|
Vyučující
|
-
Pakhofferová Tereza, Ing.
-
Adámková Anna, doc. Ing. et Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Charakteristika gastronomie, společného stravování a gastronomických služeb. 2. Gastronomie pravěku. 3. Gastronomie starověku. 4. Gastronomie ve starověkém Řecku a Římě. 5. Gastronomie středověku. 6. Gastronomie středověké Evropy. 7. Gastronomie novověku. 8. Francouzská gastronomie v 18. až 20. století. 9. Změny ve stravování po roce 1800. 10. Vývoj české gastronomie. 11. Mezníky gastronomie významné pro společnost. 12. Dějiny restaurací. 13. Současná světová, evropská a česká gastronomie. 14. Předpokládaný vývoj gastronomie.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zkoušku
- 150 hodin za semestr
|
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| vyjmenovat hlavní historické etapy v oblasti gastronomie |
| vyjmenovat hlavní historické etapy v oblasti gastronomie |
| popsat základní vlastnosti hlavních historických etap v gastronomii |
| popsat základní vlastnosti hlavních historických etap v gastronomii |
| objasnit rozdíly mezi národní a mezinárodní gastronomií v jednotlivých obdobích od počátku 20. století |
| objasnit rozdíly mezi národní a mezinárodní gastronomií v jednotlivých obdobích od počátku 20. století |
| charakterizovat směry v současné světové, evropské a české gastronomii |
| charakterizovat směry v současné světové, evropské a české gastronomii |
| vyjmenovat a popsat aktuální gastronomické trendy na počátku 21. století |
| vyjmenovat a popsat aktuální gastronomické trendy na počátku 21. století |
| Odborné dovednosti |
|---|
| vyhledat, zpracovat a zhodnotit informace na zadané téma z oblasti gastronomie |
| vyhledat, zpracovat a zhodnotit informace na zadané téma z oblasti gastronomie |
| interpretovat a prezentovat vybrané téma |
| interpretovat a prezentovat vybrané téma |
| zaujmout stanovisko k předneseným informacím a kriticky je zhodnotit |
| zaujmout stanovisko k předneseným informacím a kriticky je zhodnotit |
| nalézt vazby mezi českou a mezinárodní gastronomií |
| nalézt vazby mezi českou a mezinárodní gastronomií |
| diskutovat témata o předpokládaném vývoji gastronomie |
| diskutovat témata o předpokládaném vývoji gastronomie |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Exkurze |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Exkurze |
| Individuální práce studentů |
| Individuální práce studentů |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Didaktický test |
| Didaktický test |
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
| Příprava a přednes prezentace |
| Příprava a přednes prezentace |
| Známkou |
| Známkou |
|
Doporučená literatura
|
-
BERANOVÁ, M. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha: Akademie věd České republiky, 2005. ISBN 80-200-1340-7.
-
FIŠERA, M. Gastronomie: vybrané kapitoly. Český Těšín: 2 Theta, 2016. ISBN 978-80-86380-78-0.
-
FREEDMAN, P. Jídlo dějiny chuti. Praha: Mladá fronta, 2008. ISBN 978-80-204-1847-0.
-
MONTANARI, M. Hlad a hojnost. Dějiny stravování v Evropě. Praha: Lidové noviny, 2003. ISBN 80-7106-560-9.
-
ROSENTHAL, A.J. Cooking: Domestic Techniques. In: Encyclopedia of Food and Health, s. 316-320. Oxford: Academic Press, 2016. ISBN 9780123849533.
|