Předmět: Vinařská technologie a hodnocení vína

« Zpět
Název předmětu Vinařská technologie a hodnocení vína
Kód předmětu TUACHP/TP4VT
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Ondrášová Monika, Mgr. Ph.D.
  • Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc.
Obsah předmětu
- Složení hroznů révy vinné, moštů a vín a jejich kvalitativní zatřídění do jakostních skupin. - Základní parametry pro hodnocení vín. - Minerální látky a jejich úloha ve víně. - Oxid siřičitý, vlastnosti a použití v technologii výroby vína. - Polyfenolické látky, vlastnosti, funkce a způsoby jejich stanovení ve vínech. Metody stanovení. - Sacharidy a kyseliny - základní chemické, biochemické a enologické analýzy vína. - Malá vinařská laboratoř - použití a praktická aplikace. - Využití smyslových orgánů pro hodnocení vín. - Bodovací stupnice a škály, slovní hodnocení vín, vyplňování protokolů. - Zvláštnosti a odlišnosti hodnocení domácích vín, importovaných v cisternách a určených pro další úpravu a zpracování (výroba vín dezertních, aromatizovaných, šumivých a perlivých.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Praktické procvičování
  • Příprava na zkoušku - 150 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Předpokládají se základní znalosti z organické chemie a chemie potravin.
Předpokládají se základní znalosti z organické chemie a chemie potravin.
Výsledky učení
Absolvent předmětu se orientuje v otázkách původu, technologie a charakteristikách jednotlivých odrůd a typů vín včetně základního legislativního rámce.
Zná legislativní i technologické aspekty výroby vína.
Absolvent předmětu se orientuje v otázkách původu, technologie a charakteristikách jednotlivých odrůd a typů vín včetně základního legislativního rámce.
Zná legislativní i technologické aspekty výroby vína.
Zná technologický postup výroby základních druhů vín.
Zná technologický postup výroby základních druhů vín.
Disponuje poznatky z oblasti klíčových technologických operací v celém rozsahu výroby "z vinice do sklenice".
Disponuje poznatky z oblasti klíčových technologických operací v celém rozsahu výroby "z vinice do sklenice".
Zná chemické složení révy vinné, i výsledného vína, rozdělení vín do jednotlivých skupin.
Zná chemické složení révy vinné, i výsledného vína, rozdělení vín do jednotlivých skupin.
Orientuje se v základní problematice řízení a kontroly celého technologického procesu.
Orientuje se v základní problematice řízení a kontroly celého technologického procesu.
Zná základní postupy testování vína na chemické i senzorické parametry.
Zná základní postupy testování vína na chemické i senzorické parametry.
Má přehled o historii i světové produkci vína.
Má přehled o historii i světové produkci vína.
Odborné dovednosti
Dokáže posoudit základní aspekty běžných vín z technologického hlediska.
Dokáže posoudit základní aspekty běžných vín z technologického hlediska.
Dokáže posoudit základní senzorické parametry běžných vín.
Dokáže posoudit základní senzorické parametry běžných vín.
Umí provést základní chemické analýzy pro posouzení kvality vín.
Umí provést základní chemické analýzy pro posouzení kvality vín.
Dokáže provést senzorické hodnocení v základních hodnotících stupnicích.
Dokáže provést senzorické hodnocení v základních hodnotících stupnicích.
Dokáže navrhnout vhodné kombinace vín a pokrmů na základě jejich organoleptických vlastností.
Dokáže navrhnout vhodné kombinace vín a pokrmů na základě jejich organoleptických vlastností.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Písemná zkouška
Známkou
Známkou
Příprava a přednes prezentace
Příprava a přednes prezentace
Písemná zkouška
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • ČR. ČR: Vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR č. 304/2004 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek v potravinách ve znění vyhlášek č.152/2005 Sb. a č. 431/2005 Sb.. Praha, 2005.
  • ČR. ČR: Vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR č. 54/2002 Sb. ve znění vyhlášek č. 318/2003 Sb., č. 270/2005 Sb. a č. 514/2006 Sb.. Praha, 2006.
  • ČR. ČR: Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 323/2004 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství. Sbírka zákonů České republiky, částka 108/2012. Praha, 2012.
  • ČR. ČR: Zákon č. 321/2004 o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství). Sbírka zákonů České republiky, částka 105/2004.. Praha, 2004.
  • Fic, V., a kol. VÍNO - Analýza - technologie - gastronomie.. 2 THETA: Český Těšín, 2015. ISBN 978-80-86380-77-3.
  • FOFFOVÁ, Z., KRAUS, V., KRAUSOVÁ, D., VURM B. Nová encyklopedie českého a moravského vína 1.díl. Praga Mystica, 2008. ISBN 80-86767-00-0.
  • KAREL, M., LUND, D.B. Physical Principles of Food Preservation. NY, USA: Marcel Dekker, Inc., 2003. ISBN 0-8247-4063-7.
  • OIV. COMPENDIUM OF INTERNATIONAL METHOD OF WINE AND MUST ANALYSIS, Vol.1, 2. 75008 Paris, France, 2014. ISBN 979-10-91799-18-8.
  • PAVLOUŠEK, P. Výroba vína u malovinařů. 2. vydání.. Praha: Grada Publishing, a.s., 2010. ISBN 978-80-247-3487-3.
  • RAHMAN, M.S. Handbook of Food Preservation. Boca Raton: CRC Press, 2007. ISBN 978-1-57444-606-7.
  • VALÁŠEK, P., ROP, O. Základy konzervace potravin. Zlín, 2007. ISBN 978-80-7318-587-9.
  • VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin II.. Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9.
  • VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin I.. Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.
  • ZEUTHEN, P., BOGH-SORENSEN, L. Food Preservation Techniques. Woodhead Publishing., 2003. ISBN 978-1-85573-530-9.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr