Předmět: Chemické složení a hodnocení potravin a pokrmů

« Zpět
Název předmětu Chemické složení a hodnocení potravin a pokrmů
Kód předmětu TUACHP/TP3PP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Základní složky potravin a pokrmů. 2. Složení bílkovin. 3. Esenciální a další základní aminokyseliny. 4. Cukry. 5. Významné disacharidy. 6. Škrob a vláknina. 7. Mastné kyseliny. 8. Tuky, lipidy. 9. Vitaminy. 10. Přídatné a kontaminující látky.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
  • Účast na výuce - 42 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 10 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 20 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 18 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Předpokládají se základní probírané znalosti z chemie a biologie.
Předpokládají se základní probírané znalosti z chemie a biologie.
Výsledky učení
podat informace o všeobecném složení potravin a pokrmů
podat informace o všeobecném složení potravin a pokrmů
uvést lipidy a jejich složky, mastné kyseliny v potravinách
uvést lipidy a jejich složky, mastné kyseliny v potravinách
popsat sacharidy - cukry v potravinách
popsat sacharidy - cukry v potravinách
popsat sacharidy - škrob a vlákninu v potravinách
popsat sacharidy - škrob a vlákninu v potravinách
charakterizovat aminokyseliny a bílkoviny v potravinách
charakterizovat aminokyseliny a bílkoviny v potravinách
popsat další přítomné složky v potravinách, jako jsou vitaminy, přídatné látky a kontaminanty
popsat další přítomné složky v potravinách, jako jsou vitaminy, přídatné látky a kontaminanty
Odborné dovednosti
vytvořit strukturní vzorce esenciálních mastných kyselin
vytvořit strukturní vzorce esenciálních mastných kyselin
vytvořit strukturní vzorce základních monosacharidů
vytvořit strukturní vzorce základních monosacharidů
vytvořit strukturní vzorce esenciálních aminokyselin
vytvořit strukturní vzorce esenciálních aminokyselin
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Exkurze
Exkurze
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Exkurze
Exkurze
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno: NCO NZO, 2006. ISBN 978-80-7013-435-1.
  • Velíšek, Jan; Hajšlová, Jana. Chemie potravin II.. Tábor: Ossis, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9.
  • Velíšek, Jan; Hajšlová, Jana. Chemie potravin I.. Tábor: Ossis, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.
  • Velíšek, Jan. Chemie potravin 1. Vyd. 2. uprav. Tábor : OSSIS, 2002. ISBN 8086659003.
  • Velíšek, Jan. Chemie potravin 2. Vyd. 2. uprav. Tábor : OSSIS, 2002. ISBN 8086659011.
  • Velíšek, Jan. Chemie potravin 3. Vyd. 2. uprav. Tábor : OSSIS, 2002. ISBN 808665902X.
  • Velíšek Jan. The chemistry of food. Chichester, West Susex, 2014. ISBN 978-1-118-38384-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr