Předmět: Principy autentizace potravin

« Zpět
Název předmětu Principy autentizace potravin
Kód předmětu TUACHP/TP6AP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc.
Obsah předmětu
- Autentizace a falšování potravin v kontextu evropské legislativy. - Kritéria autenticity a způsoby falšování. - Požadavky na analytické metody vhodné pro potvrzení autenticity potravin. - Validace analytických metod určených pro autentizaci potravin. - Aplikace metod pro určování složení potravin (separační metody HPLC, CE, GC). - Aplikace metod pro určování složení potravin (prvkové metody AAS, ICP-OES/MS). - Aplikace metod pro určování složení potravin (prvkové metody HCN/S, X). - Aplikace metod pro určování biochemických procesů a DNA (DART-MS, PCR, RT-PCR). - Aplikace metod pro určování struktury sloučenin a izotopového složení potravinářských složek (NIR, FTIR). - Aplikace metod pro určování struktury sloučenin a izotopového složení potravinářských složek (NMR, SNIFT-NMR). - Aplikace metod pro určování struktury sloučenin a izotopového složení potravinářských složek (MS, HR-MS). - Využití matematicko-statických postupů ke zpracování výsledků (statistické testy významnosti, metody rozpoznávání vzoru, analýzy základních komponent, korelační analýza). - Autentizace a falšování výrobků na bázi ovoce a medu, výrobků z masa a ryb, výrobků na bázi olejů a tuků. - Autentizace a falšování výrobků na bázi kávy, čaje, cereálií, mléčných výrobků a mléka.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Laborování, Praktické procvičování
  • Příprava na zkoušku - 120 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Předpokládají se základní znalosti z organické chemie, chemie potravin a instrumentálních metod analytických.
Předpokládají se základní znalosti z organické chemie, chemie potravin a instrumentálních metod analytických.
Výsledky učení
legislativních aspektů autentizace a falšování potravin.
legislativních aspektů autentizace a falšování potravin.
základní autentizační kritéria, podle kterých se hodnotí potraviny všeobecně.
základní autentizační kritéria, podle kterých se hodnotí potraviny všeobecně.
umí provést přehled analytických metod, které se používají pro účely prokázání nebo vyloučení falšování.
umí provést přehled analytických metod, které se používají pro účely prokázání nebo vyloučení falšování.
má základní přehled o hlavních potravinářských komoditách a možnostech jejich falšování.
má základní přehled o hlavních potravinářských komoditách a možnostech jejich falšování.
zná hlavní metody prokazující falšování v jednotlivých komoditách včetně statistického hodnocení.
zná hlavní metody prokazující falšování v jednotlivých komoditách včetně statistického hodnocení.
Odborné dovednosti
Dokáže provést základní způsoby zpracování a přípravy vzorků pro analýzu vybraných analytů.
Dokáže provést základní způsoby zpracování a přípravy vzorků pro analýzu vybraných analytů.
Dokáže provést základní způsoby izolace analytů z matrice.
Dokáže provést základní způsoby izolace analytů z matrice.
Dokáže provést základní způsoby oddělení matrice od analytu.
Dokáže provést základní způsoby oddělení matrice od analytu.
Dokáže provést základní analýzy vybraných analytů metodami MAS, HPLC a GC ave spojení s MS.
Dokáže provést základní analýzy vybraných analytů metodami MAS, HPLC a GC ave spojení s MS.
Dokáže základní vyhodnocení a interpretaci naměřených výsledků s případným statistickým zpracováním ve vztahu k falšování.
Dokáže základní vyhodnocení a interpretaci naměřených výsledků s případným statistickým zpracováním ve vztahu k falšování.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Známkou
Známkou
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Doporučená literatura
  • GROB, R.L., BARRY, E.F. (Eds.). Modern Practice of Gas Chromatography. 4th Ed.. New York: J. Wiley and Sons, 2004. ISBN 978-0-471-22983-4.
  • KLOUDA, P. Moderní analytické metody. 2. vyd.. Ostrava: Nakladatelství Pavel Klouda, 2003. ISBN 978-80-86369-07-5.
  • MEYER, V.R. Practical High-Performance Liquid Chromatography. 4th Ed.. New York: J. Wiley and Sons, 2004. ISBN 978-0-470-68218-0.
  • NELMS, S.M. ICP Mass Spectrometry Handbook.. Oxford: Blackwell, 2005. ISBN 978-1-405-10916-1.
  • NIELSEN, S.S. Food Analysis. 5th Ed.. New York: Springer, 2017. ISBN 978-3-319-45774-1.
  • NOLLET, L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol. 1, Vol. 2.. New York: Marcel Dekker, 1996. ISBN 9780824750367.
  • POMERANZ, Y., MELOAN, C.E. Food Analysis - Theory and Practice. 3rd Ed.. New York: ITP, 1994. ISBN 978-1-4615-6998-5.
  • PRÍBELA, A. Analýza potravin.. Bratislava: STU, 1991. ISBN 80-227-0398-2.
  • SUN, D.W. Modern Techniques for Food Authentication.. Academic Press, 2008. ISBN 9780123740854.
  • VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin I, II. 3. vyd.. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr