Předmět: Analýza potravin

« Zpět
Název předmětu Analýza potravin
Kód předmětu TUACHP/TP6AN
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Ondrášová Monika, Mgr. Ph.D.
  • Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D.
  • Plášková Anna, Ing.
Obsah předmětu
- Základní principy a teoretické základy analýzy potravin. - Stanovení vody a sušiny v potravinách. - Stanovení aminokyselin, bílkovin. - Stanovení tuků, lipidů, mastných kyselin. - Stanovení sacharidů. - Stanovení minerálních látek a prvků v potravinách. - Stanovení vitamínů. - Stanovení přídatných látek (aditiv) v potravinách. - Stanovení kontaminantů v potravinách. - Stanovení aromatických látek a přírodních barviv.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Laborování
  • Příprava na zkoušku - 180 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní analytické chemie, také znalosti získané v biochemii, mikrobiologii a potravinářské technologii.
Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní analytické chemie, také znalosti získané v biochemii, mikrobiologii a potravinářské technologii.
Využívají se rovněž teoretické principy, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii.
Využívají se rovněž teoretické principy, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii.
Výsledky učení
popsat metody stanovení vody a sušiny v potravinách
popsat metody stanovení vody a sušiny v potravinách
popsat způsoby stanovení aminokyselin a bílkovin v potravinách
popsat způsoby stanovení aminokyselin a bílkovin v potravinách
charakterizovat možnosti analýzy mono-, disacharidů a polysacharidů v potravinách
charakterizovat možnosti analýzy mono-, disacharidů a polysacharidů v potravinách
objasnit způsoby stanovení lipidů a mastných kyselin v potravinách
objasnit způsoby stanovení lipidů a mastných kyselin v potravinách
popsat metody analýzy dalších složek potravin (např. vitaminy, přídatné látky, kontaminanty v potravinách)
popsat metody analýzy dalších složek potravin (např. vitaminy, přídatné látky, kontaminanty v potravinách)
Odborné dovednosti
provést běžné způsoby izolace vybraných složek potravin pro jejich následné stanovení
provést běžné způsoby izolace vybraných složek potravin pro jejich následné stanovení
provést stanovení významné složky potravin, vody/sušiny v potravinách
provést stanovení významné složky potravin, vody/sušiny v potravinách
provést analýzu základní složky potravin, bílkovin
provést analýzu základní složky potravin, bílkovin
provést stanovení základní složky potravin, sacharidů, polysacharidy
provést stanovení základní složky potravin, sacharidů, polysacharidy
provést analýzu významné vlastnosti potravinářských výrobků, kyselosti produktů
provést analýzu významné vlastnosti potravinářských výrobků, kyselosti produktů
vyhodnotit a interpretovat zjištěné výsledky ve vztahu k legislativě, informacím od výrobců
vyhodnotit a interpretovat zjištěné výsledky ve vztahu k legislativě, informacím od výrobců
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Přednášení
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • DAVÍDEK, J. a kol. Laboratorní příručka analýzy potravin. Praha: SNTL, 1981.
  • HÁLKOVÁ, J., RUMÍŠKOVÁ, M., RIEGLOVÁ, J. Analýza potravin, 2. vyd.. Újezd u Brna: I. Straka, 2001. ISBN 80-86494- 02-0.
  • Klouda P. Moderní analytické metody. nakl. Pavel Klouda, 2.vyd., Ostrava, 2003. ISBN 80-86369-07-2.
  • Kubáň, V., Kubáň, P. Analýza potravin. ES MZLU, Brno, 2007. ISBN 978-80-7375-036-7.
  • NOLLET, L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol. 1, Vol. 2.. New York: Marcel Dekker, 1996. ISBN 9780824750367.
  • POMERANZ, Y., MELOAN, C.E. Food Analysis - Theory and Practice. 3rd Ed.. New York: ITP, 1994. ISBN 978-1-4615-6998-5.
  • PRÍBELA, A. Analýza potravin.. Bratislava: STU, 1991. ISBN 80-227-0398-2.
  • VELÍŠEK J. Chemie potravin. Ossis, Tábor, 1999. ISBN 80-902391-5-3.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr