Předmět: Odborná praxe I

« Zpět
Název předmětu Odborná praxe I
Kód předmětu TUACHP/TP2P1
Organizační forma výuky Odborná praxe
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Adámková Anna, doc. Ing. et Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Základem tohoto předmětu je absolvování odborné praxe ve vybrané organizaci, v níž se student seznámí a aktivně se podílí na řešení konkrétních praktických situací. Podle typu vybrané organizace a zadaného úkolu se může jednat o např. přípravu jídel, přípravu a plánování jídelního lístku, přípravy cateringu, činnosti související s výživou člověka, provozní činnosti aj.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zápočet - 240 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
popsat základní chod provozu v závislosti na typu gastronomického zařízení, kde se účastnil praxe
popsat základní chod provozu v závislosti na typu gastronomického zařízení, kde se účastnil praxe
popsat řešení konkrétních praktických situací v tomto provozu
popsat řešení konkrétních praktických situací v tomto provozu
definovat vazby mezi jednotlivými částmi provozu
definovat vazby mezi jednotlivými částmi provozu
charakterizovat vazby mezi teoretickými znalostmi a získanými praktickými schopnostmi a dovednostmi
charakterizovat vazby mezi teoretickými znalostmi a získanými praktickými schopnostmi a dovednostmi
Odborné dovednosti
aplikovat pravidla a pokyny základů bezpečnosti práce v gastronomických provozech
aplikovat pravidla a pokyny základů bezpečnosti práce v gastronomických provozech
aplikovat pravidla osobní hygieny při práci s potravinami
aplikovat pravidla osobní hygieny při práci s potravinami
aplikovat základní informace a pokyny k odborné praxe
aplikovat základní informace a pokyny k odborné praxe
přenést teoretické znalosti do praktických dovedností v odborné praxi
přenést teoretické znalosti do praktických dovedností v odborné praxi
aktivně se zapojit do řešení konkrétních situací v praxi
aktivně se zapojit do řešení konkrétních situací v praxi
zaujmout stanovisko k absolvované odborné praxi
zaujmout stanovisko k absolvované odborné praxi
prezentovat nabyté zkušenosti z odborné praxe
prezentovat nabyté zkušenosti z odborné praxe
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Demonstrace
Demonstrace
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Nácvik pohybových a pracovních dovedností
Nácvik pohybových a pracovních dovedností
Pozorování
Pozorování
Řešení situačních problematik - učení se v situacích
Řešení situačních problematik - učení se v situacích
Zážitková (sebezkušenostní)
Zážitková (sebezkušenostní)
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Analýza jiné písem. práce studenta (kazuistika, deník, plán ...)
Analýza jiné písem. práce studenta (kazuistika, deník, plán ...)
Analýza výkonů studenta
Analýza výkonů studenta
Doporučená literatura
  • CÓN, F. Zařízení provozoven v kostce. 2. vyd. Gastronomie (R plus).. Divec: R plus, 2020. ISBN 978-80-904093-7-8.
  • FIŠERA, M. Gastronomie: vybrané kapitoly. Český Těšín: 2 Theta, 2016. ISBN 978-80-86380-78-0.
  • GISSLEN, W. Professional Cooking. Hoboken: John Wiley and Sons, 2011. ISBN 978-0470197523.
  • HRBKOVÁ, Z. Nové stolničení v kostce, 1. vyd.. Úvaly: Ratio, 2012. ISBN 80-86351-12-2.
  • VODOCHODSKÁ, L., ŠTĚPÁNEK, K. Technologie v kostce. 2. vyd. Gastronomie (R plus).. Divec: R plus, 2019. ISBN 978-80-904093-6-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr