Předmět: Analýza a hodnocení potravin

« Zpět
Název předmětu Analýza a hodnocení potravin
Kód předmětu TUACHP/TK7AH
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 7
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc.
  • Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D.
  • Sumczynski Daniela, doc. Ing. Ph.D.
  • Ondrášová Monika, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Kapalinová chromatografie - jednotlivé techniky, stanovení základních nutrientů, biologicky aktivních látek, přídatných látek, metody derivatizace. 2. Plynová chromatografie - techniky, aplikace GC pro stanovení těkavých analytů, derivatizace. 3. Superkritická fluidní chromatografie - princip, aplikace v analýze potravin 4. Elektromigrační metody - elektroforéza, elektroosmotický tok, techniky separace zónové a kapilární elektroforézy, IEF, ITP, MEKC a jejich aplikace v analýze potravin 5. Hmotnostní spektrometrie - princip ionizace, analyzátory, detektory, aplikace v analýze potravin a bioaktivních látek 6. Hmotnostní spektrometrie - kombinace se separačními metodami (GC-MS, LC-MS, ICP-MS). 7. Analýza prvků - spalovací EA, ES, MAS, AAS, MS). Mineralizace. 8. Molekulová absorpční spektrometrie v UV/VIS. Stanovení barviv, prvků, organických kyselin aj. 9. Luminiscenční a fluorescenční spektrometrie - princip, aplikace v analýze potravin. 10. Vibrační spektrometrie - IR, Raman. Aplikace v analýze potravin a bioaktivních látek. 11. NMR spektroskopie - princip a teorie chemického posunu signálů, jejich počty. 12. Polarimetrie, index lomu - princip a aplikace v potravinářství. 13. Nefelometrie, turbidimetrie - princip a aplikace v potravinářství. 14. Shrnutí učiva.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Laborování
  • Účast na výuce - 28 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 122 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti z analytické chemie, chemie potravin, analýzy potravin.
Znalosti z analytické chemie, chemie potravin, analýzy potravin.
Výsledky učení
popsat principy kapalinové chromatografie a uvést příklady její aplikace v analýze potravin
popsat principy kapalinové chromatografie a uvést příklady její aplikace v analýze potravin
popsat principy plynové chromatografie a její aplikaci v oblasti analýzy těkavých látek
popsat principy plynové chromatografie a její aplikaci v oblasti analýzy těkavých látek
popsat techniku hmotnostní spektrometrie a její význam v oblasti analýzy potravin
popsat techniku hmotnostní spektrometrie a její význam v oblasti analýzy potravin
charakterizovat techniky derivatizace při kapalinové a plynové chromatografii
charakterizovat techniky derivatizace při kapalinové a plynové chromatografii
vysvětlit principy elektroforetických metod a jejich aplikaci v analýze potravin
vysvětlit principy elektroforetických metod a jejich aplikaci v analýze potravin
Odborné dovednosti
aplikovat techniku HPLC pro stanovení vitaminu C
aplikovat techniku HPLC pro stanovení vitaminu C
aplikovat techniku stanovení vlhkosti u střídy chleba
aplikovat techniku stanovení vlhkosti u střídy chleba
stanovit obsah laktózy v mléce
stanovit obsah laktózy v mléce
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Analýza prezentace studenta
Analýza prezentace studenta
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • Davídek, J. Laboratorní příručka analýzy potravin.
  • Davídek, J. Laboratorní příručka analýzy potravin. Praha : SNTL, 1977.
  • DUBRAVNICKÝ, J. a kol. Laboratorium oboru II. (Skriptum).
  • GROB, R.L., BARRY, E.F. (Eds.). Modern Practice of Gas Chromatography. 4th Ed.. New York: J. Wiley and Sons, 2004. ISBN 978-0-471-22983-4.
  • Kinston H. M., Jassie L. Introduction to microwave sample preparation.
  • Kinston H. M., Jassie L. Introduction to microwave sample preparation. ACS, Washington DC, 1988.
  • Klouda, Pavel. Moderní analytické metody.
  • Klouda, Pavel. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd. Ostrava : Pavel Klouda, 2003. ISBN 80-86369-07-2.
  • Meyer V.R. Practical high-performance liquid chromatography.
  • Meyer V.R. Practical high-performance liquid chromatography. 4.ed, J.Wiley and Sons, NY USA, 2004.
  • Montaser A., Golightly D.W. Inductively Coupled Plasmas in Analytical Atomic Spectrometry.
  • Montaser A., Golightly D.W. Inductively Coupled Plasmas in Analytical Atomic Spectrometry. 2nd ed., VCH New York, 1992. ISBN 1-56081-514-0.
  • NELMS, S.M. ICP Mass Spectrometry Handbook.. Oxford: Blackwell, 2005. ISBN 978-1-405-10916-1.
  • NOLLET, L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol. 1, Vol. 2.. New York: Marcel Dekker, 1996. ISBN 9780824750367.
  • Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practice. 3.ed., ITP New York, 1994.
  • Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practice.
  • PRÍBELA, A. Analýza potravin. Cvičenie. (Skriptum).
  • PRÍBELA, A. Analýza potravin. Cvičenie. (Skriptum). Bratislava : STU, 1991. ISBN 80-227-0374-5.
  • Szpunar, Joanna. Hyphenated techniques in speciation analysis.
  • ŠORMAN, L. a kol. Laboratorium oboru I. (Skriptum).


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr