Předmět: Základy cukrářství

« Zpět
Název předmětu Základy cukrářství
Kód předmětu TUACHP/TP3ZC
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Mrázková Martina, Ing. Ph.D.
  • Bučková Martina, Mgr. Ph.D.
  • Fojtíková Lenka, Ing.
Obsah předmětu
1. Legislativa, zařízení provozoven 2. Balení, skladování a přeprava polotovarů a hotových výrobků. 3. Hygiena a sanitace v cukrářské výrobě, bezpečnost práce a ochrana zdraví 4. Suroviny pro výrobu cukrářských výrobků I. 5. Suroviny pro výrobu cukrářských výrobků II. 6. Těsta I. 7. Těsta II. 8. Hmota I. 9. Hmota II. 10. Náplně I. 11. Náplně II. 12. Polevy I. 13. Polevy II. 14. Odborné kreslení

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
  • Příprava na zkoušku - 25 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 20 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
má hluboké znalosti o balení, skladování a přepravě polotovarů a hotových výrobků.
má hluboké znalosti o balení, skladování a přepravě polotovarů a hotových výrobků.
znát legislativní aspekty.
znát legislativní aspekty.
charakterizovat vybrané suroviny pro výrobu cukrářských výrobků.
charakterizovat vybrané suroviny pro výrobu cukrářských výrobků.
dokáže popsat a definovat hmoty a těsta používané v cukrářské výrobě.
dokáže popsat a definovat hmoty a těsta používané v cukrářské výrobě.
dokáže popsat a definovat náplně a polevy používané v cukrářské výrobě.
dokáže popsat a definovat náplně a polevy používané v cukrářské výrobě.
Odborné dovednosti
popsat výběr a úpravu jednotlivých surovin před jejich zpracováním.
popsat výběr a úpravu jednotlivých surovin před jejich zpracováním.
popsat technologické postupy přípravy jednotlivých druhů hmot, těst, náplní a polev.
popsat technologické postupy přípravy jednotlivých druhů hmot, těst, náplní a polev.
aplikovat použití hmot, těst, náplní a polev.
aplikovat použití hmot, těst, náplní a polev.
zhodnotit a popsat vady cukrářských výrobků.
zhodnotit a popsat vady cukrářských výrobků.
aplikovat získané poznatky odborného kreslení.
aplikovat získané poznatky odborného kreslení.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Exkurze
Exkurze
Přednášení
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Exkurze
Exkurze
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • Bláha Ludvík, Conková Věra, Kadlec František. Cukrářská výroba II. Praha, 2001. ISBN 978-80-7333-138-2.
  • Bláha Ludvík, Conková Věra, Kadlec František. Cukrářský výroba I. Praha, 2001. ISBN 978-80-7333-137-5.
  • Bláha Ludvík, Kopová Ivana, Šrek František. Suroviny pro obor vzdělání Cukrář. Praha, 2014. ISBN 978-80-7333-108-5.
  • Parisi Salvatore. Food packaging and food alterations : the user-oriented approach. Shrewsbury: Smithers Rapra. 2012.
  • Pulpánová Alena. Cukrářská technologie. Hradec Králové, 2013. ISBN 978-80-904093-1-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr