Předmět: Hodnocení potravin v kontrolní praxi

« Zpět
Název předmětu Hodnocení potravin v kontrolní praxi
Kód předmětu TUACHP/TP4HP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Úvod, jakost potravin, charakteristika. 2. Legislativa týkající se oblasti potravin. 3. Možnosti autentifikace a falšování potravin. 4. Aditivní látky přidávané do potravin. 5. Kontaminanty v potravinách. 6. Komodita chléb, pekárenské a cereální výrobky, hodnocení. 7. Komodita ovoce a výrobky z nich, hodnocení. 8. Komodita zelenina a zeleninové produkty, hodnocení. 9. Komodita mléko a mléčné výrobky, hodnocení. 10. Komodita maso a masné výrobky, hodnocení. 11. Komodita vejce a produkty z nich, hodnocení. 12. Komodita oleje, tuky a výrobky s jejich obsahem, hodnocení. 13. Komodita koření a ochucující složky, hodnocení. 14. Komodita káva, čaj, nápoje, hodnocení.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zápočet - 18 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 20 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 42 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 40 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
podat informace o legislativních aspektech kontroly jakosti potravin v rámci správné analytické praxe
podat informace o legislativních aspektech kontroly jakosti potravin v rámci správné analytické praxe
definovat základní autentizační kritéria falšování, přídatné látky a kontaminanty v potravinách
definovat základní autentizační kritéria falšování, přídatné látky a kontaminanty v potravinách
popsat analytické metody využívané pro účely kontroly jakosti významných potravinářských komodit
popsat analytické metody využívané pro účely kontroly jakosti významných potravinářských komodit
informovat o hlavních potravinářských komoditách a parametrech, které určují jejich jakost
informovat o hlavních potravinářských komoditách a parametrech, které určují jejich jakost
popsat specifické metody prokazující kvalitu vybraných potravin
popsat specifické metody prokazující kvalitu vybraných potravin
Odborné dovednosti
provést běžné způsoby přípravy vzorků pro analýzu některých analytů ve vybraných potravinách
provést běžné způsoby přípravy vzorků pro analýzu některých analytů ve vybraných potravinách
provést běžné způsoby izolace analytů z potravinářské matrice
provést běžné způsoby izolace analytů z potravinářské matrice
provést běžné způsoby oddělení matrice od analytu
provést běžné způsoby oddělení matrice od analytu
provést vybrané analýzy jakostních parametrů převážně klasickými metodami analýzy
provést vybrané analýzy jakostních parametrů převážně klasickými metodami analýzy
vyhodnotit a interpretovat naměřené výsledky s případným statistickým zpracováním ve vztahu k legislativě
vyhodnotit a interpretovat naměřené výsledky s případným statistickým zpracováním ve vztahu k legislativě
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • BELITZ, H., D., GROSCH, W. Food Chemistry, 2. vyd.. Berlin, 1999.
  • HÁLKOVÁ, J., RUMÍŠKOVÁ, M., RIEGLOVÁ, J. Analýza potravin, 2. vyd.. Újezd u Brna: I. Straka, 2001. ISBN 80-86494- 02-0.
  • JEŽEK, F. Senzorická analýza potravin. Návody na cvičení. Brno: VFU. ISBN 978-80-7305-725-1.
  • Kubáň, V., Kubáň, P. Analýza potravin. ES MZLU, Brno, 2007. ISBN 978-80-7375-036-7.
  • NOLLET, L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol. 1, Vol. 2.. New York: Marcel Dekker, 1996. ISBN 9780824750367.
  • ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno: NCO NZO, 2006. ISBN 978-80-7013-435-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr