Předmět: Výživa člověka

« Zpět
Název předmětu Výživa člověka
Kód předmětu TUACHP/TK5VC
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Bučková Martina, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
- Stavba a funkce trávicího ústrojí - dutina ústní, jícen, žaludek. - Stavba a funkce trávicího ústrojí - tenké střevo, tlusté střevo, konečník. - Stavba a funkce slinivky břišní, jater, ledvin. - Složení a funkce krve, lymfy, kostní hmoty. - Základní složky potravy - makronutrienty. - Základní složky potravy - mikronutrienty. - Voda ve výživě člověka. - Výživová doporučení. - Hlavní energetické potřeby organizmu, důsledky nerovnováhy, poruchy příjmu potravy. - Zásady výživy před početím, výživa žen v těhotenství a během kojení. - Výživa dětí do 1 roku, výživa dětí nad 1 rok, výživa dospívajících. - Výživa dospělých, výživa seniorů a základní principy sportovní výživy. - Výživa při prevenci a léčbě civilizačních chorob (kardiovaskulární onemocnění, diabetes mellitus, osteoporóza, nádorová onemocnění, výživa při onemocnění trávicího traktu). - Potravinové alergie a intolerance.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Praktické procvičování
  • Příprava na zkoušku - 120 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
popsat úseky trávicího traktu a vysvětlit jejich funkci při trávení a vstřebávání živin.
popsat úseky trávicího traktu a vysvětlit jejich funkci při trávení a vstřebávání živin.
charakterizovat základní nutriční složky stravy, popsat jejich trávení a využití v organismu.
charakterizovat základní nutriční složky stravy, popsat jejich trávení a využití v organismu.
vysvětlit význam vitaminů a minerálních látek ve výživě.
vysvětlit význam vitaminů a minerálních látek ve výživě.
charakterizovat energetické potřeby organismu a popsat důsledky nevyvážené energetické bilance.
charakterizovat energetické potřeby organismu a popsat důsledky nevyvážené energetické bilance.
znát znění konkrétních výživových doporučení a zdůvodnit je.
znát znění konkrétních výživových doporučení a zdůvodnit je.
Odborné dovednosti
navrhnout metody vhodné pro hodnocení výživového stavu jedince.
navrhnout metody vhodné pro hodnocení výživového stavu jedince.
charakterizovat výživové potřeby člověka od narození, během růstu a dospívání, v dospělosti a ve stáří.
charakterizovat výživové potřeby člověka od narození, během růstu a dospívání, v dospělosti a ve stáří.
uvést zvýšené potřeby příjmu některých živin u žen v období těhotenství a během kojení.
uvést zvýšené potřeby příjmu některých živin u žen v období těhotenství a během kojení.
vysvětlit roli výživy v prevenci a rozvoji kardiovaskulárních onemocnění a diabetu.
vysvětlit roli výživy v prevenci a rozvoji kardiovaskulárních onemocnění a diabetu.
uvést příklady potravinových alergií a intolerancí.
uvést příklady potravinových alergií a intolerancí.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Analýza prezentace
Analýza prezentace
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Příprava a přednes prezentace
Příprava a přednes prezentace
Známkou
Známkou
Didaktický test
Doporučená literatura
  • ALLEN, L., CABALLERO, B., PRENTICE, A. Encyclopedia of Human Nutrition. 2nd Ed.. Amsterdam: Elsevier/Academic Press, 2005. ISBN 0121501108.
  • BERDANIER, C.D., BERDANIER, L. Advanced Nutrition: Macronutrients, Micronutrients, and Metabolism. 2nd Ed.. Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group, 2015. ISBN 978-1-4822-0517-6.
  • HAVLÍK, J., MAROUNEK, M. Živiny a živinové potřeby člověka: učebnice pro studenty ČZU v Praze, 2. vyd.. Praha: ČZU, 2013. ISBN 978-80-213-2374-2.
  • KLIMEŠOVÁ, I., STELZER, J. Fyziologie výživy. Olomouc: UP Olomouc, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9.
  • PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT, 2002.
  • ZLATOHLÁVEK, L. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr