Předmět: Základy a vývoj gastronomie ve společnosti

« Zpět
Název předmětu Základy a vývoj gastronomie ve společnosti
Kód předmětu TUACHP/TP1VG
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Adámková Anna, doc. Ing. et Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Charakteristika gastronomie, společného stravování a gastronomických služeb. 2. Gastronomie pravěku. 3. Gastronomie starověku. 4. Gastronomie ve starověkém Řecku a Římě. 5. Gastronomie středověku. 6. Gastronomie středověké Evropy. 7. Gastronomie novověku. 8. Francouzská gastronomie v 18. až 20. století. 9. Změny ve stravování po roce 1800. 10. Vývoj české gastronomie. 11. Mezníky gastronomie významné pro společnost. 12. Dějiny restaurací. 13. Současná světová, evropská a česká gastronomie. 14. Předpokládaný vývoj gastronomie.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 150 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
vyjmenovat hlavní historické etapy v oblasti gastronomie
vyjmenovat hlavní historické etapy v oblasti gastronomie
popsat základní vlastnosti hlavních historických etap v gastronomii
popsat základní vlastnosti hlavních historických etap v gastronomii
objasnit rozdíly mezi národní a mezinárodní gastronomií v jednotlivých obdobích od počátku 20. století
objasnit rozdíly mezi národní a mezinárodní gastronomií v jednotlivých obdobích od počátku 20. století
charakterizovat směry v současné světové, evropské a české gastronomii
charakterizovat směry v současné světové, evropské a české gastronomii
vyjmenovat a popsat aktuální gastronomické trendy na počátku 21. století
vyjmenovat a popsat aktuální gastronomické trendy na počátku 21. století
Odborné dovednosti
vyhledat, zpracovat a zhodnotit informace na zadané téma z oblasti gastronomie
vyhledat, zpracovat a zhodnotit informace na zadané téma z oblasti gastronomie
interpretovat a prezentovat vybrané téma
interpretovat a prezentovat vybrané téma
zaujmout stanovisko k předneseným informacím a kriticky je zhodnotit
zaujmout stanovisko k předneseným informacím a kriticky je zhodnotit
nalézt vazby mezi českou a mezinárodní gastronomií
nalézt vazby mezi českou a mezinárodní gastronomií
diskutovat témata o předpokládaném vývoji gastronomie
diskutovat témata o předpokládaném vývoji gastronomie
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Didaktický test
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Příprava a přednes prezentace
Příprava a přednes prezentace
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • BERANOVÁ, M. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha: Akademie věd České republiky, 2005. ISBN 80-200-1340-7.
  • FIŠERA, M. Gastronomie: vybrané kapitoly. Český Těšín: 2 Theta, 2016. ISBN 978-80-86380-78-0.
  • FREEDMAN, P. Jídlo dějiny chuti. Praha: Mladá fronta, 2008. ISBN 978-80-204-1847-0.
  • MONTANARI, M. Hlad a hojnost. Dějiny stravování v Evropě. Praha: Lidové noviny, 2003. ISBN 80-7106-560-9.
  • ROSENTHAL, A.J. Cooking: Domestic Techniques. In: Encyclopedia of Food and Health, s. 316-320. Oxford: Academic Press, 2016. ISBN 9780123849533.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr