Vyučující
|
-
Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Úvod, hlavní složky potravin. 2. Aminokyseliny, peptidy. 3. Bílkoviny, rostlinné a živočišné. 4. Vlastnosti, změny aminokyselin, bílkovin při zpracování. 5. Mastné kyseliny. 6. Lipidy. 7. Vlastnosti, změny lipidů při zpracování. 8. Monosacharidy a jejich vlastnosti. 9. Disacharidy a jejich vlastnosti. 10. Polysacharidy, změny sacharidů při zpracování. 11. Vitaminy hydrofilní. 12. Vitaminy lipofilní. 13. Přírodní antioxidanty, vlastnosti a účinky. 14. Přídatné látky a cizorodé složky potravin.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
- Domácí příprava na výuku
- 6 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 12 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 42 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Předpokládají se základní znalosti v oblasti chemie a biologie ze středoškolské výuky. |
Předpokládají se základní znalosti v oblasti chemie a biologie ze středoškolské výuky. |
Výsledky učení |
---|
charakterizovat základní složky potravin - aminokyseliny a bílkoviny |
charakterizovat základní složky potravin - aminokyseliny a bílkoviny |
popsat základní složky potravin - mono- a disacharidy |
popsat základní složky potravin - mono- a disacharidy |
popsat základní složky potravin - polysacharidy |
popsat základní složky potravin - polysacharidy |
charakterizovat základní složky potravin - mastné kyseliny, lipidy |
charakterizovat základní složky potravin - mastné kyseliny, lipidy |
popsat další významné složky potravin - vitaminy |
popsat další významné složky potravin - vitaminy |
Odborné dovednosti |
---|
vytvořit peptidový řetězec ze základních aminokyselin |
vytvořit peptidový řetězec ze základních aminokyselin |
vytvořit strukturní vzorce monosacharidů a vybraných disacharidů |
vytvořit strukturní vzorce monosacharidů a vybraných disacharidů |
vytvořit triacylglyceroly ze základních mastných kyselin |
vytvořit triacylglyceroly ze základních mastných kyselin |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Analýza seminární práce |
Známkou |
Známkou |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Analýza seminární práce |
Doporučená literatura
|
-
COULTATE, T.P. Food: The Chemistry of its Components, 5th ed.. Cambridge: RSC Publishing, 2009.
-
ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno: NCO NZO, 2006. ISBN 978-80-7013-435-1.
-
Velíšek, Jan; Hajšlová, Jana. Chemie potravin II.. Tábor: Ossis, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9.
-
Velíšek, Jan; Hajšlová, Jana. Chemie potravin I.. Tábor: Ossis, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.
-
Velíšek, Jan. Chemie potravin 1. Vyd. 1. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 8090239137.
-
Velíšek, Jan. Chemie potravin 2. Vyd. 1. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 8090239145.
-
Velíšek, Jan. Chemie potravin 3. Vyd. 1. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 8090239153.
|