Vyučující
|
-
Velichová Helena, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Základní terminologie (gastronomie, cestovní ruch, gastroturismus) a současné trendy v cestovním ruchu. 2. Vztah výživové politiky státu k rozvoji gastroturismu, evropské potravinové a výživové trendy. 3. Globalizace a její vliv na produkci potravin a světovou gastronomii. 4. Regionální politika a plánování regionálního rozvoje gastronomického turismu. 5. Evropské značení kvality potravin, regionální značky produktů ve vztahu ke gastronomickému turismu. 6. Tvorba produktů gastronomického cestovního ruchu. 7. Zážitková turistická gastronomie, perspektiva rozvoje gastronomického turismu. 8. Gastronomie jako nehmotné kulturní dědictví, regionální gastronomie. 9. Regionální produkty gastronomického cestovního ruchu, význam propagace místních potravinových zdrojů pro rozvoj gastroturismu. 10. Vzdělávací systém pro oblast gastroturismu, propagace gastronomického cestovního ruchu. 11. Historické změny ve stravování a stolování, pokrm jako symbolika, vlivy náboženských kultur na způsob vnímání stravování. 12. Specifika kuchyní jednotlivých evropských zemí. 13. Význam nových trendů a nových produktů v gastronomii pro rozvoj cestovního ruchu. 14. Trvale udržitelný rozvoj a místní kulinářské dědictví, propagace tradičních kulinářských specialit.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
- Účast na výuce
- 42 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 20 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 18 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Předpokládají se znalosti v oblasti teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii, biologii. |
Předpokládají se znalosti v oblasti teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii, biologii. |
Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii. |
Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii. |
Výsledky učení |
---|
podat informace o přítomnosti vody v potravinách a jejim vlivu |
podat informace o přítomnosti vody v potravinách a jejim vlivu |
charakterizovat vlastnosti základní složky potravin - bílkovin a jejich změny |
charakterizovat vlastnosti základní složky potravin - bílkovin a jejich změny |
popsat vlastnosti základní složky potravin - sacharidů a jejich změny |
popsat vlastnosti základní složky potravin - sacharidů a jejich změny |
uvést vlastnosti základní složky potravin - lipidů a jejich změny |
uvést vlastnosti základní složky potravin - lipidů a jejich změny |
popsat další přítomné složky v potravinách, jako jsou vitaminy, přídatné, cizorodé látky, a jejich vlastnosti |
popsat další přítomné složky v potravinách, jako jsou vitaminy, přídatné, cizorodé látky, a jejich vlastnosti |
Odborné dovednosti |
---|
vytvořit na základě struktury aminokyselin a pH jejich disociaci |
vytvořit na základě struktury aminokyselin a pH jejich disociaci |
vytvořit strukturní vzorce monosacharidů a následně oligosacharidů |
vytvořit strukturní vzorce monosacharidů a následně oligosacharidů |
popsat sled autooxidačních reakcí u lipidů |
popsat sled autooxidačních reakcí u lipidů |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Exkurze |
Exkurze |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Exkurze |
Exkurze |
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Analýza prezentace |
Analýza prezentace |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Analýza seminární práce |
Analýza seminární práce |
Zpracování prezentace |
Zpracování prezentace |
Doporučená literatura
|
-
Jeřábek Tomáš a kol. Management služeb, hotelnictví a cestovního ruchu III. Ostrava: KEY Publishing, 2018. ISBN 978-80-7418-301-0.
-
Kotíková H. Nové trendy v nabídce cestovního ruchu. Praha: Grada Publishing, 2013. ISBN 978-80-247-4603-6.
-
Kráčmar Stanislav a kol. Kulinářský cestovní ruch-vybrané kapitoly. Ostrava: KEY Publishing, 2019. ISBN 978-80-7418-315-7.
-
World Tourism Organization (UNWTO. Guidelines for the Development of Gastronomy Tourism. 2019.
-
Zelenka, J., Pásková, M. Výkladový slovník cestovního ruchu. Praha Linde, 2012. ISBN 978-80-7201-880-2.
|