Předmět: Dietetika a dietologie

« Zpět
Název předmětu Dietetika a dietologie
Kód předmětu TUACHP/TK8DD
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Adámková Anna, doc. Ing. et Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Hodnocení stavu výživy člověka a vliv výživy na zdravotní stav jedince. 2. Současné technické vybavení na vyhodnocení stavu výživy a sestavování jídelníčků. 3. Základy a zásady léčebné výživy. 4. Přehled diet dietního systému v ČR. 5. Diety I. skupiny (základní) - tekutá, čajová, kašovitá. 6. Diety I. skupiny (základní) - šetřící, racionální, s omezením tuků. 7. Diety I. skupiny (základní) - bezezbytková, nízkobílkovinná, nízkocholesterolová. 8. Diety I. skupiny (základní) - redukční, diabetická. 9. Diety I. skupiny (základní) - neslaná šetřící, výživná. 10. Diety I. skupiny (základní) - strava batolat, strava větších dětí. 11. Diety speciální. 12. Diety výběrové a individuální. 13. Diety možné a variabilní. 14. Vhodné pokrmy a nápoje pro jednotlivé diety.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zápočet - 36 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 16 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 8 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti z oblasti biologie lidského těla.
Znalosti z oblasti biologie lidského těla.
Výsledky učení
popsat stav výživy člověka.
popsat stav výživy člověka.
charakterizovat rozdělení dietního systému používaného v ČR.
charakterizovat rozdělení dietního systému používaného v ČR.
zdůvodnit výhody a použití základních diet.
zdůvodnit výhody a použití základních diet.
shrnout význam a využití dalších typů diet (speciální, výběrové, individuální).
shrnout význam a využití dalších typů diet (speciální, výběrové, individuální).
doporučit vhodné nápoje pro jednotlivé diety.
doporučit vhodné nápoje pro jednotlivé diety.
Odborné dovednosti
posoudit a zhodnotit vhodnost aktuálních výživových zvyklostí člověka vzhledem k výživovým doporučením pro obyvatelstvo ČR.
posoudit a zhodnotit vhodnost aktuálních výživových zvyklostí člověka vzhledem k výživovým doporučením pro obyvatelstvo ČR.
analyzovat stav výživy člověka.
analyzovat stav výživy člověka.
zaujmout stanovisko k výživovému stavu člověka.
zaujmout stanovisko k výživovému stavu člověka.
aplikovat základní pravidla pro návrh dietních opatření.
aplikovat základní pravidla pro návrh dietních opatření.
navrhnout vhodné dietní opatření.
navrhnout vhodné dietní opatření.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Analýza seminární práce
Analýza seminární práce
Didaktický test
Didaktický test
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • KOHOUT, P., PAVLÍČKOVÁ, J. Zácpa. 70 s.. Praha: Maxdorf, 2005. ISBN 80-7345-050-X.
  • KOVÁŘ, J., STARNOVSKÁ, T. Diety při zvýšené hladině cholesterolu. 31 s.. Praha: MAC, 2000. ISBN 80-86015-63-7.
  • KREKULOVÁ, L., ŘEHÁK, V. Dieta při onemocněních jater, žlučníku a žlučových cest. 67 s.. Praha: Triton, 2002. ISBN 80-7254-295-8.
  • Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Vyd. 1. Praha : Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
  • VRÁNOVÁ, D. Chronická onemocnění a doporučená výživová opatření. 184 s.. Olomouc: Anag, 2013. ISBN 978-80-7263-788-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr