Vyučující
|
-
Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Základní složky potravin a pokrmů. 2. Složení bílkovin. 3. Esenciální a další základní aminokyseliny. 4. Cukry. 5. Významné disacharidy. 6. Škrob a vláknina. 7. Mastné kyseliny. 8. Tuky, lipidy. 9. Vitaminy. 10. Přídatné a kontaminující látky.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
- Účast na výuce
- 42 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 20 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 18 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Předpokládají se základní probírané znalosti z chemie a biologie. |
Předpokládají se základní probírané znalosti z chemie a biologie. |
Výsledky učení |
---|
podat informace o všeobecném složení potravin a pokrmů |
podat informace o všeobecném složení potravin a pokrmů |
uvést lipidy a jejich složky, mastné kyseliny v potravinách |
uvést lipidy a jejich složky, mastné kyseliny v potravinách |
popsat sacharidy - cukry v potravinách |
popsat sacharidy - cukry v potravinách |
popsat sacharidy - škrob a vlákninu v potravinách |
popsat sacharidy - škrob a vlákninu v potravinách |
charakterizovat aminokyseliny a bílkoviny v potravinách |
charakterizovat aminokyseliny a bílkoviny v potravinách |
popsat další přítomné složky v potravinách, jako jsou vitaminy, přídatné látky a kontaminanty |
popsat další přítomné složky v potravinách, jako jsou vitaminy, přídatné látky a kontaminanty |
Odborné dovednosti |
---|
vytvořit strukturní vzorce esenciálních mastných kyselin |
vytvořit strukturní vzorce esenciálních mastných kyselin |
vytvořit strukturní vzorce základních monosacharidů |
vytvořit strukturní vzorce základních monosacharidů |
vytvořit strukturní vzorce esenciálních aminokyselin |
vytvořit strukturní vzorce esenciálních aminokyselin |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Exkurze |
Exkurze |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Exkurze |
Exkurze |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno: NCO NZO, 2006. ISBN 978-80-7013-435-1.
-
Velíšek, Jan; Hajšlová, Jana. Chemie potravin II.. Tábor: Ossis, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9.
-
Velíšek, Jan; Hajšlová, Jana. Chemie potravin I.. Tábor: Ossis, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.
-
Velíšek, Jan. Chemie potravin 1. Vyd. 2. uprav. Tábor : OSSIS, 2002. ISBN 8086659003.
-
Velíšek, Jan. Chemie potravin 2. Vyd. 2. uprav. Tábor : OSSIS, 2002. ISBN 8086659011.
-
Velíšek, Jan. Chemie potravin 3. Vyd. 2. uprav. Tábor : OSSIS, 2002. ISBN 808665902X.
-
Velíšek Jan. The chemistry of food. Chichester, West Susex, 2014. ISBN 978-1-118-38384-1.
|