|
Vyučující
|
-
Ondrášová Monika, Mgr. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Úvod, charakteristika české a světové gastronomie. 2. Suroviny a jejich využití v české gastronomii. 3. Odlišnosti a speciality jednotlivých regionálních kuchyní. 4. Vliv a propojení světové a moderní gastronomie na českou gastronomii. 5. Suroviny ve světové gastronomii. 6. Evropská gastronomie (italská, francouzská). 7. Evropská gastronomie (španělská, polská, anglická, německá aj.). 8. Balkánská gastronomie. 9. Gastronomie severských a pobaltských států. 10. Asijská gastronomie. 11. Americká a mexická, jihoamerická gastronomie. 12. Gastronomie Ruska a Ukrajiny. 13. Arabská a africká gastronomie. 14. Indická a židovská gastronomie.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Metody písemných akcí (např. u souborných zkoušek, klauzur), Praktické procvičování
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 20 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 20 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 70 hodin za semestr
|
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| charakterizovat českou gastronomii |
| charakterizovat českou gastronomii |
| popsat speciality a odlišnosti jednotlivých regionálních kuchyní |
| popsat speciality a odlišnosti jednotlivých regionálních kuchyní |
| vyjmenovat a charakterizovat vybrané suroviny ve světové gastronomii |
| vyjmenovat a charakterizovat vybrané suroviny ve světové gastronomii |
| popsat asijskou gastronomii |
| popsat asijskou gastronomii |
| charakterizovat africkou a arabskou gastronomii |
| charakterizovat africkou a arabskou gastronomii |
| Odborné dovednosti |
|---|
| připravit pokrmy vybraných regionálních kuchyní |
| připravit pokrmy vybraných regionálních kuchyní |
| připravit vybrané pokrmy vybraných evropských kuchyní |
| připravit vybrané pokrmy vybraných evropských kuchyní |
| pracovat se surovinami, které jsou méně používány v české gastronomii |
| pracovat se surovinami, které jsou méně používány v české gastronomii |
| připravit vybrané pokrmy asijské kuchyně |
| připravit vybrané pokrmy asijské kuchyně |
| připravit vybrané pokrmy arabské kuchyně |
| připravit vybrané pokrmy arabské kuchyně |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Exkurze |
| Přednášení |
| Přednášení |
| Metody písemných akcí (např. u souborných zkoušek, klauzur) |
| Metody písemných akcí (např. u souborných zkoušek, klauzur) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Exkurze |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Exkurze |
| Exkurze |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Didaktický test |
| Didaktický test |
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
| Známkou |
| Známkou |
|
Doporučená literatura
|
-
CASEOVÁ, F. 1001 Chutí. Volvox Globator, 2010. ISBN 978-80-7207-770-0.
-
HOLLAND, M. The Edible Atlas: Around the World in Thirty-Nine Cuisines.. Canongate Books, 2015. ISBN 978- 0857868572.
-
Ingramová Ch. Všechno o jídle. Praha, 2006. ISBN 80-7321-251-X.
-
JEČNÝ, D., GREGOROVÁ, V. Gastronomický a společenský průvodce světem II.. Praha: Ratio, 2005. ISBN 978-80-8635-105-6.
-
JEČNÝ, D., GREGOROVÁ, V. Gastronomický a společenský průvodce světem I.. Praha: Ratio, 2005. ISBN 978-80-9023-129-0.
-
MILTNER, V. Svět na talíři. Praha: Academia, 1996. ISBN 80-200-0559-5.
|