Vyučující
|
-
Ondrášová Monika, Mgr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Úvod, charakteristika české a světové gastronomie. 2. Suroviny a jejich využití v české gastronomii. 3. Odlišnosti a speciality jednotlivých regionálních kuchyní. 4. Vliv a propojení světové a moderní gastronomie na českou gastronomii. 5. Suroviny ve světové gastronomii. 6. Evropská gastronomie (italská, francouzská). 7. Evropská gastronomie (španělská, polská, anglická, německá aj.). 8. Balkánská gastronomie. 9. Gastronomie severských a pobaltských států. 10. Asijská gastronomie. 11. Americká a mexická, jihoamerická gastronomie. 12. Gastronomie Ruska a Ukrajiny. 13. Arabská a africká gastronomie. 14. Indická a židovská gastronomie.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Metody písemných akcí (např. u souborných zkoušek, klauzur), Praktické procvičování
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 14 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 20 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
charakterizovat českou gastronomii |
charakterizovat českou gastronomii |
popsat speciality a odlišnosti jednotlivých regionálních kuchyní |
popsat speciality a odlišnosti jednotlivých regionálních kuchyní |
vyjmenovat a charakterizovat vybrané suroviny ve světové gastronomii |
vyjmenovat a charakterizovat vybrané suroviny ve světové gastronomii |
popsat asijskou gastronomii |
popsat asijskou gastronomii |
charakterizovat africkou a arabskou gastronomii |
charakterizovat africkou a arabskou gastronomii |
Odborné dovednosti |
---|
připravit pokrmy vybraných regionálních kuchyní |
připravit pokrmy vybraných regionálních kuchyní |
připravit vybrané pokrmy vybraných evropských kuchyní |
připravit vybrané pokrmy vybraných evropských kuchyní |
pracovat se surovinami, které jsou méně používány v české gastronomii |
pracovat se surovinami, které jsou méně používány v české gastronomii |
připravit vybrané pokrmy asijské kuchyně |
připravit vybrané pokrmy asijské kuchyně |
připravit vybrané pokrmy arabské kuchyně |
připravit vybrané pokrmy arabské kuchyně |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Metody písemných akcí (např. u souborných zkoušek, klauzur) |
Metody písemných akcí (např. u souborných zkoušek, klauzur) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Odborné dovednosti |
---|
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Didaktický test |
Didaktický test |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
CASEOVÁ, F. 1001 Chutí. Volvox Globator, 2010. ISBN 978-80-7207-770-0.
-
HOLLAND, M. The Edible Atlas: Around the World in Thirty-Nine Cuisines.. Canongate Books, 2015. ISBN 978- 0857868572.
-
Ingramová Ch. Všechno o jídle. Praha, 2006. ISBN 80-7321-251-X.
-
JEČNÝ, D., GREGOROVÁ, V. Gastronomický a společenský průvodce světem II.. Praha: Ratio, 2005. ISBN 978-80-8635-105-6.
-
JEČNÝ, D., GREGOROVÁ, V. Gastronomický a společenský průvodce světem I.. Praha: Ratio, 2005. ISBN 978-80-9023-129-0.
-
MILTNER, V. Svět na talíři. Praha: Academia, 1996. ISBN 80-200-0559-5.
|