Vyučující
|
-
Bučková Martina, Mgr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Stavba a funkce trávicího ústrojí - dutina ústní, jícen, žaludek. 2. Stavba a funkce trávicího ústrojí - tenké střevo, tlusté střevo, konečník. 3. Stavba a funkce slinivky břišní, jater, ledvin. 4. Složení a funkce krve, lymfy, kostní hmoty. 5. Základní složky potravy - makronutrienty. 6. Základní složky potravy - mikronutrienty. 7. Voda a vláknina ve výživě člověka. 8. Výživová doporučení. 9. Hlavní energetické potřeby organizmu, důsledky nerovnováhy, poruchy příjmu potravy. 10. Zásady výživy před početím, výživa žen v těhotenství a během kojení. 11. Výživa dětí do 1 roku, výživa dětí od 1 roku po období dospívání. 12. Výživa dospělých, výživa seniorů a základní principy sportovní výživy. 13. Výživa při prevenci a léčbě civilizačních chorob (kardiovaskulární onemocnění, diabetes mellitus, osteoporóza). 14. Potravinové alergie a intolerance.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 20 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 18 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 42 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Předpokládají se znalosti v oblasti teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii, biologii. |
Předpokládají se znalosti v oblasti teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii, biologii. |
Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii. |
Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii. |
Výsledky učení |
---|
popsat úseky trávicího traktu a vysvětlit jejich funkci při trávení a vstřebávání živin. |
popsat úseky trávicího traktu a vysvětlit jejich funkci při trávení a vstřebávání živin. |
charakterizovat základní nutriční složky stravy, popsat jejich trávení a využití v organismu. |
charakterizovat základní nutriční složky stravy, popsat jejich trávení a využití v organismu. |
vysvětlit význam vitaminů a minerálních látek ve výživě. |
vysvětlit význam vitaminů a minerálních látek ve výživě. |
charakterizovat energetické potřeby organismu a popsat důsledky nevyvážené energetické bilance. |
charakterizovat energetické potřeby organismu a popsat důsledky nevyvážené energetické bilance. |
znát znění konkrétních výživových doporučení a zdůvodnit je. |
znát znění konkrétních výživových doporučení a zdůvodnit je. |
Odborné dovednosti |
---|
navrhnout metody vhodné pro hodnocení výživového stavu jedince. |
navrhnout metody vhodné pro hodnocení výživového stavu jedince. |
charakterizovat výživové potřeby člověka od narození, během růstu a dospívání, v dospělosti a ve stáří. |
charakterizovat výživové potřeby člověka od narození, během růstu a dospívání, v dospělosti a ve stáří. |
uvést zvýšené potřeby příjmu některých živin u žen v období těhotenství a během kojení. |
uvést zvýšené potřeby příjmu některých živin u žen v období těhotenství a během kojení. |
vysvětlit roli výživy v prevenci a rozvoji kardiovaskulárních onemocnění a diabetu. |
vysvětlit roli výživy v prevenci a rozvoji kardiovaskulárních onemocnění a diabetu. |
uvést příklady potravinových alergií a intolerancí. |
uvést příklady potravinových alergií a intolerancí. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Exkurze |
Exkurze |
Přednášení |
Přednášení |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Exkurze |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Exkurze |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část) |
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část) |
Příprava a přednes prezentace |
Příprava a přednes prezentace |
Didaktický test |
Didaktický test |
Doporučená literatura
|
-
BERDANIER, C.D., BERDANIER, L. Advanced Nutrition: Macronutrients, Micronutrients, and Metabolism. 2nd Ed.. Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group, 2015. ISBN 978-1-4822-0517-6.
-
HAVLÍK, J., MAROUNEK, M. Živiny a živinové potřeby člověka: učebnice pro studenty ČZU v Praze, 2. vyd.. Praha: ČZU, 2013. ISBN 978-80-213-2374-2.
-
KASPER, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
-
KLIMEŠOVÁ, I., STELZER, J. Fyziologie výživy. Olomouc: UP Olomouc, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9.
-
SHARMA, S. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Praha: Grada, 2018. ISBN 978-80-271-0228-0.
-
ZLATOHLÁVEK, L. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.
|