Předmět: Antropologie potravin a výživy

« Zpět
Název předmětu Antropologie potravin a výživy
Kód předmětu TUACHP/TP1AP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Plášková Anna, Ing.
  • Adámková Anna, doc. Ing. et Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Antropologie výživy, základní pojmy a aspekty. 2. Trávicí soustava. 3. Složky výživy - Makronutrienty - Sacharidy. 4. Složky výživy - Makronutrienty - Lipidy. 5. Složky výživy - Makronutrienty - Proteiny. 6. Složky výživy - Mikronutrienty. 7. Obecná výživová doporučení. 8. Energetický metabolismus. 9. Výpočet optimálního příjmu energie dle HBR. 10. Základy hodnocení stavu výživy I. 11. Základy hodnocení stavu výživy II. 12. Základy výživy dětí a dospívajících I. 13. Základy výživy dětí a dospívajících II. 14. Výživa ve stáří.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zápočet - 150 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
je seznámen se základními pojmy z oblasti výživy člověka a je schopen je definovat
je seznámen se základními pojmy z oblasti výživy člověka a je schopen je definovat
popsat trávicí soustavu člověka
popsat trávicí soustavu člověka
charakterizovat jednotlivé složky výživy člověka
charakterizovat jednotlivé složky výživy člověka
popsat a vysvětlit jednotlivá obecná výživová doporučení
popsat a vysvětlit jednotlivá obecná výživová doporučení
charakterizovat základní pojmy a metody z oblasti hodnocení stavu výživy člověka
charakterizovat základní pojmy a metody z oblasti hodnocení stavu výživy člověka
Odborné dovednosti
zaujmout stanovisko k jednotlivým složkám výživy
zaujmout stanovisko k jednotlivým složkám výživy
kriticky zhodnotit množství jednotlivých složek výživy ve stravě člověka
kriticky zhodnotit množství jednotlivých složek výživy ve stravě člověka
vypočítat optimální příjem energie
vypočítat optimální příjem energie
aplikovat vybrané metody pro zhodnocení stavu výživy člověka
aplikovat vybrané metody pro zhodnocení stavu výživy člověka
zaujmout stanovisko k výživovému stavu člověka
zaujmout stanovisko k výživovému stavu člověka
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Didaktický test
Didaktický test
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • Kunová, Václava. Zdravá výživa. 2., přeprac. vyd. Praha : Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0.
  • Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Vyd. 1. Praha : Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
  • TLÁSKAL, P., BLATTNÁ, J., DLOUHÝ, P., DOSTÁLOVÁ, J., PERLÍN, C., PIVOŇKA, J., KUNOVÁ, V., ŠTIKOVÁ, O. Výživa a potraviny pro zdraví. Praha: Společnost pro výživu, 2016. ISBN 978-80-906659-0-3.
  • VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin III. 3. roz. a přeprac. vyd.. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-254-6987.
  • WHITNEY, E.N., ROLFES, S.R. Understanding Nutrition. London: Cengage Learning, 2016. ISBN 9781337392693.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr