Předmět: Úvod do chemie potravin

« Zpět
Název předmětu Úvod do chemie potravin
Kód předmětu TUACHP/TP2UP
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Úvod, hlavní složky potravin. 2. Aminokyseliny, peptidy. 3. Bílkoviny, rostlinné a živočišné. 4. Vlastnosti, změny aminokyselin, bílkovin při zpracování. 5. Mastné kyseliny. 6. Lipidy. 7. Vlastnosti, změny lipidů při zpracování. 8. Monosacharidy a jejich vlastnosti. 9. Disacharidy a jejich vlastnosti. 10. Polysacharidy, změny sacharidů při zpracování. 11. Vitaminy hydrofilní. 12. Vitaminy lipofilní. 13. Přírodní antioxidanty, vlastnosti a účinky. 14. Přídatné látky a cizorodé složky potravin.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
  • Domácí příprava na výuku - 6 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 12 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 42 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Předpokládají se základní znalosti v oblasti chemie a biologie ze středoškolské výuky.
Předpokládají se základní znalosti v oblasti chemie a biologie ze středoškolské výuky.
Výsledky učení
charakterizovat základní složky potravin - aminokyseliny a bílkoviny
charakterizovat základní složky potravin - aminokyseliny a bílkoviny
popsat základní složky potravin - mono- a disacharidy
popsat základní složky potravin - mono- a disacharidy
popsat základní složky potravin - polysacharidy
popsat základní složky potravin - polysacharidy
charakterizovat základní složky potravin - mastné kyseliny, lipidy
charakterizovat základní složky potravin - mastné kyseliny, lipidy
popsat další významné složky potravin - vitaminy
popsat další významné složky potravin - vitaminy
Odborné dovednosti
vytvořit peptidový řetězec ze základních aminokyselin
vytvořit peptidový řetězec ze základních aminokyselin
vytvořit strukturní vzorce monosacharidů a vybraných disacharidů
vytvořit strukturní vzorce monosacharidů a vybraných disacharidů
vytvořit triacylglyceroly ze základních mastných kyselin
vytvořit triacylglyceroly ze základních mastných kyselin
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Analýza seminární práce
Známkou
Známkou
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Analýza seminární práce
Doporučená literatura
  • COULTATE, T.P. Food: The Chemistry of its Components, 5th ed.. Cambridge: RSC Publishing, 2009.
  • ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno: NCO NZO, 2006. ISBN 978-80-7013-435-1.
  • Velíšek, Jan; Hajšlová, Jana. Chemie potravin II.. Tábor: Ossis, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9.
  • Velíšek, Jan; Hajšlová, Jana. Chemie potravin I.. Tábor: Ossis, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.
  • Velíšek, Jan. Chemie potravin 1. Vyd. 1. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 8090239137.
  • Velíšek, Jan. Chemie potravin 2. Vyd. 1. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 8090239145.
  • Velíšek, Jan. Chemie potravin 3. Vyd. 1. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 8090239153.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr