Vyučující
|
-
Adámková Anna, doc. Ing. et Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Organizace odborné praxe I - zajištění, komunikace, požadavky na splnění. 2. Organizace odborné praxe II - průběh realizace, pravidla chování, reporting, zpětná vazba. 3. Úvod do základů hygieny práce. 4. Pravidla osobní hygieny při práci s potravinami. 5. Základy bezpečnosti práce. 6. Organizace samostatné práce studenta, styly učení (efektivita učení). 7. Studijní informační systém na UTB, mobilní aplikace a komunikační systémy na UTB (Mail, způsob přihlašování, psaní emailů, Teams). 8. Zásady etiky vědecké práce; Základy kritického myšlení. 9. Struktura informačních zdrojů; Práce s katalogem Knihovny UTB. 10. Formální a obsahová stránka odborného textu; Metodika zpracování seminárních a laboratorních úloh. 11. Zpracování technického dokumentu a prezentace. 12. Techniky prezentování výsledků odborné práce (komunikační dovednosti, prezentace před publikem). 13. Trénink prezentačních dovedností I - základy chování při prezentaci. 14. Trénink prezentačních dovedností II - argumentační techniky, práce v týmech.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zápočet
- 60 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
orientovat se v základních informacích o odborné praxi |
orientovat se v základních informacích o odborné praxi |
definovat a vysvětlit pravidla osobní hygieny při práci s potravinami |
definovat a vysvětlit pravidla osobní hygieny při práci s potravinami |
definovat a vysvětlit pravidla bezpečnosti práce v gastronomických provozech |
definovat a vysvětlit pravidla bezpečnosti práce v gastronomických provozech |
vysvětlit základní pojmy z oblasti psaní odborných textů |
vysvětlit základní pojmy z oblasti psaní odborných textů |
charakterizovat základní pravidla a techniky pro prezentování výsledků odborné práce |
charakterizovat základní pravidla a techniky pro prezentování výsledků odborné práce |
Odborné dovednosti |
---|
aplikovat základní informace a pokyny k organizaci odborné praxe |
aplikovat základní informace a pokyny k organizaci odborné praxe |
aplikovat pravidla osobní hygieny při práci s potravinami |
aplikovat pravidla osobní hygieny při práci s potravinami |
aplikovat pravidla a pokyny základů bezpečnosti práce v gastronomických provozech |
aplikovat pravidla a pokyny základů bezpečnosti práce v gastronomických provozech |
prezentovat získané dovednosti z odborné praxe |
prezentovat získané dovednosti z odborné praxe |
zaujmout stanovisko k předneseným informacím a diskutovat o nich |
zaujmout stanovisko k předneseným informacím a diskutovat o nich |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Aktivizující (simulace, hry, dramatizace) |
Aktivizující (simulace, hry, dramatizace) |
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Příprava a přednes prezentace |
Příprava a přednes prezentace |
Rozhovor |
Rozhovor |
Doporučená literatura
|
-
CÓN, F. Zařízení provozoven v kostce. 2. vyd. Gastronomie.. Divec: R plus, 2020. ISBN 9788090409378.
-
FIŠERA, M. Gastronomie: vybrané kapitoly. Český Těšín: 2 Theta, 2016. ISBN 9788086380780.
-
GISSLEN, W. Professional Cooking. Hoboken: John Wiley and Sons, 2011. ISBN 9780470197523.
-
HRBKOVÁ, Z. Nové stolničení v kostce. 1. vyd.. Úvaly: Ratio, 2012. ISBN 8086351122.
-
VODOCHODSKÁ, L., ŠTĚPÁNEK, K. Technologie v kostce. 2. vyd. Gastronomie.. Divec: R plus, 2019. ISBN 9788090409361.
|