Vyučující
|
-
Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc.
|
Obsah předmětu
|
- Autentizace a falšování potravin v kontextu evropské legislativy. - Kritéria autenticity a způsoby falšování. - Požadavky na analytické metody vhodné pro potvrzení autenticity potravin. - Validace analytických metod určených pro autentizaci potravin. - Aplikace metod pro určování složení potravin (separační metody HPLC, CE, GC). - Aplikace metod pro určování složení potravin (prvkové metody AAS, ICP-OES/MS). - Aplikace metod pro určování složení potravin (prvkové metody HCN/S, X). - Aplikace metod pro určování biochemických procesů a DNA (DART-MS, PCR, RT-PCR). - Aplikace metod pro určování struktury sloučenin a izotopového složení potravinářských složek (NIR, FTIR). - Aplikace metod pro určování struktury sloučenin a izotopového složení potravinářských složek (NMR, SNIFT-NMR). - Aplikace metod pro určování struktury sloučenin a izotopového složení potravinářských složek (MS, HR-MS). - Využití matematicko-statických postupů ke zpracování výsledků (statistické testy významnosti, metody rozpoznávání vzoru, analýzy základních komponent, korelační analýza). - Autentizace a falšování výrobků na bázi ovoce a medu, výrobků z masa a ryb, výrobků na bázi olejů a tuků. - Autentizace a falšování výrobků na bázi kávy, čaje, cereálií, mléčných výrobků a mléka.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Laborování, Praktické procvičování
- Příprava na zkoušku
- 120 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Předpokládají se základní znalosti z organické chemie, chemie potravin a instrumentálních metod analytických. |
Předpokládají se základní znalosti z organické chemie, chemie potravin a instrumentálních metod analytických. |
Výsledky učení |
---|
legislativních aspektů autentizace a falšování potravin. |
legislativních aspektů autentizace a falšování potravin. |
základní autentizační kritéria, podle kterých se hodnotí potraviny všeobecně. |
základní autentizační kritéria, podle kterých se hodnotí potraviny všeobecně. |
umí provést přehled analytických metod, které se používají pro účely prokázání nebo vyloučení falšování. |
umí provést přehled analytických metod, které se používají pro účely prokázání nebo vyloučení falšování. |
má základní přehled o hlavních potravinářských komoditách a možnostech jejich falšování. |
má základní přehled o hlavních potravinářských komoditách a možnostech jejich falšování. |
zná hlavní metody prokazující falšování v jednotlivých komoditách včetně statistického hodnocení. |
zná hlavní metody prokazující falšování v jednotlivých komoditách včetně statistického hodnocení. |
Odborné dovednosti |
---|
Dokáže provést základní způsoby zpracování a přípravy vzorků pro analýzu vybraných analytů. |
Dokáže provést základní způsoby zpracování a přípravy vzorků pro analýzu vybraných analytů. |
Dokáže provést základní způsoby izolace analytů z matrice. |
Dokáže provést základní způsoby izolace analytů z matrice. |
Dokáže provést základní způsoby oddělení matrice od analytu. |
Dokáže provést základní způsoby oddělení matrice od analytu. |
Dokáže provést základní analýzy vybraných analytů metodami MAS, HPLC a GC ave spojení s MS. |
Dokáže provést základní analýzy vybraných analytů metodami MAS, HPLC a GC ave spojení s MS. |
Dokáže základní vyhodnocení a interpretaci naměřených výsledků s případným statistickým zpracováním ve vztahu k falšování. |
Dokáže základní vyhodnocení a interpretaci naměřených výsledků s případným statistickým zpracováním ve vztahu k falšování. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Známkou |
Známkou |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Doporučená literatura
|
-
GROB, R.L., BARRY, E.F. (Eds.). Modern Practice of Gas Chromatography. 4th Ed.. New York: J. Wiley and Sons, 2004. ISBN 978-0-471-22983-4.
-
KLOUDA, P. Moderní analytické metody. 2. vyd.. Ostrava: Nakladatelství Pavel Klouda, 2003. ISBN 978-80-86369-07-5.
-
MEYER, V.R. Practical High-Performance Liquid Chromatography. 4th Ed.. New York: J. Wiley and Sons, 2004. ISBN 978-0-470-68218-0.
-
NELMS, S.M. ICP Mass Spectrometry Handbook.. Oxford: Blackwell, 2005. ISBN 978-1-405-10916-1.
-
NIELSEN, S.S. Food Analysis. 5th Ed.. New York: Springer, 2017. ISBN 978-3-319-45774-1.
-
NOLLET, L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol. 1, Vol. 2.. New York: Marcel Dekker, 1996. ISBN 9780824750367.
-
POMERANZ, Y., MELOAN, C.E. Food Analysis - Theory and Practice. 3rd Ed.. New York: ITP, 1994. ISBN 978-1-4615-6998-5.
-
PRÍBELA, A. Analýza potravin.. Bratislava: STU, 1991. ISBN 80-227-0398-2.
-
SUN, D.W. Modern Techniques for Food Authentication.. Academic Press, 2008. ISBN 9780123740854.
-
VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin I, II. 3. vyd.. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.
|