Vyučující
|
-
Mrázková Martina, Ing. Ph.D.
-
Bučková Martina, Mgr. Ph.D.
-
Fojtíková Lenka, Ing.
|
Obsah předmětu
|
1. Legislativa, zařízení provozoven 2. Balení, skladování a přeprava polotovarů a hotových výrobků. 3. Hygiena a sanitace v cukrářské výrobě, bezpečnost práce a ochrana zdraví 4. Suroviny pro výrobu cukrářských výrobků I. 5. Suroviny pro výrobu cukrářských výrobků II. 6. Těsta I. 7. Těsta II. 8. Hmota I. 9. Hmota II. 10. Náplně I. 11. Náplně II. 12. Polevy I. 13. Polevy II. 14. Odborné kreslení
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
- Příprava na zkoušku
- 25 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 20 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
má hluboké znalosti o balení, skladování a přepravě polotovarů a hotových výrobků. |
má hluboké znalosti o balení, skladování a přepravě polotovarů a hotových výrobků. |
znát legislativní aspekty. |
znát legislativní aspekty. |
charakterizovat vybrané suroviny pro výrobu cukrářských výrobků. |
charakterizovat vybrané suroviny pro výrobu cukrářských výrobků. |
dokáže popsat a definovat hmoty a těsta používané v cukrářské výrobě. |
dokáže popsat a definovat hmoty a těsta používané v cukrářské výrobě. |
dokáže popsat a definovat náplně a polevy používané v cukrářské výrobě. |
dokáže popsat a definovat náplně a polevy používané v cukrářské výrobě. |
Odborné dovednosti |
---|
popsat výběr a úpravu jednotlivých surovin před jejich zpracováním. |
popsat výběr a úpravu jednotlivých surovin před jejich zpracováním. |
popsat technologické postupy přípravy jednotlivých druhů hmot, těst, náplní a polev. |
popsat technologické postupy přípravy jednotlivých druhů hmot, těst, náplní a polev. |
aplikovat použití hmot, těst, náplní a polev. |
aplikovat použití hmot, těst, náplní a polev. |
zhodnotit a popsat vady cukrářských výrobků. |
zhodnotit a popsat vady cukrářských výrobků. |
aplikovat získané poznatky odborného kreslení. |
aplikovat získané poznatky odborného kreslení. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Exkurze |
Exkurze |
Přednášení |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Exkurze |
Exkurze |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
Bláha Ludvík, Conková Věra, Kadlec František. Cukrářská výroba II. Praha, 2001. ISBN 978-80-7333-138-2.
-
Bláha Ludvík, Conková Věra, Kadlec František. Cukrářský výroba I. Praha, 2001. ISBN 978-80-7333-137-5.
-
Bláha Ludvík, Kopová Ivana, Šrek František. Suroviny pro obor vzdělání Cukrář. Praha, 2014. ISBN 978-80-7333-108-5.
-
Parisi Salvatore. Food packaging and food alterations : the user-oriented approach. Shrewsbury: Smithers Rapra. 2012.
-
Pulpánová Alena. Cukrářská technologie. Hradec Králové, 2013. ISBN 978-80-904093-1-6.
|