Předmět: Hotelový a restaurační provoz

« Zpět
Název předmětu Hotelový a restaurační provoz
Kód předmětu TUACHP/TK5HR
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Velichová Helena, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Teorie o ubytovacích zařízeních a jejich klasifikace. 2. Řízení hotelového provozu. 3. Organizace hotelového provozu. 4. Činnost příjmové části ubytovacího zařízení. 5. Činnost lůžkové části ubytovacího zařízení. 6. Vybavení ostatních částí ubytovacího zařízení. 7. Ochrana hostů a jejich majetku. 8. Teorie o stravovacích zařízeních a jejich klasifikaci. 9. Činnost odbytové části stravovacího zařízení. 10. Hygiena ve stravovacích zařízeních. 11. Bezpečnost práce. 12. Řešení zvláštních situací v ubytovacích a stravovacích zařízeních. 13. Vývoj hotelového průmyslu. 14. Vývoj pohostinství.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Příprava na zápočet - 20 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 15 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 48 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 12 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 25 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 42 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 33 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 20 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 25 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Popsat oficiální jednotnou klasifikaci ubytovacích zařízení ČR
Popsat oficiální jednotnou klasifikaci ubytovacích zařízení ČR
Definovat základní pojmy klasifikace, standardizace, kategorizace a certifikace ubytovacích zařízení
Definovat základní pojmy klasifikace, standardizace, kategorizace a certifikace ubytovacích zařízení
Vysvětlit metodiku udělování Certifikátů a Klasifikačních znaků
Vysvětlit metodiku udělování Certifikátů a Klasifikačních znaků
Popsat postup získání Certifikátu a Klasifikačního znaku
Popsat postup získání Certifikátu a Klasifikačního znaku
Uvést stravovací zařízení a popsat jejich klasifikaci v ČR
Uvést stravovací zařízení a popsat jejich klasifikaci v ČR
Odborné dovednosti
Provést hodnocení vybraného ubytovacího zařízení dle metodiky udělování Certifikátů a Klasifikačních znaků
Provést hodnocení vybraného ubytovacího zařízení dle metodiky udělování Certifikátů a Klasifikačních znaků
Navrhnout dle metodiky udělování Certifikátů a Klasifikačních znaků provozovateli ubytovacího zařízení (dle úrovně vybavení ubytovacího zařízení) odpovídají zařazení ubytovacího zařízení do kategorie a třídy
Navrhnout dle metodiky udělování Certifikátů a Klasifikačních znaků provozovateli ubytovacího zařízení (dle úrovně vybavení ubytovacího zařízení) odpovídají zařazení ubytovacího zařízení do kategorie a třídy
Zrealizovat získání Certifikátu a Klasifikačního znaku (jako provozovatel ubytovacího zařízení)
Zrealizovat získání Certifikátu a Klasifikačního znaku (jako provozovatel ubytovacího zařízení)
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Analýza prezentace
Analýza prezentace
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Analýza seminární práce
Analýza seminární práce
Zpracování prezentace
Zpracování prezentace
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Doporučená literatura
  • Beránek, J. Moderní řízení hotelového provozu. Praha: Grada, 2016. ISBN 978-80-86724-45-4.
  • Beránek, Jaromír. Provozujeme pohostinství a ubytování. 1. vyd. Praha : Grada, 2004. ISBN 8086724026.
  • Beránek, Jaromír. Řízení hotelového provozu. 3., přeprac. vyd. Praha : mag Consulting, 2003. ISBN 808672400X.
  • Černý, Jiří. Moderní hotel : nový. 2. vyd. Úvaly : Ratio, 2004. ISBN 80-86351-07-6.
  • MAGNINI, V., SIMON, C. Hotel Manager ?s Handbook: 189 Techniques for Achieving Exceptional Guest Satisfaction.. Oakville: Apple Academic Press, Canada. ISBN 978-1771883481.
  • Smetana, František. Podnikání v hotelnictví a gastronomii : pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha : Fortuna, 2009. ISBN 978-80-7373-054-3.
  • Štětina, V. a autorský tým spol. s r. o. Hotel Restaurant Management Consulting. Jídelní lístek - nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: EDITPRESS,, 2002.
  • TESONE, D. Zásady řízení pro obor hotelnictví, gastronomie a turismu. Praha: Wolters Kluwer, 2011. ISBN 9788073576554.
  • Vyhláška č. 602/2006 Sb. Vyhláška č. 602/2006 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr