Předmět: Seminář k odborné praxi I

« Zpět
Název předmětu Seminář k odborné praxi I
Kód předmětu TUACHP/TP2OP
Organizační forma výuky Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Adámková Anna, doc. Ing. et Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Organizace odborné praxe I - zajištění, komunikace, požadavky na splnění. 2. Organizace odborné praxe II - průběh realizace, pravidla chování, reporting, zpětná vazba. 3. Úvod do základů hygieny práce. 4. Pravidla osobní hygieny při práci s potravinami. 5. Základy bezpečnosti práce. 6. Organizace samostatné práce studenta, styly učení (efektivita učení). 7. Studijní informační systém na UTB, mobilní aplikace a komunikační systémy na UTB (Mail, způsob přihlašování, psaní emailů, Teams). 8. Zásady etiky vědecké práce; Základy kritického myšlení. 9. Struktura informačních zdrojů; Práce s katalogem Knihovny UTB. 10. Formální a obsahová stránka odborného textu; Metodika zpracování seminárních a laboratorních úloh. 11. Zpracování technického dokumentu a prezentace. 12. Techniky prezentování výsledků odborné práce (komunikační dovednosti, prezentace před publikem). 13. Trénink prezentačních dovedností I - základy chování při prezentaci. 14. Trénink prezentačních dovedností II - argumentační techniky, práce v týmech.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zápočet - 60 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
orientovat se v základních informacích o odborné praxi
orientovat se v základních informacích o odborné praxi
definovat a vysvětlit pravidla osobní hygieny při práci s potravinami
definovat a vysvětlit pravidla osobní hygieny při práci s potravinami
definovat a vysvětlit pravidla bezpečnosti práce v gastronomických provozech
definovat a vysvětlit pravidla bezpečnosti práce v gastronomických provozech
vysvětlit základní pojmy z oblasti psaní odborných textů
vysvětlit základní pojmy z oblasti psaní odborných textů
charakterizovat základní pravidla a techniky pro prezentování výsledků odborné práce
charakterizovat základní pravidla a techniky pro prezentování výsledků odborné práce
Odborné dovednosti
aplikovat základní informace a pokyny k organizaci odborné praxe
aplikovat základní informace a pokyny k organizaci odborné praxe
aplikovat pravidla osobní hygieny při práci s potravinami
aplikovat pravidla osobní hygieny při práci s potravinami
aplikovat pravidla a pokyny základů bezpečnosti práce v gastronomických provozech
aplikovat pravidla a pokyny základů bezpečnosti práce v gastronomických provozech
prezentovat získané dovednosti z odborné praxe
prezentovat získané dovednosti z odborné praxe
zaujmout stanovisko k předneseným informacím a diskutovat o nich
zaujmout stanovisko k předneseným informacím a diskutovat o nich
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Aktivizující (simulace, hry, dramatizace)
Aktivizující (simulace, hry, dramatizace)
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Příprava a přednes prezentace
Příprava a přednes prezentace
Rozhovor
Rozhovor
Doporučená literatura
  • CÓN, F. Zařízení provozoven v kostce. 2. vyd. Gastronomie.. Divec: R plus, 2020. ISBN 9788090409378.
  • FIŠERA, M. Gastronomie: vybrané kapitoly. Český Těšín: 2 Theta, 2016. ISBN 9788086380780.
  • GISSLEN, W. Professional Cooking. Hoboken: John Wiley and Sons, 2011. ISBN 9780470197523.
  • HRBKOVÁ, Z. Nové stolničení v kostce. 1. vyd.. Úvaly: Ratio, 2012. ISBN 8086351122.
  • VODOCHODSKÁ, L., ŠTĚPÁNEK, K. Technologie v kostce. 2. vyd. Gastronomie.. Divec: R plus, 2019. ISBN 9788090409361.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr