Předmět: Seminář ze základů přírodních věd

« Zpět
Název předmětu Seminář ze základů přírodních věd
Kód předmětu TUACHP/TP1SV
Organizační forma výuky Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Pakhofferová Tereza, Ing.
  • Adámková Anna, doc. Ing. et Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Úvod do studia biologie. 2. Složení živých soustav. 3. Buňka. 4. Stručný přehled orgánových soustav člověka se zaměřením na výživu člověka 5. Základní pojmy z oblasti výživy člověka 6. Stručný úvod do gastronomie a gastronomických technologií

Studijní aktivity a metody výuky
  • Účast na výuce - 16 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 14 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
charakterizovat základní pojmy z oblasti biologie
charakterizovat základní pojmy z oblasti biologie
definovat základní složení živých soustav a charakterizovat jejich základní vlastnosti
definovat základní složení živých soustav a charakterizovat jejich základní vlastnosti
vysvětlit rozdíly mezi rostlinnou a živočišnou buňkou
vysvětlit rozdíly mezi rostlinnou a živočišnou buňkou
charakterizovat základní orgánové soustavy člověka
charakterizovat základní orgánové soustavy člověka
vysvětlit základní pojmy používané v gastronomii a výživě člověka
vysvětlit základní pojmy používané v gastronomii a výživě člověka
Odborné dovednosti
vyhledat, zpracovat a zhodnotit informace na zadané téma ze základů biologie
vyhledat, zpracovat a zhodnotit informace na zadané téma ze základů biologie
interpretovat a prezentovat vybrané téma z oblasti biologie
interpretovat a prezentovat vybrané téma z oblasti biologie
zaujmout stanovisko k předneseným informacím
zaujmout stanovisko k předneseným informacím
diskutovat o základních tématech z oblasti biologie, gastronomie a výživy člověka
diskutovat o základních tématech z oblasti biologie, gastronomie a výživy člověka
provést rozdělení a popsat důležité orgánové soustavy člověka
provést rozdělení a popsat důležité orgánové soustavy člověka
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Exkurze
Exkurze
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Exkurze
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Exkurze
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Didaktický test
Příprava a přednes prezentace
Příprava a přednes prezentace
Doporučená literatura
  • MIŠURCOVÁ, L. Základy biologie. Zlín: UTB, 2012. ISBN 9788074541568.
  • RAVEN, P.H. et al. Biology. New York: McGraw-Hill Companies, Inc., 2008. ISBN 9780072965810.
  • ROSYPAL, S. Nový přehled biologie. Praha: Scientia, 2003. ISBN 978-80-86960-26-4.
  • TROJAN, S., SCHREIBER, M. Knižní atlas biologie člověka: + 430 modelových otázek k přijímacím zkouškám na medicínu + 100 obrazových podkladů k opakování a procvičování. 2. upr. vyd.. Praha: Scientia, 2007. ISBN 9788086960111.
  • ZEECE, M. Introduction to the Chemistry of Food. London: Academic Press, 2020. ISBN 9780128094341.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr