|
Vyučující
|
-
Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Základní složky potravin a pokrmů. 2. Složení bílkovin. 3. Esenciální a další základní aminokyseliny. 4. Cukry. 5. Významné disacharidy. 6. Škrob a vláknina. 7. Mastné kyseliny. 8. Tuky, lipidy. 9. Vitaminy. 10. Přídatné a kontaminující látky.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
- Účast na výuce
- 84 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 6 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Předpokládají se základní probírané znalosti z chemie a biologie. |
| Předpokládají se základní probírané znalosti z chemie a biologie. |
| Výsledky učení |
|---|
| podat informace o všeobecném složení potravin a pokrmů |
| podat informace o všeobecném složení potravin a pokrmů |
| uvést lipidy a jejich složky, mastné kyseliny v potravinách |
| uvést lipidy a jejich složky, mastné kyseliny v potravinách |
| popsat sacharidy - cukry v potravinách |
| popsat sacharidy - cukry v potravinách |
| popsat sacharidy - škrob a vlákninu v potravinách |
| popsat sacharidy - škrob a vlákninu v potravinách |
| charakterizovat aminokyseliny a bílkoviny v potravinách |
| charakterizovat aminokyseliny a bílkoviny v potravinách |
| popsat další přítomné složky v potravinách, jako jsou vitaminy, přídatné látky a kontaminanty |
| popsat další přítomné složky v potravinách, jako jsou vitaminy, přídatné látky a kontaminanty |
| Odborné dovednosti |
|---|
| vytvořit strukturní vzorce esenciálních mastných kyselin |
| vytvořit strukturní vzorce esenciálních mastných kyselin |
| vytvořit strukturní vzorce základních monosacharidů |
| vytvořit strukturní vzorce základních monosacharidů |
| vytvořit strukturní vzorce esenciálních aminokyselin |
| vytvořit strukturní vzorce esenciálních aminokyselin |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Přednášení |
| Přednášení |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
| Písemná zkouška |
| Písemná zkouška |
| Známkou |
| Známkou |
|
Doporučená literatura
|
-
ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno: NCO NZO, 2006. ISBN 978-80-7013-435-1.
-
Velíšek, Jan; Hajšlová, Jana. Chemie potravin II.. Tábor: Ossis, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9.
-
Velíšek, Jan; Hajšlová, Jana. Chemie potravin I.. Tábor: Ossis, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.
-
Velíšek, Jan. Chemie potravin 1. Vyd. 2. uprav. Tábor : OSSIS, 2002. ISBN 8086659003.
-
Velíšek, Jan. Chemie potravin 2. Vyd. 2. uprav. Tábor : OSSIS, 2002. ISBN 8086659011.
-
Velíšek, Jan. Chemie potravin 3. Vyd. 2. uprav. Tábor : OSSIS, 2002. ISBN 808665902X.
-
Velíšek Jan. The chemistry of food. Chichester, West Susex, 2014. ISBN 978-1-118-38384-1.
|