Vyučující
|
-
Mlček Jiří, prof. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Principy udržitelnosti. 2. Udržitelný potravinový systém. 3. Udržitelnost jako trend v gastronomii. 4. Hodnocení udržitelnosti. 5. Potravinový odpad (sekundární potravinářské odpady, kompostování atd.). 6. Iniciativy pro snížení plýtvání jídlem. 7. Zerowaste v gastronomii. 8. Slowfood a jeho potenciál. 9. Sezónnost v gastronomii. 10. Podpora lokálních producentů. 11. Demografické faktory ovlivňující nabídku podniků. 12. Fairtrade a fair dining v gastronomii. 13. Udržitelné obaly v gastronomii. 14. Udržitelnost ve vztahu ke spotřebě živočišných komodit.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
- Příprava na zápočet
- 120 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
charakterizovat základní principy udržitelnosti v gastronomii |
charakterizovat základní principy udržitelnosti v gastronomii |
popsat jednotlivé základní aspekty udržitelnosti v gastronomii |
popsat jednotlivé základní aspekty udržitelnosti v gastronomii |
charakterizovat potravinový odpad |
charakterizovat potravinový odpad |
popsat směr Zerowaste v gastronomii |
popsat směr Zerowaste v gastronomii |
popsat směr Slowfood a jeho potenciál |
popsat směr Slowfood a jeho potenciál |
podat základní informace o podpoře lokálních producentů |
podat základní informace o podpoře lokálních producentů |
Odborné dovednosti |
---|
zhodnotit potravinový odpad a jeho využitelnost |
zhodnotit potravinový odpad a jeho využitelnost |
doporučit vhodný postup pro zpracování potravinářského odpadu |
doporučit vhodný postup pro zpracování potravinářského odpadu |
aplikovat zásady udržitelnosti v gastronomii |
aplikovat zásady udržitelnosti v gastronomii |
aplikovat zásady bezodpadové kuchyně |
aplikovat zásady bezodpadové kuchyně |
zhodnotit produkci lokálních producentů a podpořit ji |
zhodnotit produkci lokálních producentů a podpořit ji |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Exkurze |
Exkurze |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Exkurze |
Exkurze |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
BALDWIN, CH.J. Sustainability in the Food Industry. Hoboken: Wiley-Blackwell, 2009. ISBN 978-0813808468.
-
CAMPANHOLA, C., SHIVAJI, P. Sustainable Food and Agriculture. London: Academic Press, 2019. ISBN 978-0-12-812134-4.
-
EDWARDS, K. Kuchyně šetrná k planetě. Brno: Lingea, 2021. ISBN 978-80-7508-722-5.
-
REYNOLDS, CH. et al. Routledge Handbook of Food Waste. Abingdon: Routledge, Taylor & Francis, 2020. ISBN 9781138615861.
-
SLOAN, P. et al. The Routledge Handbook of Sustainable Food and Gastronomy. Abingdon: Routledge, Taylor & Francis, 2015. ISBN 9780415702553.
|