Vyučující
|
-
Ondrášová Monika, Mgr. Ph.D.
-
Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D.
-
Plášková Anna, Ing.
|
Obsah předmětu
|
- Základní principy a teoretické základy analýzy potravin. - Stanovení vody a sušiny v potravinách. - Stanovení aminokyselin, bílkovin. - Stanovení tuků, lipidů, mastných kyselin. - Stanovení sacharidů. - Stanovení minerálních látek a prvků v potravinách. - Stanovení vitamínů. - Stanovení přídatných látek (aditiv) v potravinách. - Stanovení kontaminantů v potravinách. - Stanovení aromatických látek a přírodních barviv.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Laborování
- Příprava na zkoušku
- 180 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní analytické chemie, také znalosti získané v biochemii, mikrobiologii a potravinářské technologii. |
Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní analytické chemie, také znalosti získané v biochemii, mikrobiologii a potravinářské technologii. |
Využívají se rovněž teoretické principy, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii. |
Využívají se rovněž teoretické principy, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii. |
Výsledky učení |
---|
popsat metody stanovení vody a sušiny v potravinách |
popsat metody stanovení vody a sušiny v potravinách |
popsat způsoby stanovení aminokyselin a bílkovin v potravinách |
popsat způsoby stanovení aminokyselin a bílkovin v potravinách |
charakterizovat možnosti analýzy mono-, disacharidů a polysacharidů v potravinách |
charakterizovat možnosti analýzy mono-, disacharidů a polysacharidů v potravinách |
objasnit způsoby stanovení lipidů a mastných kyselin v potravinách |
objasnit způsoby stanovení lipidů a mastných kyselin v potravinách |
popsat metody analýzy dalších složek potravin (např. vitaminy, přídatné látky, kontaminanty v potravinách) |
popsat metody analýzy dalších složek potravin (např. vitaminy, přídatné látky, kontaminanty v potravinách) |
Odborné dovednosti |
---|
provést běžné způsoby izolace vybraných složek potravin pro jejich následné stanovení |
provést běžné způsoby izolace vybraných složek potravin pro jejich následné stanovení |
provést stanovení významné složky potravin, vody/sušiny v potravinách |
provést stanovení významné složky potravin, vody/sušiny v potravinách |
provést analýzu základní složky potravin, bílkovin |
provést analýzu základní složky potravin, bílkovin |
provést stanovení základní složky potravin, sacharidů, polysacharidy |
provést stanovení základní složky potravin, sacharidů, polysacharidy |
provést analýzu významné vlastnosti potravinářských výrobků, kyselosti produktů |
provést analýzu významné vlastnosti potravinářských výrobků, kyselosti produktů |
vyhodnotit a interpretovat zjištěné výsledky ve vztahu k legislativě, informacím od výrobců |
vyhodnotit a interpretovat zjištěné výsledky ve vztahu k legislativě, informacím od výrobců |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Přednášení |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
DAVÍDEK, J. a kol. Laboratorní příručka analýzy potravin. Praha: SNTL, 1981.
-
HÁLKOVÁ, J., RUMÍŠKOVÁ, M., RIEGLOVÁ, J. Analýza potravin, 2. vyd.. Újezd u Brna: I. Straka, 2001. ISBN 80-86494- 02-0.
-
Klouda P. Moderní analytické metody. nakl. Pavel Klouda, 2.vyd., Ostrava, 2003. ISBN 80-86369-07-2.
-
Kubáň, V., Kubáň, P. Analýza potravin. ES MZLU, Brno, 2007. ISBN 978-80-7375-036-7.
-
NOLLET, L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol. 1, Vol. 2.. New York: Marcel Dekker, 1996. ISBN 9780824750367.
-
POMERANZ, Y., MELOAN, C.E. Food Analysis - Theory and Practice. 3rd Ed.. New York: ITP, 1994. ISBN 978-1-4615-6998-5.
-
PRÍBELA, A. Analýza potravin.. Bratislava: STU, 1991. ISBN 80-227-0398-2.
-
VELÍŠEK J. Chemie potravin. Ossis, Tábor, 1999. ISBN 80-902391-5-3.
|