Vyučující
|
-
Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Úvod, jakost potravin, charakteristika. 2. Legislativa týkající se oblasti potravin. 3. Možnosti autentifikace a falšování potravin. 4. Aditivní látky přidávané do potravin. 5. Kontaminanty v potravinách. 6. Komodita chléb, pekárenské a cereální výrobky, hodnocení. 7. Komodita ovoce a výrobky z nich, hodnocení. 8. Komodita zelenina a zeleninové produkty, hodnocení. 9. Komodita mléko a mléčné výrobky, hodnocení. 10. Komodita maso a masné výrobky, hodnocení. 11. Komodita vejce a produkty z nich, hodnocení. 12. Komodita oleje, tuky a výrobky s jejich obsahem, hodnocení. 13. Komodita koření a ochucující složky, hodnocení. 14. Komodita káva, čaj, nápoje, hodnocení.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zápočet
- 18 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 20 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 42 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 40 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
podat informace o legislativních aspektech kontroly jakosti potravin v rámci správné analytické praxe |
podat informace o legislativních aspektech kontroly jakosti potravin v rámci správné analytické praxe |
definovat základní autentizační kritéria falšování, přídatné látky a kontaminanty v potravinách |
definovat základní autentizační kritéria falšování, přídatné látky a kontaminanty v potravinách |
popsat analytické metody využívané pro účely kontroly jakosti významných potravinářských komodit |
popsat analytické metody využívané pro účely kontroly jakosti významných potravinářských komodit |
informovat o hlavních potravinářských komoditách a parametrech, které určují jejich jakost |
informovat o hlavních potravinářských komoditách a parametrech, které určují jejich jakost |
popsat specifické metody prokazující kvalitu vybraných potravin |
popsat specifické metody prokazující kvalitu vybraných potravin |
Odborné dovednosti |
---|
provést běžné způsoby přípravy vzorků pro analýzu některých analytů ve vybraných potravinách |
provést běžné způsoby přípravy vzorků pro analýzu některých analytů ve vybraných potravinách |
provést běžné způsoby izolace analytů z potravinářské matrice |
provést běžné způsoby izolace analytů z potravinářské matrice |
provést běžné způsoby oddělení matrice od analytu |
provést běžné způsoby oddělení matrice od analytu |
provést vybrané analýzy jakostních parametrů převážně klasickými metodami analýzy |
provést vybrané analýzy jakostních parametrů převážně klasickými metodami analýzy |
vyhodnotit a interpretovat naměřené výsledky s případným statistickým zpracováním ve vztahu k legislativě |
vyhodnotit a interpretovat naměřené výsledky s případným statistickým zpracováním ve vztahu k legislativě |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
BELITZ, H., D., GROSCH, W. Food Chemistry, 2. vyd.. Berlin, 1999.
-
HÁLKOVÁ, J., RUMÍŠKOVÁ, M., RIEGLOVÁ, J. Analýza potravin, 2. vyd.. Újezd u Brna: I. Straka, 2001. ISBN 80-86494- 02-0.
-
JEŽEK, F. Senzorická analýza potravin. Návody na cvičení. Brno: VFU. ISBN 978-80-7305-725-1.
-
Kubáň, V., Kubáň, P. Analýza potravin. ES MZLU, Brno, 2007. ISBN 978-80-7375-036-7.
-
NOLLET, L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol. 1, Vol. 2.. New York: Marcel Dekker, 1996. ISBN 9780824750367.
-
ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno: NCO NZO, 2006. ISBN 978-80-7013-435-1.
|