin) |
Definovat výživové doporučené dávky (referenční hodnoty pro příjem živin) |
Vysvětlit postup při plánování a hodnocení výživy |
Vysvětlit postup při plánování a hodnocení výživy |
Odborné dovednosti |
---|
Sestavit a vyhodnotit nutričně a energeticky osobní jídelníček v programu NutriPro |
Sestavit a vyhodnotit nutričně a energeticky osobní jídelníček v programu NutriPro |
Navrhnout, sestavit a vyhodnotit nutričně a energeticky jídelníček pro jednotlivé populační skupiny (dle pohlaví, věku, zátěže) v programu NutriPro |
Navrhnout, sestavit a vyhodnotit nutričně a energeticky jídelníček pro jednotlivé populační skupiny (dle pohlaví, věku, zátěže) v programu NutriPro |
Stanovit pomocí kalkulace náklady na porci jednotlivých pokrmů |
Stanovit pomocí kalkulace náklady na porci jednotlivých pokrmů |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Odborné dovednosti |
---|
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Analýza jiné písem. práce studenta (kazuistika, deník, plán ...) |
Didaktický test |
Didaktický test |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Analýza jiné písem. práce studenta (kazuistika, deník, plán ...) |
Doporučená literatura
|
-
Společnost pro výživu. Referenční hodnoty pro příjem živin. 1. vyd.. Praha: Výživaservis, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
-
BERDANIER, C.D., DWYER, J.T., HEBER, D. Handbook of Nutrition and Food. 3rd Ed.. CRC Press, 2013. ISBN 978-1466505711.
-
DUNFORD, M., DOYLE, J.A. Nutrition for Sport and Exercise. 3 Ed.. Cengage Learning, 2014. ISBN 978-1285752495.
-
ELIA, M. et al. New Clinical Nutrition. 2nd Ed.. Wiley-Blackwell, 2013. ISBN 978-1405168106.
-
NOVÁK, V., BUŇKA, F., KADIDLOVÁ, H. Ekonomika výživy a výživová politika I. 1. vyd.. Zlín: UTB Zlín, 2006. ISBN 80-7318-429-X.
-
Novák, Václav. Základy ekonomiky výživy. Vyd. 1. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, 2005. ISBN 8073182629.
-
PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTALOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT, 2007. ISBN 9788070804681.
|