Předmět: Gastroturismus

« Zpět
Název předmětu Gastroturismus
Kód předmětu TUACHP/TP3GT
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Velichová Helena, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Základní terminologie (gastronomie, cestovní ruch, gastroturismus) a současné trendy v cestovním ruchu. 2. Vztah výživové politiky státu k rozvoji gastroturismu, evropské potravinové a výživové trendy. 3. Globalizace a její vliv na produkci potravin a světovou gastronomii. 4. Regionální politika a plánování regionálního rozvoje gastronomického turismu. 5. Evropské značení kvality potravin, regionální značky produktů ve vztahu ke gastronomickému turismu. 6. Tvorba produktů gastronomického cestovního ruchu. 7. Zážitková turistická gastronomie, perspektiva rozvoje gastronomického turismu. 8. Gastronomie jako nehmotné kulturní dědictví, regionální gastronomie. 9. Regionální produkty gastronomického cestovního ruchu, význam propagace místních potravinových zdrojů pro rozvoj gastroturismu. 10. Vzdělávací systém pro oblast gastroturismu, propagace gastronomického cestovního ruchu. 11. Historické změny ve stravování a stolování, pokrm jako symbolika, vlivy náboženských kultur na způsob vnímání stravování. 12. Specifika kuchyní jednotlivých evropských zemí. 13. Význam nových trendů a nových produktů v gastronomii pro rozvoj cestovního ruchu. 14. Trvale udržitelný rozvoj a místní kulinářské dědictví, propagace tradičních kulinářských specialit.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
  • Účast na výuce - 42 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 10 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 20 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 18 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Předpokládají se znalosti v oblasti teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii, biologii.
Předpokládají se znalosti v oblasti teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii, biologii.
Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii.
Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii.
Výsledky učení
podat informace o přítomnosti vody v potravinách a jejim vlivu
podat informace o přítomnosti vody v potravinách a jejim vlivu
charakterizovat vlastnosti základní složky potravin - bílkovin a jejich změny
charakterizovat vlastnosti základní složky potravin - bílkovin a jejich změny
popsat vlastnosti základní složky potravin - sacharidů a jejich změny
popsat vlastnosti základní složky potravin - sacharidů a jejich změny
uvést vlastnosti základní složky potravin - lipidů a jejich změny
uvést vlastnosti základní složky potravin - lipidů a jejich změny
popsat další přítomné složky v potravinách, jako jsou vitaminy, přídatné, cizorodé látky, a jejich vlastnosti
popsat další přítomné složky v potravinách, jako jsou vitaminy, přídatné, cizorodé látky, a jejich vlastnosti
Odborné dovednosti
vytvořit na základě struktury aminokyselin a pH jejich disociaci
vytvořit na základě struktury aminokyselin a pH jejich disociaci
vytvořit strukturní vzorce monosacharidů a následně oligosacharidů
vytvořit strukturní vzorce monosacharidů a následně oligosacharidů
popsat sled autooxidačních reakcí u lipidů
popsat sled autooxidačních reakcí u lipidů
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Exkurze
Exkurze
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Exkurze
Exkurze
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Analýza prezentace
Analýza prezentace
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Analýza seminární práce
Analýza seminární práce
Zpracování prezentace
Zpracování prezentace
Doporučená literatura
  • Jeřábek Tomáš a kol. Management služeb, hotelnictví a cestovního ruchu III. Ostrava: KEY Publishing, 2018. ISBN 978-80-7418-301-0.
  • Kotíková H. Nové trendy v nabídce cestovního ruchu. Praha: Grada Publishing, 2013. ISBN 978-80-247-4603-6.
  • Kráčmar Stanislav a kol. Kulinářský cestovní ruch-vybrané kapitoly. Ostrava: KEY Publishing, 2019. ISBN 978-80-7418-315-7.
  • World Tourism Organization (UNWTO. Guidelines for the Development of Gastronomy Tourism. 2019.
  • Zelenka, J., Pásková, M. Výkladový slovník cestovního ruchu. Praha Linde, 2012. ISBN 978-80-7201-880-2.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr